Να μην εκδοθούν οι 5 φοιτητές στις ιταλικές αρχές

Κατηγορία: 

Με στοιχεία έντονου συμβολισμού, την 12η Νοεμβρίου, ημέρα της γενικής πανεργατικής απεργίας, εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό με στόχο 5 φοιτητές: Οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις, κατόπιν παραγγελίας των ιταλικών αρχών, εισέβαλαν στα σπίτια των φοιτητών και τους συνέλαβαν. Ένα σαθρό κατηγορητήριο έχει συνταχθεί σε βάρος τους, για τη συμμετοχή τους σε επεισόδια σε απεργιακή συγκέντρωση στο Μιλάνο, πέρυσι την πρωτομαγιά. Τότε, είχαν προσαχθεί από τις ιταλικές αρχές και μετά από πολύωρη κράτηση αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Προ διμήνου, οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν κανονική εισβολή στις κατοικίες τους και με την επίδειξη του «Ευρωπαϊκού εντάλματος», τους συνέλαβαν, δρομολογώντας την έκδοσή τους στην Ιταλία.

Ο αγώνας ενάντια στην έκδοση των 5 φοιτητών στις ιταλικές αρχές, περνάει τις επόμενες ημέρες από το Εφετείο Αθηνών. Επιμερίζοντας την υπόθεση σε τρεις διαφορετικές συνεδριάσεις του Εφετείου (στις 7, 8 και 11 Ιανουαρίου), με τρεις διαφορετικές συνθέσεις, η ελληνική Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση της χώρας επιχειρούν ταυτόχρονα να διαιρέσουν, να αποδυναμώσουν τις αντιδράσεις ενάντια στην έκδοση των φοιτητών.

Η «δεύτερη φορά αριστερά» κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις ...δημοκρατικές της ευαισθησίες, αλλά και τη διάθεσή της να «συνεργαστεί» με τους ευρωπαίους εταίρους της,κρύβεται πίσω από την υποτιθέμενη ουδετερότητα της δικαιοσύνης, ενώ μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 30 του κώδικα ποινικής δικονομίας για να προκαλέσει τη δίωξη των φοιτητών στην Ελλάδα, παύοντας κάθε διαδικασία έκδοσής τους στην Ιταλία. Αυτό εξάλλου ζητούν και οι συνήγοροι των 5 διωκόμενων φοιτητών.

Η «δεύτερη φορά αριστερά» κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛπαρακολουθεί σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ για πρώτη φορά από τη στιγμή που θεσπίστηκε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης,υποβάλλεται αίτημα έκδοσης πολιτών από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο, με τέτοιου είδους κατηγορίες. Ας σημειωθεί ότι, αν τυχόν οι 5 φοιτητές εκδοθούν, θα αντιμετωπίσουν ένα πολύ πιο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, με ενδεικτικό το γεγονός ότι στην Ιταλία δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο προφυλάκισης.

Η Πορεία καταγγέλλει το κυριολεκτικό ανθρωποκυνηγητό που διενεργείται εδώ και μήνες ενάντια στους 5 φοιτητές, καθώς και κάθε άλλη απόπειρα περιστολής και καταστρατήγησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Η προσπάθεια υποστήριξης των 5 διωκόμενων φοιτητών θα γνωρίσει τις μεγαλύτερες δυνατότητες επιτυχίας, στον βαθμό που θα απευθυνθεί στο ευρύτερο δυνατό κομμάτι του φοιτητικού κόσμου, αλλά και της κοινωνίας, εξηγώντας την ανάγκη συλλογικού αγώνα για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

 

Όχι στην έκδοση των 5 φοιτητών στις Ιταλικές αρχές!

Αγώνας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων

λαού και νεολαίας!

Διαβάστε επίσης