Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο κάμπινγκ της Πορείας

Κατηγορία: 
2

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο κάμπινγκ της Πορείας, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε στο Δρέπανο Θεσπρωτίας. Με την ολοκλήρωση του 10ήμερου κάμπινγκ (31 Ιουλίου - 09 Αυγούστου 2020) η Πορεία θεωρεί ότι κριτήριο της πολύ θετικής αποτίμησής του αποτελεί το πλούσιο και ουσιαστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, το οποίο αγκαλιάστηκε από -περισσότερους από ποτέ- συντρόφους, συναγωνιστές και φίλους, που είχαν έρθει από πολλές πόλεις της χώρας, δίνοντας παλμό και ζωντάνια σε όλη τη διάρκεια της θερινής μας απόδρασης.

Το πρόγραμμα άνοιξε την 1η Αυγούστου η νυχτερινή εκδήλωση «Γραμμένο στα Αστέρια» με τους φίλους της Πορείας να ξεναγούνται στον ουράνιο θόλο καθισμένοι στην ακροθαλασσιά του Δρεπάνου, με την παρουσίαση να συνδυάζει μυθικές ιστορίες για τους αστερισμούς προερχόμενες απ’ όλο τον κόσμο, και αρχαιολογικά ευρήματα που σχετίζονται με την αστροπαρατήρηση εντοπισμένα σε αρχαία ναυάγια, με κοινό παρονομαστή της πρωτότυπης εκδήλωσης το ενδιαφέρον και την αγάπη των αρχαίων πολιτισμών για το ουράνιο στερέωμα. 

Η βραδιά συνεχίστηκε δίπλα στη θάλασσα, με το προγραμματισμένο beach party να παίρνει τη σκυτάλη, και τη νεολαία να παραμένει στην παραλία μέχρι τις πρώτες μικρές ώρες.

Την Κυριακή, 2 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική πολιτική εκδήλωση της Πορείας, με βασικούς άξονες των εισηγητικών τοποθετήσεων την οικονομική κρίση και την συνοδοιπόρο κρατική καταστολή, αλλά και τις επικίνδυνες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από την σ. Φ. Μανδελενάκη, ενώ η κεντρική τοποθέτηση έγινε από τον σ. Δ. Κοντοφάκα. Πολλές ήταν οι τοποθετήσεις που κατατέθηκαν στη συνέχεια, σε μια ζωντανή συζήτηση που συνεχώς εμπλουτιζόταν από τις γόνιμες παρεμβάσεις αλλά και εύλογα ερωτήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 120 φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι της Πορείας παρακολούθησαν την συζήτηση. Πριν και μετά από κάθε εκδήλωση, στον χώρο του κάμπινγκ λειτούργησε έκθεση βιβλίου, με επιλεγμένες εκδόσεις κυρίως πολιτικού και ιδεολογικού περιεχομένου.

Λόγω αυξημένου αριθμού αιτήσεων συμμετοχής, η Πορεία χρειάστηκε να αναζητήσει και 2ο πούλμαν για να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου, την προγραμματισμένη εκδρομή της στον ιστορικό χώρο της Μουργκάνας, μιας περιοχής ηρωικής, στην οποία ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας έδωσε κατά το β´ αντάρτικο σπουδαίες και νικηφόρες μάχες, γράφοντας μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του λαού και του τόπου. Την ξενάγηση έκανε ο Μ. Πασιάκος, Πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας. Πολλοί σύντροφοι και συναγωνιστές πήραν μέρος στη πεζοπορία που ξεκίνησε από το χωριό Λια και μέχρι την κορυφή του προφήτη Ηλία, περιοχές που όλες τους οργώθηκαν από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Η ημερήσια εξόρμησή μας κατέληξε στις Πηγές Λαγκάβιτσας, μίας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Δίπλα στο ποτάμι, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ΔΣΕ. Την εκδήλωση άνοιξε ο σ. Γ. Βασιλείου, ενώ ο σ. Γ. Ράπτης στην κεντρική ομιλία αναφέρθηκε στις πολιτικές συνθήκες δημιουργίας και δράσης του ΔΣΕ. Στη συνέχεια ο συναγωνιστής Ο. Αλεξίου αναφέρθηκε σε σημαντικές πτυχές της δράσης του ΔΣΕ (Μορφωτική, Πολιτιστική, Υγειονομική πολιτική, ρόλος των γυναικών σε όλους τους τομείς, κλπ). Η εκδήλωση έκλεισε με αποσπάσματα από το καταπληκτικό έργο «Μουργκάνα» του Δημήτρη Χατζή και αντάρτικα τραγούδια.

Με κεντρικό σύνθημα «Η ανάπτυξή τους καταστρέφει το Περιβάλλον και τις ζωές μας» και μεγάλη μαζικότητα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 4 Αυγούστου, η δεύτερη πολιτική εκδήλωση στον χώρο του κάμπινγκ της Πορείας, με θέμα το περιβάλλον και τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που αυτό δέχεται, και κεντρικούς άξονές της τόσο τον πρόσφατο αντι-περιβαλλοντικό νόμο, την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων, αλλά και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και πρέπει να αναπτυχθούν στο μέλλον. Μετά τις δύο βασικές εισηγήσεις από τον σ. Π. Αλεξίου και τον Χημικό Μηχανικό Θ. Φώτση, αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος, με σειρά τοποθετήσεων και ερωτημάτων από τους φίλους και τους συναγωνιστές της Πορείας.

Παρέμβαση για το περιβαλλοντικό ζήτημα και τις εξελίξεις στη Γερμανία πραγματοποίησε παράλληλα εκπρόσωπος αντιπροσωπείας της νεολαίας του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κόμματος Γερμανίας, «REBELL», αντιπροσωπεία την οποία η Πορεία έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί στο 8ο Camping της, ανταλλάσσοντας με γόνιμο και ουσιαστικό τρόπο απόψεις, εικόνες, προβληματισμούς.

Η βραδιά έκλεισε με μουσικές μελωδίες από το τοπικό συγκρότημα «Χαμπαχάρια», οι οποίες συνόδεψαν με ρυθμό τις σπεσιαλιτέ από την συλλογική κουζίνα της Πορείας. Θεωρούμε ότι και φέτος η κουζίνα μας έλαμψε μέσα από τα γευστικά πιάτα της, αλλά και από την αναπτυγμένη οργανωτική της ικανότητα και συντονισμό, που της επέτρεπε άλλοτε να υποστηρίζει μαγειρικώς μεγάλο αριθμό παραγγελιών (που κάποτε ξεπερνούσε τα 150 πιάτα) [8], άλλοτε να προστατεύει μέσα σε 5 λεπτά την μαγειρική οικοσκευή από τις αλλαγές του καιρού, οι οποίες δεν έλειψαν, σε τουλάχιστον 2 περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, οι επιπτώσεις από τις δύο καταιγίδες που έπληξαν και το Δρέπανο Θεσπρωτίας την εβδομάδα των διακοπών μας, περιορίστηκαν στο ελάχιστο χάρη στον συντονισμό και το συλλογικό πνεύμα που επιδείχτηκε από όλους τους μετέχοντες στο κάμπινγκ της Πορείας. Με ψυχραιμία και έγκαιρη σχετική προετοιμασία, δεν επιτρέψαμε στις έντονες νεροποντές (που συνοδεύτηκαν από ισχυρούς ανέμους) να ανατρέψουν τις σκηνές μάς ή το γενικό πρόγραμμά μας, και κυρίως τη διάθεση και το κέφι μας, αλλά τις αντιμετωπίσαμε ομαδικά και οργανωμένα.

Η Τετάρτη, 5 Αυγούστου, ήταν αφιερωμένη στη μουσική. Το μουσικό σχήμα της Πορείας παρουσίασε 32 κομμάτια από το πλούσιο έργο του σπουδαίου δημιουργού Θάνου Μικρούτσικου. Ένα έργο που συνοδεύει τους αγώνες του προοδευτικού, δημοκρατικού και αριστερού κινήματος, που εξυμνεί μεταξύ άλλων τους ήρωες εξόριστους της Μακρονήσου. Ένα έργο που έκανε ευρύτερα γνωστό στο κοινό τον μεγάλο ποιητή της θάλασσας Ν. Καββαδία, και τον σύστησε στο λαό με μελωδίες που ταξιδεύουν μέχρι και σήμερα τον νου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσική βραδιά πραγματοποιήθηκε χωρίς την τεχνολογική υποστήριξη ηχοσυστημάτων, γεγονός που πρόσθεσε σε αμεσότητα και σε συναίσθημα, με το μουσικό σχήμα να κερδίζει δικαιολογημένα το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

Τις κεντρικές εκδηλώσεις του προγράμματος του κάμπινγκ, πλαισίωσαν συζητήσεις με ειδικότερο περιεχόμενο, όπως εκείνη που διοργανώθηκε για τους νέους εργαζόμενους, με εισήγηση από σ. της ΕΡΓΑΣ, αλλά και για τους φοιτητές -κόσμο της εκπαίδευσης, με εισήγηση από σ. της Φοιτητικής Πορείας. Κοινό έδαφος και στις δύο συζητήσεις, η γενική κοινωνική κατάσταση, η οποία επιδεινώθηκε με ταχύ ρυθμό υπό την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, οδηγώντας την οικονομία σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Τώρα η τηλε-εκπαίδευση συναντά την τηλε-εργασία, και η κυβερνητική πολιτική, βρίσκει τα προσχήματα που αναζητούσε για καινούρια βάρβαρα μέτρα, ενάντια σε λαό και νεολαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του κάμπινγκ, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά «Εργαστήριο Σχεδίου», με το μάθημα να παραδίδεται προς κάθε ενδιαφερόμενο από σ. της Πορείας, γνωρίζοντας ζωηρό ενδιαφέρον και πολλές συμμετοχές.

Η Πέμπτη, 6 Αυγούστου, ήταν αφιερωμένη σε εκδρομή αρχαιολογικού και φυσιολατρικού περιεχομένου. Και πάλι η Πορεία χρειάστηκε να αναζητήσει και 2ο πούλμαν για να καλύψει τις ανάγκες συμμετοχής στην διπλή αυτή εξόρμησή μας. Πρώτα επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων, στον οποίο απολαύσαμε την ξενάγηση από αρχαιολόγο-εκπαιδευτικό η οποία είχε εργαστεί στη διάρκεια των ανασκαφών ανάδειξης της περιοχής. Η συνέχεια μάς έφερε σε μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, και στα κρυστάλλινα νερά του μαγευτικού Αχέροντα Ποταμού, τμήμα της διαδρομής του οποίου περπάτησαν και κολύμπησαν, με το νερό να φτάνει άλλοτε μέχρι τους αστραγάλους, κι άλλοτε μέχρι τον λαιμό, οι πιο τολμηροί.

Το θέατρο είχε την τιμητική του την Παρασκευή, 6 Αυγούστου, με τη βραδιά να κοσμείται από 3 θεατρικές παραστάσεις από αντίστοιχα 3 θεατρικά σχήματα, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα. Το κλασσικό αριστουργηματικό θέατρο του Μπρεχτ συνάντησε το σύγχρονο θέατρο σε έναν συνδυασμό έμεινε αξέχαστος στους κατασκηνωτές του κάμπινγκ και στους επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους παρακολούθησαν όρθιοι.

Η ομάδα του Σήματος παρουσίασε έξι σκηνές από το έργο «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ», του Μπέρτολτ Μπρεχτ, ενώ η αντίστοιχη της Πυξίδας δημιούργησε ένα αυτοσχέδιο σκετς, συνδυάζοντας κλασικούς μονολόγους και κείμενα με τη δική της δημιουργική φαντασία. Τέλος, η θεατρική ομάδα της Σφήνας «ανέβασε» αποσπάσματα από τη σατιρική κωμωδία του Μποστ «Μήδεια», με όλους τους συντελεστές να κερδίζουν το χειροκρότημα του κοινού, ανταποδίδοντάς το.

Μετά από ένα ακόμη ένα γευστικό μενού από την κουζίνα της Πορείας, η βραδιά έκλεισε με ξεφάντωμα και χορό στο δεύτερο beach party της νεολαίας, δίπλα στη δροσιστική ακρογιαλιά του Δρεπάνου και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η τελευταία βραδιά μας παραμονής στο κάμπινγκ, έκλεισε με το καθιερωμένο γλέντι της νεολαίας, και με πολλά δημοτικά και λαϊκά τραγούδια από την περιοχή της Ηπείρου. Οι ψησταριές της Πορείας πήραν κυριολεκτικά και μεταφορικά «φωτιά», και σέρβιραν πλουσιοπάροχες μερίδες στους φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους που τίμησαν και πάλι με την παρουσία τους το 8ο κάμπινγκ της Πορείας. 4 καλλιτέχνες σύντροφοι της Πορείας, προσέφεραν 6 υπέροχα έργα τους ζωγραφισμένα από τους ίδιους, τα οποία, μαζί με βιβλία των Μορφωτικών Εκδόσεων και των Αντιτετραδίων της Εκπαίδευσης αποτέλεσαν τα καλύτερα βραβεία για τη λαχειοφόρο που οργάνωσε η Πορεία, το ίδιο βράδυ.

Ευχαριστώντας θερμά όλους όσοι με την παρουσία τους και την ενεργητική τους συμμετοχή εμψύχωσαν και έδωσαν πολυπρόσωπη ζωντάνια στο θερινό μας αυτό ραντεβού, ήδη προετοιμαζόμαστε για το …9ο κάμπινγκ της Πορείας, με ενδιάμεσους σταθμούς πλούσιου πολιτιστικού και πολιτικού περιεχομένου τις εκδηλώσεις που επίσης ήδη προγραμματίζουμε σε Σήμα, Πυξίδα, Σφήνα, και αλλού!

Διαβάστε επίσης