Νέος περιβαλλοντοκτόνος νόμος στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών της ενέργειας

c, Giwrgos X., nomos gia to perivallon

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Πορεία», Τεύχος 50, που κυκλοφορεί

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2019, πραγματοποιείται στην Νέα Υόρκη η 74η Σύνοδος του Ο.Η.Ε. με θέμα την κλιματική αλλαγή. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης (2 μηνών και κάτι Πρωθυπουργός) στη παρέμβαση μεταξύ άλλων, τόνισε πως μέχρι το τέλους έτους θα ανακοινώσει «φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την Ενέργεια και το κλίμα» με «απεξάρτηση από τον άνθρακα» και αξιοποίηση των «ήπιων» μορφών ενέργειας, με στόχο το μερίδιο των ΑΠΕ στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας μέχρι τα τέλη της επόμενης δεκαετίας να φτάσει στο 35%, ανοίγοντας πεδίο δόξης λαμπρό στις «πράσινες πολυεθνικές». Παράλληλα, διάφοροι εκπρόσωποι πολυεθνικών (μέσω forum που διοργάνωσαν) ζητούν από την κυβέρνηση ρυθμίσεις για την «βελτίωση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου», την άρση περιορισμών σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «Natura», αλλά και άλλες ρυθμίσεις προς όφελος πάντα των συμφερόντων τους.

Ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, πολυεθνικών και Σ.Ε.Β. (με τη συνδρομή της Ε.Ε.) και σε καιρό πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να καταθέσει και να ψηφίσει στις 4 Μαΐου 2020 το «αντι-περιβαλλοντικό» νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», ένα νομοσχέδιο το οποίο θα σαρώσει ό,τι είχαν αφήσει όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με βασικό στόχο την επιτάχυνση των «επενδύσεων» από τη μεριά των κεφαλαιοκρατών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο λαό, στο περιβάλλον και στα δασικά οικοσυστήματα.

Με απατηλά συνθήματα όπως «πράσινη-βιώσιμη ανάπτυξη», πράσινη οικονομία και υλοποιώντας τις οδηγίες της Ε.Ε., έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην πράσινη ενέργεια και στις ΑΠΕ.

Το εν λόγω νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων με τον χρόνο τους να περιορίζεται σε 120 μέρες. Μιλάμε για εγκρίσεις εξπρές.
  • Διευκολύνεται και η αδειοδότηση - επέκταση έργων ΑΠΕ (πλέον η άδεια παραγωγής γίνεται απλή βεβαίωση), με άδειες που θα βγαίνουν σε λιγότερο από 120 μέρες. Επίσης καταργεί μια σειρά περιορισμών σχετικά με το μέγεθος και τη σημασία των έργων στο ενεργειακό μείγμα.
  • Βαφτίζουν «περιβαλλοντική προστασία» τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες που θα «φυτρώσουν» σε κάθε βουνοκορφή (Άγραφα-Βέρμιο κ.ά.) και τα φωτοβολταϊκά σε όλη την χώρα και στα νησιά.
  • Ενεργοποιείται ο θεσμός των ιδιωτών πιστοποιημένων αξιολογητών. Με λίγα λόγια το κράτος που θα έπρεπε να είναι υπεύθυνο για τις αδειοδοτήσεις και για τους ελέγχους, αποποιείται τις ευθύνες του και τις παραχωρεί στους ιδιώτες.
  • Δημιουργείται νέος φορέας στη διαχείριση των προστατευμένων περιοχών, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, που είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που «λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας». Με άλλα λόγια γίνεται βασικό εργαλείο για την επιτάχυνσης της εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος.
  • Δημιουργεί στις προστατευόμενες περιοχές (Natura κ.ά.) 4 ζώνες «κλιμακούμενης προστασίας», καταργώντας στην ουσία το καθεστώς προστασίας των περιοχών, διευρύνοντας το είδος των επεμβάσεων σε αυτές, και ανοίγοντας και με τη «βούλα του νόμου» το δρόμο για κάθε είδος «επενδύσεων», όπως αυτών της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου (βλ. Ήπειρο και Κρήτη).
  • Ακυρώνει μέχρι σήμερα τους δασικούς χάρτες, αλλάζει το περιεχόμενο τους και δημιουργεί «οδικό χάρτη» που θα νομιμοποιεί κάθε καταπάτηση σε κρατικά δάση και θα διευκολύνει περαιτέρω «επενδύσεις» σε αυτά.
  • Μεταφέρει την διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες.
  • Ιδιωτικοποιείται περαιτέρω ο ΑΔΜΗΕ.

Έχοντας πάρει μια γεύση για το νομοσχέδιο «έκτρωμα» της κυβέρνησης της Ν.Δ., συναντάμε το παράδειγμα του Ν. Ημαθίας. Ο Ν. Ημαθίας είναι μια περιοχή με πλούσια ύδατα και πλούσιο φυσικό κάλλος. Στην περιοχή παράλληλα έχουμε δυο περιοχές που χαρακτηρίζονται ως Natura, από τη μία ο ποταμός Αλιάκμονας και από τη άλλη το όρος Βέρμιο. Με το άρθρο του νόμου που χωρίζει σε 4 κατηγορίες τις περιοχές Natura με σκοπό την «αξιοποίησή» τους, διαπιστώνουμε πως θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα.

Ειδικότερα, ο ποταμός Αλιάκμονας είναι υπεύθυνος για την άρδευση μεγάλου μέρους της πεδιάδας της Ημαθίας, αλλά και αποτελεί μία από τις 3 πηγές ύδρευσης της Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά το Βέρμιο ήδη έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες και παράλληλα τρέχουν νέες «επενδύσεις» στο κομμάτι αυτό. Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, άλλα και την ασυδοσία των «επενδυτών», πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, με θύματα το περιβάλλον και τον λαό της περιοχής που θα επωμιστεί τις φυσικές καταστροφές.

Η περιβαλλοντική κρίση που υλοποιείται και με το παρόν νομοσχέδιο επιταχύνεται, θα έχει ολέθριες καταστροφές τόσο στα οικοσυστήματα, όσο για τους ανθρώπους και για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Οι υποτιθέμενοι «προστάτες» του περιβάλλοντος και αυτοί που μας τάζουν λαγούς και πετροδόλαρα, είναι υπεύθυνοι για χιλιάδες περιβαλλοντικά εγκλήματα, για την οικολογική κρίση και για την κλιματική αλλαγή. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να διαπράξουν ακόμα ένα! Πρέπει μαζί με όλο τον λαό να αγωνιστούμε ώστε ο νέος νόμος να μείνει στα χαρτιά και μαζί η επιχείρηση άλωσης και καταλήστευσης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας, από τα αρπαχτικά της ιμπεριαλιστικής Ε.Ε. στο βωμό των κερδών.

Γιώργος Χ.

Διαβάστε επίσης