Μια αληθινή ιστορία, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο καταρρέει

Κατηγορία: 

Δεν πρόκειται για κάποια δραματοποιημένη έκφραση. Η οικονομική εγκατάλειψη και η θεσμική απαξίωση που Δημόσιου Πανεπιστημίου από την πλευρά της επίσημης πολιτείας, το οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη κατάρρευση. Κατάρρευση κυριολεκτική και μεταφορική· βέβαια η πρώτη, από μόνη της, είναι αρκετή.

Στα πλαίσια αυτά φυσικά εντάσσεται και το περιστατικό τραυματισμού φοιτήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης από κομμάτια τοίχου που αποκολλήθηκαν από την πρόσοψη του κτηρίου (!). Οι σοβάδες χτύπησαν την άτυχη φοιτήτρια στο πρόσωπο, προκαλώντας της συντριπτικό κάταγμα ρινικών οστών και μεγάλες κακώσεις (για την παραμόρφωση που υπέστη υποχρεώθηκε να προβεί σε πλαστική χειρουργική επέμβαση). Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα στα τέλη Απριλίου 2010, οπότε και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε αποζημίωση 40.000€ στην φοιτήτρια, σε βάρος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι δεν έφταιγαν οι ..απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και περιέγραψε το κτήριο ως «Επικίνδυνο προς χρήση», ενώ διατυπώθηκε και η φράση ότι «Δεν συνάδει με εκπαιδευτικό ίδρυμα»..

Όμως η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας δεν συγκινούνται από τέτοια γεγονότα. Αντίθετα, παρουσιάζονται αποφασισμένοι όχι να περιορίσουν, αλλά να γενικεύσουν και να παγιώσουν το καθεστώς περικοπών και υποχρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ήδη μέσα στους πρώτους μήνες του 2010 έχει μειωθεί ο τακτικός προϋπολογισμός των πανεπιστημίων κατά 10% (!), ενώ η προδιαγραφόμενη συνολική μείωση ίσως αγγίξει ή υπερβεί το 20% (!) ως το τέλος του έτους.

Αναφορικά με τα «νέα οικονομικά δεδομένα» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γεροθανάση Ι., πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Πολύ σύντομα θα αδυνατούμε πλέον να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των πανεπιστημίων. Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αυτό σημαίνει ότι τα αποθεματικά του, που ήταν περίπου στο 35% του τακτικού προϋπολογισμού στην ουσία φέτος θα εξανεμιστούν και θα απομείνει ένα 5% για την επόμενη χρονιά. Όμως, με μια περαιτέρω μείωση του 10% θα αδυνατούμε πλέον να πληρώσουμε τις οφειλές μας προς τη ΔΕΗ, την ύδρευση. Αυτό το αποθεματικό το χρειαζόμασταν ακριβώς για μια αναπτυξιακή πορεία και προοπτική του πανεπιστημίου».

Η βόμβα που τοποθετείται σήμερα στα οικονομικά θεμέλια του πανεπιστημίου αναπόφευκτα θα γεννήσει αντιδράσεις, οι οποίες όμως οφείλουν να εκδηλωθούν πριν να είναι πολύ αργά. Οι φοιτητές παρακολουθούν μάλλον ανενημέρωτοι το ροκάνισμα των προϋποθέσεων ύπαρξης των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων, σαστισμένοι ίσως και από τις γενικές πολιτικές εξελίξεις. Ακόμη χειρότερα, ορισμένοι (σεσημασμένοι) από τους πρυτάνεις σπεύδουν να προσαρμοστούν και να επιδείξουν προς τους οικονομικούς στραγγαλιστές τους «καλή διάθεση», προτείνοντας οι ίδιοι «διοικητική συνεργασία» εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται στην ίδια πόλη ή περιφέρεια (ήτοι, διοικητική συγχώνευση), κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων ΑΕΙ, κλπ.

Για την απενεργοποίηση της βόμβας που απειλεί όλο το κτήριο, και όχι μόνο την πρόσοψη, του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου, απαιτείται ως πρώτο βήμα η ενημέρωση του φοιτητικού κόσμου για τι επερχόμενες «μεταρρυθμίσεις», και η σαφής εναντίωση σε «προσαρμοστικές», «συμβιβαστικές», «ρεαλιστικές», στην πραγματικότητα ηττοπαθείς προτάσεις για την αντιμετώπιση του οικονομικού στραγγαλισμού ΚΑΙ της δημόσιας εκπαίδευσης.