Να μην περάσει η συμμετοχή του τμήματος Πληροφορικής στο νατοϊκό συνέδριο! Έξω το ΝΑΤΟ από τις σχολές και τη χώρα μας!

Κατηγορία: 

Πρόσφατα το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στο συνέδριο “NATO Use of Civil Standards” το οποίο διοργανώνει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τις αρχές τυποποίησης του ΝΑΤΟ. Το συνέδριο θα εξειδικευτεί σε θέματα “υιοθέτησης πολιτικών προτύπων στις Αναδυόμενες Τεχνολογίες“, όπως ανακοίνωσε, και πρόκειται να διεξαχθεί από τις 7 μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου.
Η απόφαση αυτή συνδέεται στενά με την ευρύτερη μακροχρόνια κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης η όποια αναδείχθηκε έντονα με την εμφάνιση του νόμου-πλαισίου που ενέτεινε την σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την καπιταλιστική αγορά, μέσω “ερευνητικών” προγραμμάτων τα οποία προσφέρουν τη σχεδόν δωρεάν έρευνα και δουλειά φοιτητών σε ιδιωτικούς φορείς, τα “Συμβούλια Ιδρύματος” με εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες και άλλα μέσα σύνδεσης των πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, το ΕΚΠΑ δε διστάζει να συμμετάσχει σε συνέδριο του ΝΑΤΟ με σκοπό την “προβολή και ανάδειξη της Ελλάδας σε θέματα Emerging and Disruptive Technologies - EDTs ” ώστε να εξασφαλίσει μελλοντική πελατεία για το πανεπιστήμιο από το ίδιο το ΝΑΤΟ αλλά και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του συνεδρίου.
Εκτός όμως από την εμπλοκή του τμήματος με τον ιδιωτικό τομέα, πρόβλημα είναι το ότι στη συνεργασία βρίσκεται το ΝΑΤΟ, καθώς αυτό αποτελεί μια μεγάλη ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή εναντίον των λαών. Συγκεκριμένα στη χώρα μας το ΝΑΤΟ δεν έχει προσφέρει τίποτα πέρα από συμφορές, ξεκινώντας από τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν σε κάθε άκρη, την εμπλοκή της Ελλάδας στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο καθώς και σε μια σειρά ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους τα προηγούμενα χρόνια, την εξάρτηση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και στο σκηνικό αυτό η οποιαδήποτε συνεργασία του πανεπιστημίου με το ΝΑΤΟ θα αφορά την εξυπηρέτηση συμφερόντων του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων, με τη χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών που μπορεί να προσφέρει το τμήμα Πληροφορικής.
Ως φοιτητές και κομμάτι του λαού, δεν έχουμε κανέναν λόγο να στηρίξουμε τη συμμετοχή του τμήματός μας στο συνέδριο αυτό, που θα μας οδηγήσει σε ερευνητικά προγράμματα για το ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό απαιτούμε να ακυρωθεί η συμμετοχή του τμήματος στο συγκεκριμένο συνέδριο και καλούμε τους φοιτητές να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και της εμπλοκής της χώρας μας στα αμερικανονατοϊκά συμφέροντα.

Διαβάστε επίσης