Μ-Λ ΚΚΕ: Όλοι στις αντιαμερικάνικες – αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις την Κυριακή 17 Νοέμβρη

exegersi polytexneiou

46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της αντίδρασης να διαστρέψει, να καπηλευτεί, να συκοφαντήσει και να αφανίσει το Πολυτεχνείο, ο ξεσηκωμός του Νοέμβρη παραμένει άσβηστος στη μνήμη και τη συνείδηση της ανυπότακτης νεολαίας και των δημοκρατικών μαζών, ανυψώνοντας το Πολυτεχνείο σε διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για ψωμί – παιδεία – ελευθερία – εθνική ανεξαρτησία.

Ο αγώνας αυτός γίνεται εξαιρετικά επίκαιρος στις τωρινές συνθήκες της αντιλαϊκής πολιτικής της νέας κυβέρνησης της Δεξιάς και των κάθε λογής υποτακτικών της ντόπιας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της, Αμερικανών και Ευρωπαίων. Σε συνθήκες που ο φασισμός έχει σηκώσει ξανά το κεφάλι, ενώ εντείνεται η τρομοκρατία και καταστολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δυναμώνει η απειλή του πολέμου στην περιοχή μας και σ’ όλο τον κόσμο.

Πριν 46 χρόνια, ο λαός μας, με εμπροσθοφυλακή τη νεολαία, όρθωνε το ανάστημα για την αποτίναξη της επτάχρονης αμερικανοστήριχτης φασιστικής δικτατορίας, με κορυφαία πράξη αντίστασης το Πολυτεχνείο. Μια νεολαία που τη συγκλόνιζαν και την πυρπολούσαν τα συνθήματα του αντιφασιστικού, αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Μέσα στο Πολυτεχνείο συγκρούστηκαν δύο γραμμές:

– Η γραμμή της αγωνιστικής αντιπαράθεσης με το φασιστικό καθεστώς για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και το γκρέμισμα της αμερικανοστήριχτης δικτατορίας, και

– η γραμμή του συμβιβασμού, που αρνούνταν την κατάληψη του Πολυτεχνείου και επιζητούσε την εγκατάλειψη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και τη συγκράτηση των αντιφασιστικών- αντιιμπεριαλιστικών διαθέσεων της νεολαίας και των πλατιών λαϊκών μαζών.

Την πρώτη, που αγκαλιάστηκε απ’ όλο τον λαό και συνοψίστηκε στα κατοπινά χρόνια στο σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», πρόβαλλαν οι μαρξιστές-λενινιστές, οι συνεπείς αριστερές, αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της νεολαίας και του λαού.

Τη δεύτερη ακολούθησαν οι πρόγονοι των σημερινών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, που υποστήριζαν τη γραμμή του «ομαλού δημοκρατικού μετασχηματισμού» της δικτατορίας, φλερτάροντας με τη λεγόμενη «φιλελευθεροποίηση Μαρκεζίνη». Κραυγαλέα και αδιάψευστη απόδειξη της συνθηκολόγας αυτής γραμμής είναι η κατάπτυστη ανακοίνωση στο γνωστό τεύχος της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Νο 8, καθώς επίσης και η ΚΟΜΕΠ Νο 11/1976 με τη διαβόητη Έκθεση, όπου ήρθαν στο φως οι πραγματικές θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο του 1973.

Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια σε ό,τι αφορά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το αντιφασιστικό-αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα που εξέπεμψε. Ένα μήνυμα που σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα μεν αστικά κόμματα πασχίζουν να το εξαλείψουν, οι δε ρεφορμιστικές δυνάμεις επιχειρούν να το οικειοποιηθούν.

Σήμερα, ο λαός μας, παρά την κάλπικη προπαγάνδα των κυβερνητικών επιτελείων, συνεχίζει να σηκώνει στις πλάτες του τα βάρβαρα μέτρα τριών Μνημονίων, που την υλοποίησή τους ανέλαβε τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Ζει πιο βαριά τις συνέπειες της συνέχισης και του βαθέματος της εξάρτησης από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.

Με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πριν και την πλειοδοσία της κυβέρνησης ΝΔ τώρα, οι βάσεις και οι “διευκολύνσεις” αυξάνονται και ενισχύονται. Από το Βορρά μέχρι το Νότο -με τις βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, το Άκτιο, την Ανδραβίδα, τον Άραξο, τη Σούδα- η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση προσφέρει «γη και ύδωρ» για την προώθηση των αμερικάνικων σχεδίων στη χώρα μας και τη γύρω περιοχή, προκειμένου να έχει τη στήριξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και στα υπερφίαλα σχέδια της μεγαλοαστικής τάξης για ρόλο-κλειδί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στον άξονα Αθήνα – Κάιρο – Τελ Αβίβ.

Στο φλεγόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής μας, που χαρακτηρίζεται από σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με την κυβέρνηση της Τουρκίας να κλιμακώνει τις επεκτατικές της διεκδικήσεις, εισβάλλοντας στη Συρία, καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και απειλώντας την με νέα εισβολή, η ασφυκτική πρόσδεση της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, στις ΗΠΑ και ο ρόλος πλασιέ των αμερικάνικων συμφερόντων μόνο επικίνδυνες εξελίξεις μπορεί να σημαίνουν για το λαό μας.

Οι πολεμικές αναφλέξεις που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμοί στην περιοχή είναι η αιτία για το συνεχιζόμενο, τεράστιο κύμα προσφυγιάς. Χιλιάδες ξεριζωμένοι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, ζώντας στις άθλιες συνθήκες των απαράδεκτων καταυλισμών-γκέτο. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ ορθώνει φράχτες και συρματοπλέγματα, καλλιεργεί ξενοφοβικά, ρατσιστικά αντανακλαστικά στους λαούς απέναντι στη δυστυχία των προσφύγων και μεταναστών, συμβάλλοντας και στην άνοδο των ακροδεξιών και νεοφασιστικών κομμάτων.

Ο λαός δεν ξεχνά. Το σύνθημα «ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ» πυρπολεί πάντα τις συνειδήσεις, στέλνοντας ένα ανυπότακτο μήνυμα προς όλους αυτούς που πασχίζουν -με κάθε τρόπο- να σβήσουν απ’ τη μνήμη του λαού και της νεολαίας τις εγκληματικές ευθύνες των ΗΠΑ που επέβαλαν και στήριξαν την τότε δικτατορία και προωθούν, σήμερα, τα νέα εγκληματικά τους σχέδια.

Οι λαϊκοί αγώνες για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι ανάγκη να ενταθούν. Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική των αντιλαϊκών μέτρων και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, το μήνυμα του Πολυτεχνείου γίνεται επίκαιρο σαν κάλεσμα ξεσηκωμού των λαϊκών δυνάμεων σε ένα μαζικό αγώνα αντίστασης και αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Το Πολυτεχνείο ζει στον αγώνα της αδούλωτης νεολαίας και του λαού ενάντια στη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης ΕΕ – ολιγαρχίας, ενάντια στο φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

Έξω οι Αμερικάνοι. Έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤO.

Ψωμί, Παιδεία, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία!

Διαβάστε επίσης