Να προασπίσουμε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης στο ΑΠΘ!

Κατηγορία: 

Σε μια πράξη αυταρχισμού προχώρησε εν μέσω διακοπών και κλειστού πανεπιστημίου η Κοσμητεία της Νομικής ΑΠΘ, η οποία κατέβασε τις αφίσες και εξαφάνισε τα τραπέζια των φοιτητικών παρατάξεων από τους χώρους όπου παρεμβαίνουν.

Ανεξαρτήτως των δικαιολογιών που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Κοσμητεία, η κίνηση αυτή φέρει αντιδραστικό άρωμα, και βάζει το λιθαράκι της στον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης των φοιτητών και των παρατάξεών τους, και συνολικά της πολιτικής δραστηριότητας στο πανεπιστήμιο. Στοχεύει στη φίμωση του Συλλόγου Φοιτητών αφού με αυτή την κίνηση παρεμβαίνει στο εσωτερικό του.

Η ύπαρξη φοιτητικών παρατάξεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή και την ύπαρξη χώρων παρέμβασης γι’ αυτές, αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα των φοιτητών στα πλαίσια του συνδικαλισμού. Δημοκρατικό δικαίωμα είναι φυσικά και η ύπαρξη συλλόγων. Γι’ αυτό ό,τι έχει να κάνει με τους συλλόγους αφορά μόνο αυτούς και σίγουρα ΟΧΙ την Κοσμητεία, το Υπουργείο ή ενδεχομένως άλλα κρατικά όργανα. Άλλωστε και το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο νυχθημερόν κλίνουν σε όλες τις πτώσεις η Κοσμητεία και οι συν αυτή καθηγητές, θεμελιώνει (ακόμα!) την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και τη δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων.

Δεν μας εκπλήσσει η στάση της Κοσμητείας: γιατί είναι η Κοσμητεία-απολογητής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας. Γιατί έφερε «νέο» πρόγραμμα σπουδών, πλήρως ευθυγραμμισμένο στις επιταγές της συνθήκης της Μπολόνια και του αντίστοιχου νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο εντατικοποιεί τις σπουδές μας και διαλύει τον ενιαίο χαρακτήρα του πτυχίου. Γιατί είναι η Κοσμητεία που δέχεται και εφαρμόζει τον προϋπολογισμό υπολειτουργίας του ΑΠΘ με 6 εκατομμύρια έλλειμμα. Είναι φανερό ότι για να περάσει η πολιτική όξυνσης των ταξικών φραγμών είναι απαραίτητη η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων είτε άμεσα από το κράτος και τα όργανά του, είτε από τους διάφορους υπηρέτες τους σαν την Κοσμητεία.

Δεν μας εκπλήσσει όμως ούτε η στάση της ΔΑΠ, η οποία τηρεί σιγή ιχθύος, καθώς και της ΑΦΠ, η οποία προκλητικά επικρότησε αυτήν την κίνηση. Και οι δύο στηρίζουν το πρόγραμμα σπουδών, στηρίζουν συνολικά την πολιτική των ταξικών φραγμών κυβέρνησης-Υπουργείου Παιδείας όπως εκφράζεται στο ΑΠΘ με την υποχρηματοδότηση-υπολειτουργία του, το κόψιμο παροχών σε φοιτητές όπως είναι η σίτιση και η στέγαση. Και οι δύο συμφωνούν να καλύψουν τα έξοδα του ΑΠΘ ιδιώτες ανοίγοντας τον δρόμο στα δίδακτρα.

 

Η Πορεία θεωρεί ότι όλοι οι φοιτητές πρέπει να αποδοκιμάσουν μαζικά αυτήν την αντιδημοκρατική πρακτική της Κοσμητείας και να στρέψουν την πλάτη σε όσους την στηρίζουν, σε ΔΑΠ-ΑΦΠ. Να υπερασπιστούμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, στο δικαίωμα μας να έχουμε συλλόγους, παρατάξεις, συνολικά ανεμπόδιστη πολιτική δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης