Μ-Λ ΚΚΕ: Οι ηγεμονιστικές πρακτικές υπονομεύουν το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα

Κατηγορία: 

Μπροστά στην επικίνδυνη κλιμάκωση της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, (νομοσχέδιο για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων) η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κάλεσε στις 23.2 σε σύσκεψη οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με στόχο να οργανωθεί μια διαδήλωση -πρώτη απάντηση στο νέο αντιδημοκρατικό μέτρο της κυβέρνησης.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη αυτή η πρωτοβουλία, το προσφυγικό ζήτημα προσέλαβε μια κρίσιμη διάσταση ύστερα από τις αστυνομικές επιχειρήσεις της κυβέρνησης στα νησιά για την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης των προσφύγων σε επιταγμένες περιοχές, τη συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τη συνεχιζόμενη εκεί στρατιωτική κατασταλτική αντιμετώπισή τους. Σαν αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης η ΛΑ-ΑΑΣ πρότεινε η διαδήλωση να προτάξει και το ζήτημα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και έγιναν συνεννοήσεις ώστε οργανώσεις και συλλογικότητες να καλέσουν σε συγκέντρωση και διαδήλωση την Πέμπτη 5 Μαρτίου 6.30 μμ στα Προπύλαια για «κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών, ενάντια στον Ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο και διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Για αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων που εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο χτυπήματος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Για να καταγγείλουν την συνεχιζόμενη κρατική καταστολή και τρομοκρατία με τελευταία δείγματα την καταστολή στα νησιά του Β. Αιγαίου και τις επαναλαμβανόμενες εισβολές των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ. Για να αθωωθούν όλοι οι συλληφθέντες της 17ης Νοεμβρίου, στην δίκη που θα γίνει στις 11 Μαρτίου».

Ωστόσο, ενώ υπήρχε αυτή η συνεννόηση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την ανέτρεψε θέλοντας να επιβάλει στη διαδήλωση της 5ης Μαρτίου στα Προπύλαια το δικό της πολιτικό πλαίσιο, γεγονός που το ανακοίνωσε ρητά και σε συνάντηση στις 3 Μαρτίου.

Η στάση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συζητήθηκε στα πλαίσια της ΛΑ-ΑΑΣ, όπου οι εκπρόσωποι του Μ-Λ ΚΚΕ δήλωσαν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σαν απαράδεκτη πράξη αυθαίρετης αναίρεσης συνεννοήσεων και μικροκομματικής ηγεμονιστικής επιβολής ενός πολιτικού πλαισίου («ανοικτά σύνορα» κλπ.) στη συγκέντρωση που βρίσκεται σε αντίθεση με την θέση της ΛΑ-ΑΑΣ για το προσφυγικό. Απέναντι στην κατάσταση που δημιουργήθηκε το Μ-Λ ΚΚΕ πρότεινε η ΛΑ-ΑΑΣ να προχωρήσει στην διοργάνωση συγκέντρωσης – διαδήλωση για το προσφυγικό το Σάββατο 7 Μαρτίου. Δεν επήλθε, ωστόσο, συμφωνία.

Η υπόθεση μιας συγκέντρωσης-διαδήλωσης για τόσο κρίσιμα ζητήματα, με όρους που να επιτρέπουν μια ευρύτερη συμμετοχή και συμπόρευση δυνάμεων υπονομεύθηκε, έτσι, για μια ακόμα φορά, από ηγεμονιστικές πρακτικές.

Το αριστερό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα οφείλει να τις αποδοκιμάσει και να τις απορρίψει έμπρακτα για να ανοίξει το περπάτημά του σε μια κατεύθυνση με πραγματικό αριστερό περιεχόμενο, με σωστούς πολιτικούς στόχους και αιτήματα και με μια πρακτική που να επιτρέπει το δυνάμωμά του.

5-3-2020

Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης