Νέοι ξεναγοί: Συνεχίζεται η πάλη για το αυτονόητο, να γίνουν μέλη του σωματείου

ξεναγηση

Σε ύφεση βρίσκονται οι δουλειές των ξεναγών αυτή την περίοδο, ένεκα χειμώνα. Ωστόσο στον συνδικαλιστικό τομέα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, ειδικά από την πλευρά των νεότερων συναδέλφων, οι οποίοι έχουν ανακινήσει εδώ και πέντε χρόνια το θέμα της ισότιμης συνδικαλιστικής τους οργάνωσης. 

Να υπενθυμίσουμε ότι από το 2013, οπότε και διοργανώθηκαν από το κράτος δίμηνα σεμινάρια κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού απευθυνόμενα σε αποφοίτους αρχαιολογικών σχολών, και με το ταυτόχρονο πάγωμα της λειτουργίας της μεταδευτεροβάθμιας Σχολής Ξεναγών, το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας αρνείται πεισματικά να εντάξει στους κόλπους του τους νέους συναδέλφους επί ίσοις όροις. Το Δ.Σ. του Σωματείου επικαλείται μια συγκεκριμένη διατύπωση του Καταστατικού τους, που αναφέρει ότι μέλη του Σωματείου μπορούν να είναι μόνο οι απόφοιτοι της Σχολής Ξεναγών. Για το λόγο αυτό, προτείνουν στους νέους συναδέλφους (κι απόφοιτους των δίμηνων σεμιναρίων) να εγγραφούν στο Σωματείο με λίγο μικρότερη συνδρομή (100 ευρώ αντί των 120 ευρώ), χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα ψήφου(!) - μια αυθαίρετη ενέργεια που δεν προβλέπεται στο Καταστατικό, που τόσο διακαώς θέλουν να τηρήσουν.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, οι νεότεροι συνάδελφοι προχώρησαν σε συνέλευση, όπου αποφάσισαν να επαναλάβουν το πάγιο αίτημά τους για ισότιμη εγγραφή στο Σωματείο σε μια Επιστολή (είχε προηγηθεί ένα ακόμα σχετικό υπόμνημα τον Φεβρουάριο του 2016), με την οποία ζητούν την άμεση αλλαγή του Καταστατικού, και την οποία απηύθυναν τόσο στο Σωματείο της Αθήνας όσο και στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών. Σ’ αυτήν την Επιστολή αναφέρουν, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα να συμμετέχουν στο Σωματείο και να ενισχύσουν στην πράξη τον κλάδο, ειδικά σε μια περίοδο που ο τουρισμός ανθεί στα νούμερα, αλλά όχι για τους εργαζόμενους.

Θετική εξέλιξη για τις ενέργειες των νέων ξεναγών υπήρξε και η απόφαση που πριν λίγο καιρό γνωστοποίησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από προσφυγή του Σωματείου, της Ομοσπονδίας και μεμονωμένων ξεναγών για κατάργηση των δίμηνων σεμιναρίων. Η απόφαση του ΣτΕ χωρίς περιστροφές εξισώνει τους παλαιότερους με τους νέους συναδέλφους όσον αφορά στα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Έχοντας καταρριφθεί και το τελευταίο πρόσχημα που πεισματικά χρησιμοποιούσε η διοίκηση του Σωματείου, οι νέοι ξεναγοί βρίσκονται σε αναμονή μιας υπεύθυνης απάντησης από πλευράς Σωματείου και Ομοσπονδίας, αλλά και σε ετοιμότητα για να διεκδικήσουν εκ νέου το δικαίωμά τους στη συνδικαλιστική κάλυψη και εκπροσώπηση.

Διαβάστε επίσης