Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 11ο Κάμπινγκ της Πορείας!

Κατηγορία: 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 11ο Κάμπινγκ της Πορείας, Οργάνωσης Νεολαίας του Μ-Λ ΚΚΕ. Για 8 μέρες, στο φιλόξενο Blue Bay Camping στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, τα μέλη και οι φίλοι της Πορείας διασκέδασαν, συζήτησαν και “οργάνωσαν τις διακοπές τους συλλογικά”. Πηγαίνοντας κόντρα στην υποκουλτούρα και τα σάπια πολιτιστικά υποπροϊόντα της κυρίαρχης τάξης και ιδεολογίας, στην πολιτική που τείνει να μετατρέψει τις διακοπές σε είδος πολυτελείας για τη νεολαία, η Πορεία οργάνωσε το 11ο κάμπινγκ της προβάλλοντας ένα άλλο πρότυπο φτηνών, προσιτών και ποιοτικών διακοπών, που η καλοπέραση συνδυάστηκε με τη συλλογική οργάνωση, η διασκέδαση με τη συζήτηση, η ξεκούραση με την προετοιμασία για τους νέους αγώνες που θα ξεσπάσουν.
Η Πορεία ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους του φίλους και συναγωνιστές που για πρώτη φορά επισκέφθηκαν το κάμπινγκ της, αλλά και εκείνους που δήλωσαν το “παρόν” για πολλοστή φορά, καλώντας τους να ανανεώσουμε το καλοκαιρινό μας ραντεβού στο 12ο κάμπινγκ της Πορείας, αλλά και να βρεθούμε ξανά στους δρόμους και τους αγώνες τη χρονιά που έρχεται, καθώς και στους πολιτιστικούς χώρους της Πορείας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα.
Το φετινό κάμπινγκ της Πορείας πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά από δύο απανωτές εκλογικές μάχες, τις οποίες τα μέλη της Πορείας έδωσαν με μεγάλη προσπάθεια και αυταπάρνηση στο πλευρό του Μ-Λ ΚΚΕ. Και παρά την κόπωση των εκλογικών αναμετρήσεων, σε συνδυασμό με την κούραση και το άγχος της εργασιακής καθημερινότητας, η Πορεία ανταποκρίθηκε στον ψηλό πήχη οργάνωσης που έχει θέσει για τη θερινή της κατασκήνωση, πραγματοποιώντας ένα ακόμη επιτυχημένο κάμπινγκ που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους επισκέπτες του.
Το Σάββατο 29 Ιουλίου, αφού έστησαν τις σκηνές τους και τακτοποιήθηκαν, οι επισκέπτες του 11ου κάμπινγκ απόλαυσαν τους εκλεκτούς μεζέδες της συλλογικής κουζίνας του κάμπινγκ, η οποία κάθε μέρα σέρβιρε το μεσημέρι και το βράδυ ποιοτικό και νόστιμο φαγητό που ετοίμαζαν με μεράκι τα μέλη και οι φίλοι της Οργάνωσης με μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά φαγητά και σαλάτες, μέχρι ψητά κρέατα, ψάρια και λαχανικά ικανοποιώντας κάθε γούστο και απαίτηση.
Την Κυριακή 30 Ιουλίου, αφού έγινε ένα σύντομο καλωσόρισμα, πραγματοποιήθηκε το πολιτιστικό αφιέρωμα με θέμα “Γυναίκα και Κινηματογράφος”, που είχε προετοιμάσει η Πορεία, πάνω σε ένα κείμενο που επιμελήθηκε η σ. Θέμις Αμάλλου. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, αντιπροσωπεία από τη Rebell, Οργάνωση Νεολαίας του MLPD (Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κόμματος Γερμανίας), που παρευρέθηκε εκπροσωπώντας την οργάνωσή τους για αρκετές μέρες στο κάμπινγκ, απηύθυναν έναν σύντομο χαιρετισμό. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν όψεις του γυναικείου κινήματος στην 7η Τέχνη, που συνοδεύτηκαν από σύντομα πλάνα από ταινίες του 20ού αιώνα με θέμα τις γυναίκες, προβάλλοντας ιδιαίτερα τις αγωνιστικές κατακτήσεις του κινήματος των γυναικών, κόντρα στη γυναικεία καταπίεση και τον μισογυνισμό του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, κριτικάροντας τον αστικό και τον μικροαστικό φιλελεύθερο ψευτοεξεγερτικό φεμινισμό.
Η Δευτέρα 31 Ιουλίου ήταν αφιερωμένη στα τουρνουά του 11ου κάμπινγκ! Πινγκ πονγκ, σκάκι, τάβλι, αλλά και βόλεϋ ...θαλάσσης που διαμορφώθηκε με τα χέρια των συντρόφων της Πορείας, εναλλάσσονταν διαρκώς, χαρίζοντας στιγμές διασκέδασης και αγωνίας στους συμμετέχοντες, αλλά και στις κερκίδες! Η μέρα έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ “Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών” σε σκηνοθεσία των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα, το οποίο πραγματεύεται τη δράση των οργανώσεων του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη Αθήνα τα χρόνια 1941-1944 μέσα από τις μαρτυρίες αγωνιστών της εποχής.
Την Τρίτη 1 Αυγούστου, με πούλμαν και κάμποσα αυτοκίνητα που ξεκίνησαν από τον Άγιο Κωνσταντίνο, δεκάδες μέλη και φίλοι της Πορείας επισκέφθηκαν το χωριό της Παύλιανης. Πρώτος σταθμός, το μνημείο για τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες στη μάχη της Παύλιανης στις 3 Ιουνίου 1943. Με πανό, συνθήματα και κόκκινες σημαίες, η Πορεία απότισε φόρο τιμής στους νεκρούς μαχητές του ΕΛΑΣ, που 80 χρόνια πριν κατατρόπωσαν τα πολυαριθμότερα και υπερεξοπλισμένα τάγματα των Ιταλών φασιστών. Αφού προσέγγισαν το μνημείο, εκ μέρους του ΚΣ της Πορείας, ο σ. Δημήτρης Κουφοβασίλης κατέθεσε στεφάνι και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή υπό τους ήχους του “Επέσατε θύματα”. Έπειτα, οι σύντροφοι Δημήτρης Κουφοβασίλης και Στέλιος Καραμήτσος εκφώνησαν δύο σύντομες ομιλίες για το ιστορικό της μάχης και τα διδάγματα της εποποιίας του εαμοελασίτικου αγώνα.
Η εκδήλωση μνήμης και τιμής της Πορείας για τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες της μάχης της Παύλιανης αποτέλεσε την αρχή μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης εκδρομής, η οποία συνεχίστηκε στο Πάρκο της Παύλιανης, όπου με πολύ μεράκι οι σύλλογοι της περιοχής έχουν φτιάξει μία πολύ όμορφη διαδρομή με ξύλινες κατασκευές, κούνιες, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους κατά μήκος του ποταμού Ασωπού. Οι συναγωνιστές και οι φίλοι της Πορείας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, να δουν τα πολυβολεία του ΔΣΕ στην περιοχή, αλλά και να επισκεφτούν το χωριό της Παύλιανης, γεμάτο πρωτότυπες πινακίδες, στίχους και ρητά, σαν συνέχεια του πάρκου στους πρόποδες της Οίτης. Η μέρα έκλεισε με τη μουσική των Γιώργου Κωνσταντινίδη και Αργύρη Καραγγελή, που συνόδευσαν με έντεχνα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια το κάμπινγκ. Οι φίλοι της Πορείας παρακολούθησαν μια πολύ καλή μουσική βραδιά, διασκέδασαν και χόρεψαν μέχρι αργά τις μεταμεσονύχτιες ώρες.
Την Τετάρτη 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η κεντρική πολιτική εκδήλωση του 11ου κάμπινγκ. Στο άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε προβολή ενός βίντεο με εικόνες από τους μεγάλους αγώνες που έχουν ξεσπάσει την τελευταία περίοδο ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και την ιμπεριαλιστική σκλαβιά, από τους λαούς όλου του κόσμου. Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στις αντιπροσώπους της Rebell. Απηύθυναν έναν σύντομο χαιρετισμό και μίλησαν για τη δράση και την κατεύθυνση της δικής τους οργάνωσης και έδωσαν μια εικόνα από την κατάσταση στη Γερμανία. Η παρουσία της αντιπροσωπείας της Νεολαίας του MLPD (για δεύτερη φορά) στο 11ο κάμπινγκ της Πορείας αποτέλεσε αναμφίβολα ένα θετικό βήμα για την καλύτερη γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στις δύο οργανώσεις, αφήνοντας παρακαταθήκη για το μέλλον. Μετά ακολούθησε η κεντρική τοποθέτηση της εκδήλωσης με θέμα “Με τους Αγώνες, τον Λαό και την Αριστερά” από τον σ. Χρίστο Σόφη. Τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν στην εισήγηση και συζητήθηκαν από τους συντρόφους, τους συναγωνιστές και τους φίλους στη ζωντανή κουβέντα που έγινε μετά, αφορούσαν στο ότι η εκλογική επικράτηση της δεξιάς δε σημαίνει παντοδύναμη κυριαρχία της και στην αναγκαιότητα να δυναμώσει μια πραγματικά αριστερή πολιτική που θα σταθεί ενάντια στις δυνάμεις του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης και θα μπορέσει ανοίξει μια ελπιδοφόρα προοπτική για τον λαό.
Την Πέμπτη 3 Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε η φοιτητική συζήτηση που διοργανώνεται από την Φοιτητική Πορεία. Τα θέματα κινήθηκαν γύρω από τους τελευταίους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και της νεολαίας, την οξυνόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και γύρω από την ανάγκη της αγωνιστικής ανασυγκρότησης των φοιτητικών συλλόγων, ώστε να οργανωθούν νικηφόροι αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή στο εργαστήρι τοπιογραφίας που έγινε το απόγευμα στην παραλία του κάμπινγκ. Το εργαστήριο οργάνωσε ο σ. Αιμίλιος που έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις στους συμμετέχοντες. Φέτος, σε συνέχεια του προηγούμενου εργαστηρίου τοπιογραφίας, με το θέμα να παραμένει το τοπίο, η προσέγγισή του έγινε με την τεχνική της ακουαρέλας (νερομπογιές). Ήταν μια ζωηρή διαδικασία με αλληλεπίδραση που ο κόσμος την απόλαυσε. Το ενδιαφέρον και το πλήθος των συμμετοχών δηλώνουν την επιθυμία για συνέχιση των εργαστηρίων ζωγραφικής, που ήδη έχουν παγιωθεί εδώ και τέσσερα χρόνια.
Το μουσικό σχήμα της Πορείας, πιστό για άλλη μια φορά στο ραντεβού του με το κάμπινγκ της Οργάνωσης, προετοίμασε και παρουσίασε μια όμορφη μουσική βραδιά με την οποία έκλεισε η Πέμπτη. Η φετινή μουσική εκδήλωση «ντύθηκε» με τις μουσικές σπουδαίων συνθετών από τον Θεοδωράκη και τον Μικρούτσικο μέχρι τον Μαρκόπουλο και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Παρουσίασε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια των παραπάνω συνθετών με μελοποιημένους στίχους από κορυφαίους λογοτέχνες ποιητές όπως ο Ρίτσος, ο Βάρναλης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Λειβαδίτης, ο Εμπειρίκος, ο Καββαδίας, αλλά και ο Χικμέτ, ο Μπρεχτ και ο Ομάρ Καγιάμ. Για δύο σχεδόν ώρες οι φίλοι του κάμπινγκ απόλαυσαν το όμορφο μουσικό αφιέρωμα του σχήματος της Πορείας. Ένωσαν τις φωνές τους με αυτές του μουσικού σχήματος, τραγούδησαν μαζί, δημιουργώντας μια πολύ όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα. Μετά το τέλος του μουσικού αφιερώματος, τη σκυτάλη πήραν φίλοι που πλαισιώνουν τη διοργάνωση οι οποίοι με τις κιθάρες τους και παίζοντας αντάρτικα, λαϊκά και άλλα τραγούδια, συνέχισαν τη μουσική και το τραγούδι σε παρέες, μέχρι αργά το βράδυ.
Την Παρασκευή 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το πρωί η συζήτηση των νέων εργαζομένων και ανέργων που διοργάνωσε η ΕΡΓ.Α.Σ. Πλήθος συναγωνιστών και φίλων συμμετείχε δραστήρια στη συζήτηση, καταθέτοντας γνώμες και προβληματισμούς, εικόνες από τους χώρους δουλειάς, ενώ στο τέλος τονίστηκε το κοινό συμπέρασμα που διέτρεξε όλη σχεδόν τη συζήτηση, ότι δηλαδή οι νέοι εργαζόμενοι χρειάζεται με επιμονή να αγωνιστούν μέσα από τα σωματεία τους, κόντρα στις ρεφορμιστικές λογικές της περιχαράκωσης, της διάσπασης και του ξεπουλήματος των αγώνων ή σε μηδενιστικές λογικές του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου.
Το βράδυ, η βραδιά θεάτρου είχε για μια ακόμη χρονιά την τιμητική της. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τρία μονόπρακτα του Πίντερ από τη θεατρική ομάδα του Σήματος, χαρίζοντας πολλές στιγμές γέλιου (και περισυλλογής) στους θεατές. Ανάμεσα στα θεατρικά, η Ελεονώρα Κουνενή-Φατούρου ερμήνευσε με τη συνοδεία κιθάρας δικά της τραγούδια, καθηλώνοντας το κοινό με τη μουσική και τους στίχους της.
Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, μετά το θέατρο, η βραδιά έκλεισε με δροσιστικά κοκτέιλ δίπλα στη θάλασσα, ενώ η μουσική συνόδευσε τους ξέφρενους χορούς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το Σάββατο 6 Αυγούστου η μέρα ξεκίνησε με τη μαθητική συζήτηση. Οι μαθητές του κάμπινγκ, δίνοντας τον δικό τους ιδιαίτερο τόνο σε όλες τις εκδηλώσεις και τη λειτουργία του κάμπινγκ συζήτησαν για ώρες με αμείωτο ενδιαφέρον σχετικά με τα προβλήματα των σχολείων και την πολιτική που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα και τα όνειρα της νέας γενιάς, για τον ρατσισμό και τη δράση φασιστικών ομάδων στα σχολεία, για τη διασπαστική πολιτική και τα ψευτοσυντονιστικά της ΚΝΕ, για την ανάγκη αγωνιστικής ανασύνταξης του μαθητικού κινήματος. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν και οι τελικοί των τουρνουά, σε κλίμα άμιλλας και συναγωνισμού.
Η βραδιά έκλεισε με ένα ξεχωριστό μουσικό παραδοσιακό - λαϊκό γλέντι με τους Βασιλική Τσιφτσή (τραγούδι), Γεωργία Μαρίνη (βιολί), Αγγέλικα Παπανικολάου (ακορντεόν) και Γιώργο Παπαδόπουλο (κιθάρα-τραγούδι). Με τις όμορφες μελωδίες και τη συνοδεία των ψητών και των μεζέδων από την κουζίνα της Πορείας, οι επισκέπτες του κάμπινγκ χόρεψαν χορούς από όλη την Ελλάδα, τραγούδησαν όλοι μαζί σκοπούς από τη λαϊκή δημοτική παράδοση του τόπου μας, αλλά και σύγχρονα και αντάρτικα τραγούδια. Το γλέντι αυτό αποτέλεσε και το καλύτερο κλείσιμο του φετινού κάμπινγκ.
Την Κυριακή 6 Αυγούστου αναχωρήσαμε με την υπόσχεση πως θα ανταμώσουμε σύντομα στους αγώνες της επόμενης περιόδου, στις σχολές, τα σχολεία και τους χώρους δουλειάς, στους πολιτιστικούς χώρους της Πορείας και φυσικά στο ...12ο κάμπινγκ της Πορείας!
Κλείνοντας τον απολογισμό του φετινού κάμπινγκ της Πορείας, έχει σημασία να σημειώσουμε την καθημερινή λειτουργία του κυλικείου που από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ προσέφερε καφέδες, παγωμένες μπύρες, ρακή, δροσιστικά αναψυκτικά, ποτά και κοκτέιλ. Ταυτόχρονα, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στο βιβλιοπωλείο του κάμπινγκ, στο οποίο σε όλες τις εκδηλώσεις, από κοινού με ορισμένες εκδόσεις της Rebell και του MLPD, διακινούνταν το περιοδικό της Πορείας, τα έντυπα της Μαθητικής και της Φοιτητικής Πορείας, καθώς και πλήθος έργων και ντοκουμέντων από τις Μορφωτικές Εκδόσεις.
Το 11ο κάμπινγκ της Πορείας αποτέλεσε κατά κοινή ομολογία ένα ακόμη ιδιαίτερα επιτυχημένο κάμπινγκ. Ιδιαίτερα σήμερα, που η αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας, της φτώχειας και της ανεργίας τσακίζει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον της νεολαίας, το κάμπινγκ της Πορείας αποτελεί ένα καλοκαιρινό ραντεβού όχι μόνο για ξεκούραση και αναψυχή ή απλώς για τη δημιουργική αξιοποίηση του “νεκρού” χρόνου του καλοκαιριού. Το κάμπινγκ της Πορείας προβάλλει ένα συλλογικό πρότυπο διακοπών, γιατί συλλογική είναι η απάντηση που καλείται να δώσει η νεολαία και ο λαός στους αγώνες που ξεσπούν και αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν τη χρονιά που έρχεται. Η σύνδεση της Πορείας με νέους φίλους και συναγωνιστές αποτελεί το βασικό ζητούμενο για την Οργάνωση προκειμένου να συμβάλλει από καλύτερες θέσεις στην υπόθεση των αγώνων αυτών την επόμενη περίοδο. Συνεχίζουμε!

Διαβάστε επίσης