Να δυναμώσει η φωνή και ο αγώνας των ανέργων

Παρά το γεγονός ότι η ανεργία παραμένει στο τραγικά υψηλό ποσοστό του 30% και παρά το γεγονός ότι προεκλογικά πολλά ακούσαμε για την καταπολέμησή της, μετεκλογικά απουσίαζε οποιαδήποτε σχετική αναφορά ακόμα και από το «πληθωρικό μενού παροχών» που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση τις πρώτες ημέρες.

Κουβέντα δεν γίνεται για το τραγικά χαμηλό επίδομα ανεργίας το οποίο κατά μέσον όρο βρίσκεται περίπου στα 360 ευρώ και το οποίο λαμβάνουν μόλις 170.000 σε σύνολο 1,5 εκατ. ανέργων! Μάλιστα το χρονικό διάστημα επιδότησης μπορεί να ξεκινάει από 3 μήνες όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνάει τους 12, ενώ επιπλέον το επίδομα αυτό μπορεί να ξεπερνάει τα 360 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες, μπορεί όμως να είναι και χαμηλότερο των 360 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα μικρότερα των 314 ευρώ!
Και ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας, με ελάχιστους από αυτούς να επιδοτούνται, με ένα επίδομα που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης και με το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας να φτάνει το 70%, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι απλά δεν σχεδιάζει κανένα μέτρο ενίσχυσης των ανέργων ή καταπολέμησης της ανεργίας, αλλά παίρνει μέτρα για τη συνέχιση της επιδότησης της εκμετάλλευσης των ανέργων από τις επιχειρήσεις και τους εκάστοτε μεγαλοεργοδότες.
Αυτό τουλάχιστον φαίνεται ξεκάθαρα από τη λίστα των μέτρων που κατατέθηκε τον Φλεβάρη -κατά παραγγελία των θεσμών- σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα δεσμεύεται να επεκτείνει και να αναπτύξει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους και παράλληλα να αναβαθμίσει τα προγράμματα επιμόρφωσης των μακροχρόνια ανέργων».
Με άλλα λόγια η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να επεκτείνει προγράμματα απασχόλησης και επιμόρφωσης ανέργων που όχι απλά δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά πολλά από αυτά αφορούν ανασφάλιστη εργασία με εξευτελιστικούς μισθούς πείνας και με κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα. Προγράμματα από τα οποία κερδισμένες βγαίνουν μόνο οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτά, οι οποίες όχι απλά έχουν στη διάθεσή τους ένα πολύ φτηνό - ή ακόμα και τζάμπα- εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, αλλά μάλιστα επιδοτούνται και από πάνω για την απασχόληση ή κατάρτιση-επιμόρφωση που υποτίθεται ότι παρέχουν στους άνεργους!
Ούτε λόγος λοιπόν για αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, για επέκταση της χορήγησης του επιδόματος σε όλους τους άνεργους ή για προσπάθεια κατάργησης της προσωρινής απασχόλησης και των όποιων μορφών μαθητείας - επιμόρφωσης και αντικατάστασής τους από μόνιμες θέ­σεις εργασίας πλήρους ωραρίου.
Οι όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας και για τα μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων δεν μπορούν παρά να ακούγονται σαν φάρσα, όταν την ίδια στιγμή η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται επί της ουσίας να επεκτείνει τις επιδοτήσεις επιχειρήσεων προκειμένου να ανοίξουν νέες θέσεις άγριας εκμετάλλευσης ανέργων, ενώ από την άλλη δίνει κάποια ψίχουλα όπως είναι οι κάρτες δωρεάν μετακινήσεων.
Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ σιωπούν μπροστά στα τεράστια προβλήματα των ανέργων και αρνείται να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για την ένταξή τους στα σωματεία.
Οι άνεργοι μαζί με τους εργαζόμενους οφείλουν να ενώσουν τη φωνή τους, να διεκδικήσουν την ένταξη των ανέργων στα σωματεία και τις ομοσπονδίες, να σπάσουν τη σιωπή και την παντελή αδράνεια των ηγεσιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και από κοινού να παλέψουν και να διεκδικήσουν την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, την επιδότηση όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις, την κατάργηση της ημιαπασχόλησης, των προγραμμάτων επιμόρφωσης και την ανασφάλιστη εργασία, να παλέψουν για σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα!

Διαβάστε επίσης