Μ-Λ ΚΚΕ: Για τα καθήκοντά μας την επομένη των εκλογών

red flags

Το M-Λ KKE έδωσε μια σκληρή πολιτική μάχη στις τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις του Μάη και του Ιούλη, προβάλλοντας το σύνολο της ιδεολογικοπολιτικής του γραμμής, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στην καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της NΔ, την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της υποτέλειας και της τρομοκρατίας. Προβάλλοντας την ανάγκη ενίσχυσης της πραγματικής Αριστεράς κόντρα στην πολιτική του συμβιβασμού, καλώντας σε δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα για να φύγει η χώρα μας από την EE και το NATO, για μια Ελλάδα Δημοκρατική, Ανεξάρτητη και Σοσιαλιστική.

Πάνω από δύο μήνες, οι σύντροφοι και συναγωνιστές του Μ-Λ ΚΚΕ κινητοποιήθηκαν με αυταπάρνηση, μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα του κόμματος σε χιλιάδες εργαζόμενους. Ποτέ, σε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν αναπτύχθηκε μια τόσο πλατιά, σε έκταση και διάρκεια, κινητοποίηση των δυνάμεών μας από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη, μέσα από δεκάδες συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις, μοίρασμα υλικού, συσκέψεις και συζητήσεις, παρουσία σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερα, πρέπει να επισημανθεί η αποφασιστική συμβολή των νέων συντρόφων στην προεκλογική δουλειά και τα καθήκοντα δημόσιας εκπροσώπησης και προβολής των απόψεων του κόμματος. Στη διάρκεια αυτού του προεκλογικού αγώνα, διαδόθηκαν πλατιά οι ιδεολογικοπολιτικές θέσεις του κόμματος, δυνάμωσαν και αναζωογονήθηκαν οι δεσμοί μας με εργαζόμενους, αγωνιστές του λαϊκού και αριστερού κινήματος, δημιουργήσαμε σχέσεις με νέους αγωνιστές. Αποτυπώνονται δυνατότητες που υπάρχουν και νέες που διαμορφώνονται, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε. Όλα αυτά πιστεύουμε πως αποτελούν τα βασικά στοιχεία της προσπάθειάς μας, που αφήνουν μια πλούσια αγωνιστική παρακαταθήκη για την επόμενη περίοδο, για την ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική ενίσχυση του Μ-Λ ΚΚΕ και την πορεία του κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος.

Το εκλογικό αποτέλεσμα των 12.270 ψήφων των ευρωεκλογών, στις δύσκολες συνθήκες που διεξήχθηκαν, ήταν ένα καλό, θετικό αποτέλεσμα, που πιστοποιεί τη δυνατότητα πλατιάς απεύθυνσης και απήχησης της γραμμής του M-Λ KKE, συγκριτικά με τις περιορισμένες οργανωτικές δυνάμεις που διαθέτει. Το αποτέλεσμα αυτό δημιουργούσε προσδοκίες για το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, πλην όμως σημειώθηκε μια σοβαρή μείωση, -έπεσε στις 2.800 ψήφους-, αισθητά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Ο κόσμος που μας στήριξε δέχθηκε τη μεγάλη πίεση των εκβιαστικών διλημμάτων του δικομματισμού, της «χαμένης ψήφου» και του «μικρότερου κακού». Όπως διαπιστώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα ήταν συντριπτικά και πέρασαν, μπροστά στην άμεση προοπτική επανόδου της ΝΔ του Μητσοτάκη. Επιπλέον, η ξεχωριστή κάθοδος των δυο οργανώσεων, του Μ-Λ ΚΚΕ και του ΚΚΕ (μ-λ), ύστερα από την απόφαση των συντρόφων να διακόψουν την κοινή εκλογική κάθοδο των τελευταίων εφτά χρόνων, διαμόρφωνε δυσμενείς συνθήκες και δημιουργούσε διαφορετικού τύπου πιέσεις και διλήμματα στον κοινό κόσμο που στηρίζει τις δυο οργανώσεις και μας ψήφισε στις ευρωεκλογές.

Σε συνθήκες πόλωσης και εκβιαστικών διλημμάτων πρωταρχική σημασία έχει η παρουσία και δράση οργανωμένων δυνάμεων, η ύπαρξη σταθερών οργανωτικών και πολιτικών ερεισμάτων μέσα στους εργαζόμενους που εξασφαλίζει την άμεση επαφή και στήριξη του κόσμου, κάτι που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τη γενική προπαγανδιστική δουλειά.

Είναι φανερό πως παρά τα βήματα που έχουν γίνει εξακολουθεί να υφίσταται και να εκφράζεται μια σοβαρή αναντιστοιχία ανάμεσα σε μια σχετικά πλατύτερη πολιτική επιρροή που έχει το M-Λ KKE και στην περιορισμένη οργανωτική του ανάπτυξη. Ανάμεσα στη δυνατότητα απήχησης της γραμμής του και στην αδύναμη έως ανύπαρκτη σύνδεση με αυτό τον κόσμο, γεγονός που ερμηνεύει και τα σκαμπανεβάσματα των εκλογικών αποτελεσμάτων σε συνθήκες όξυνσης και εκβιαστικών διλημμάτων.

Αξιοποιώντας το δύσκολο πολιτικό αγώνα που δώσαμε, θα πρέπει για όλο το επόμενο διάστημα να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος στη σύνδεση και το δυνάμωμα των δεσμών μας με τους εργαζόμενους, μοναδικός παράγοντας που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθεροποίηση και διεύρυνση της πολιτικής επιρροής του M-Λ KKE.

Μακριά από εκλογικίστικες αυταπάτες και εμμονές, όλος ο προσανατολισμός της δράσης του M-Λ KKE πρέπει να στραφεί ακόμα πιο αποφασιστικά εκεί που ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι, πασχίζοντας για το δυνάμωμα του μαζικού, λαϊκού, εξωκοινοβουλευτικού αγώνα.

Πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι ο βαθμός ωριμότητας των όποιων διεργασιών συντελούνται στις λαϊκές μάζες και οι οποίες αποτυπώνονται και στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθορίζονται από τη γενική κατάσταση του λαϊκού κινήματος, από το συνολικό επίπεδο συνειδητότητας και οργανωτικότητας των γραμμών του.

Το επίπεδο αυτό εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό και να επηρεάζεται άμεσα και σοβαρά από την παρατεταμένη υποχώρηση του οργανωμένου αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος.

Οι διαφοροποιήσεις που συμβαίνουν έξω από το έδαφος της λαϊκής πάλης και του ταξικού αγώνα, είναι δύσκολο σε συνθήκες έλλειψης ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος και ενός πραγματικού κομμουνιστικού κόμματος να ξεφύγουν από το επίπεδο των ρεφορμιστικών αυταπατών, να αποκτήσουν ουσιαστικό βάθος και σταθερά χαρακτηριστικά.

Το βασικό καθήκον μας είναι να προχωρήσουμε σταθερά και αποφασιστικά στη γενική γραμμή που έχουμε χαράξει, προσπαθώντας να δώσουμε πιο ουσιαστικές απαντήσεις σε μια σειρά προβλήματα που απασχολούν το κίνημα και να ξεπεράσουμε σοβαρές αδυναμίες που εμφανίζονται στην οργανωτική συγκρότηση και δράση μας.

Ο κόσμος που μας στήριξε αποτελεί μια βάση, ένα έρεισμα μέσα στο λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, να μετασχηματιστεί από εκλογική στήριξη σε ενεργητική πολιτική παρέμβαση, να συσπειρωθεί ουσιαστικά, να διευρυνθεί και να δυναμώσει.

Το M-Λ KKE πρέπει να βρεθεί μέσα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των εργαζομένων, μέσα στα νέα μέτωπα που θα ανοίξει η αντιδραστική κυβερνητική πολιτική των «μεταρρυθμίσεων» της ΝΔ, να δυναμώσει την παρουσία του στα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα, στις αγροτικές περιοχές και ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, το M-Λ KKE θα συνεχίσει σταθερά και αποφασιστικά τον αγώνα του για την ανασυγκρότηση του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, δυναμώνοντας την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση ενάντια στις δυνάμεις του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης, παλεύοντας για την ανάπτυξη του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, κόντρα στην πολιτική της NΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της υποτέλειας και της τρομοκρατίας, για την προάσπιση των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων.

Η μάχη των εκλογών, ένα συγκεκριμένο επεισόδιο της πολιτικής πάλης, τελείωσε και ξανοίγεται μπροστά μας ο αγώνας σε όλα τα πολιτικά, κοινωνικά και ταξικά μέτωπα. Οι αγωνιστές, οι αριστεροί που μας στήριξαν, αλλά και όσοι όλα αυτά τα χρόνια συγκρατήθηκαν στις όχθες του μαρξιστικού-λενινιστικού ρεύματος, υποδήλωσαν με την ψήφο τους πως το επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα είναι εδώ, κόντρα στις πιέσεις και τις σειρήνες των αστικών και ρεφορμιστικών κομμάτων.

Διαβάστε επίσης