Νέος γύρος κρατικής καταστολής στη Χιλή - Πραξικοπηματική επιβολή αντιασφαλιστικών μέτρων στη Γαλλία

Κατηγορία: 
chile

Χιλή: Νέος γύρος κρατικής καταστολής

Νέος γύρος διαδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγκο και τις μεγάλες πόλεις της Χιλής τη Δευτέρα. Για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινέρα επιδόθηκε σε εκτεταμένη καταστολή, με τραυματισμούς διαδηλωτών και σωρεία συλλήψεων.

Ο χιλιανός λαός συνεχίζει να προβάλλει αιτήματα, όπως βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αναβάθμιση της Υγείας, της Παιδείας, των υποδομών, καθώς και τερματισμό της βάρβαρης κρατικής καταστολής.

Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά τις διακοπές και τις ογκώδεις διαδηλώσεις του προηγούμενου διαστήματος, όπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλάσα ντε Ιτάλια στο Σαντιάγο. Την ίδια ώρα, πολλές άλλες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματισθεί για το Μάρτιο.

Κατά τις κινητοποιήσεις ένας διαδηλωτής στην πρωτεύουσα παρασύρθηκε από όχημα της αστυνομίας, ενώ οι ταραχές επεκτάθηκαν σε τέσσερα προάστια.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Βαλπαραΐσο και η Κονσεπσιόν.

Τα επεισόδια δεν έλειψαν ούτε στην επαρχία, ενώ από τη βάρβαρη επέμβαση των καραμπινιέρων στην Αντοφαγκάστα  ένας 16χρονος βολιβιανής εθνικότητας και μια 17χρονη Χιλιανή χτυπήθηκαν από δακρυγόνα της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά στα μάτια. Με τον ίδιο τρόπο τραυματίστηκε και ένας 10χρονος στο κεφάλι, ενώ ένας ακόμα 16χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση επειδή χτυπήθηκε από σφαίρα καουτσούκ.

Επιθέσεις της αστυνομίας σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, ενώ συνελήφθησαν πάνω από 280 άτομα.

Γαλλία: Πραξικοπηματική επιβολή των αντιασφαλιστικών μέτρων

Νέες διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο σημειώνονται στη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες, την ώρα που ο πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει ακόμα και στο άρθρο 49 του Συντάγματος, προκειμένου να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της.

Η παράγραφος 3 του συγκεκριμένου άρθρου του γαλλικού Συντάγματος επιτρέπει την προώθηση αποφάσεων χωρίς ψηφοφορία, μόνο με έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, παρακάμπτοντας έτσι τη Βουλή, εκτός αν εγκριθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί και για την περίπτωση της νέας μεταρρύθμισης στην κοινωνική ασφάλιση, θα είναι η πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια που στη Γαλλία τόσο σημαντικές νομοθετικές αλλαγές προχωρούν χωρίς να εγκριθούν καν από το αστικό κοινοβούλιο.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν και εξαγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις, συνεχίζοντας να ζητούν απόσυρση της νέας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αλλά και καταδικάζοντας τα σχέδια ενεργοποίησης του άρθρου 49.

Πέραν των κινητοποιήσεων που λαμβάνουν ήδη χώρα, η CGT έχει εξαγγείλει νέα «μέρα πανεθνικής δράσης» στις 31 Μάρτη.

Διαβάστε επίσης