Να μην κλείσει η Λέσχη των φοιτητικών εστιών της Δόμπολης-Κανείς εργαζόμενος να μην απολυθεί!

Κατηγορία: 

Με το που άνοιξαν τα πανεπιστήμια βρεθήκαμε μπροστά σε νέες εικόνες χτυπήματος της δημόσιας εκπαίδευσης. Προσπαθώντας να φτιάξουν το νέο πανεπιστήμιο που ονειρεύονται, ένα πανεπιστήμιο των λίγων και εκλεκτών, ένα πανεπιστήμιο που θα κάνουν μπίζνες οι ιδιώτες χτυπάνε την δωρεάν σίτιση (όπου και όσο έχει μείνει από αυτή). Έτσι τώρα θέλουν να ξεφορτωθούν την λέσχη της φοιτητικής εστίας της Δόμπολης όπου σιτίζει κάποιες εκατοντάδες φοιτητών που προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.

Συγκεκριμένα από το 2019 η εστία της Δόμπολής έπαψε να υπάγεται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ίδρυμα που διαχειρίζεται τους οικονομικούς πόρους των εστιατορίων) και την ανέλαβε εργολάβος. Από τότε η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού μειώθηκε, ενώ με πρόσχημα την πανδημία και την μείωση των φοιτητών υπήρχαν και απολύσεις προσωπικού, απολύσεις υποτίθεται πρόσκαιρες, αλλά ουδέν μονιμότερο του προσωρινού απ’ ό,τι φαίνεται. Τώρα ο εργολάβος ανακοίνωσε ότι η λέσχη θα κλείσει, οι εργαζόμενοι “αν θέλουν” θα εργαστούν στη λέσχη του Πανεπιστημίου και όσες μερίδες θα παραγγέλλονται τόσες και θα μεταφέρονται συσκευασμένες από το πανεπιστήμιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο καθώς είχε γίνει για ένα τρίμηνο και το 2020 όποτε και ήμασταν σε καθεστώς lockdown. Τότε δεν υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις καθώς βρισκόμασταν σε συνθήκες απαγορεύσεων. Έτσι φαίνεται ότι αφού το συγκεκριμένο μέτρο δοκιμάστηκε και πέτυχε, ήρθε για να μείνει.

Αυτό συνεπάγεται για την πλευρά των φοιτητών περαιτέρω χειροτέρευση των όρων σίτισης καθώς θα τρώνε κρύο φαγητό χωρίς να έχουν την άνεση των τριών ωρών που θα ‘ταν ανοιχτή η λέσχη. Απ’ την άλλη οι εργαζόμενοι περνάν σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας με χειροτέρευση των συνθηκών δουλειάς. Ο μόνος κερδισμένος θα είναι ο εργολάβος αφού θα αποκτήσει τζάμπα εργαζόμενους για την επίσης υποστελεχωμένη λέσχη του πανεπιστήμιού.

Η κύρια δικαιολογία που προβάλλεται ως νομικό πρόβλημα και που μένει επίτηδες ανεπίλυτο είναι η έλλειψη άδειας λειτουργίας εστιατορίου στην Δόμπολη. Στην ουσία όμως εντάσσεται στο κύριο στόχο όλων των κυβερνήσεων έως τώρα που είναι η καταστροφή του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της φοιτητικής μέριμνας και συνολικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σ’ αυτήν την κατάσταση είναι συνυπεύθυνη και η πρυτανεία που αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών.

Ως Φοιτητική Πορεία στεκόμαστε πλάι στα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Εστιακών της Δόμπολης καθώς και των εργαζομένων. Ο κοινός αγώνας φοιτητών – εργαζομένων που έχει ξεκινήσει είναι ελπιδοφόρος και πιέζει τους υπεύθυνους. Άλλωστε, είναι φανερό ότι φοβούνται τις αντιδράσεις, αφού το κλείσιμο της λέσχης θα πραγματοποιηθεί την 7ηΙανουαρίου του 2022 όποτε και οι περισσότεροι φοιτητές θα λείπουν για τουλάχιστον 15 μέρες πράγμα που αντικειμενικά δυσκολεύει την διεξαγωγή μαζικών κινητοποιήσεων. Παρ’ όλα αυτά ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί με διάφορες παρεμβάσεις, με γενικές συνελεύσεις που πρέπει να μαζικοποιηθούν και με πλατιά γνωστοποίηση του ζητήματος, αλλά και με ανάδειξη του γεγονότος ότι το μέλλον της δωρεάν σίτισης για όλους, της μέριμνας αλλά και του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων προβλέπεται δυσοίωνο αν δεν αντισταθούμε συνολικά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Έξω οι εργολαβίες και οι ιδιώτες. Σίτιση - Στέγαση - Δωρεάν σπουδές.
Καμιά απόλυση εργαζομένου - επαναπρόσληψη των απολυμένων.
Ανατροπή του Νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοίδη.

Διαβάστε επίσης