Οι εκλογές στη Νομική Θεσσαλονικής

Κατηγορία: 

Παρά το γεγονός ότι πανελλαδικά η συμμετοχή σημείωσε ελεύθερη πτώση, στην Νομική ΑΠΘ οι ψηφίσαντες μειώθηκαν μόνο κατά ...τρεις, ενώ το ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με τους ενεργούς φοιτητές παραμένει λίγο κάτω από το 50%, γεγονός που μόνο ως θετικό μπορεί να καταγραφεί, δεδομένης της κατάστασης στις άλλες σχολές.

Αν όμως η ποσότητα παρέμεινε ίδια αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη ότι ποιοτικά το σώμα μετατοπίστηκε προς τα δεξιά και οι ακραιφνείς μνημονιακές αντιδραστικές δυνάμεις, οι δυνάμεις της επίθεσης, των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και των νεκρωμένων συλλόγων, δηλαδή ΔΑΠ-ΑΦΠ-ΦΟΙΤ.ΑΝ (διάσπαση της ΔΑΠ) συγκεντρώνουν φέτος 7 από τις 11 έδρες (και παρ’ ολίγο 8 από τις 11).

Για αυτήν την αντιδραστική εξέλιξη την σημαντική ευθύνη έχουν οι δυνάμεις της «αριστεράς» ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ. Αποδείχτηκε ότι δεν φτάνει μόνο το «τρέχω επειδή έχω κόσμο για να βγαίνουν οι Γ.Σ.» αλλά παίζει ρόλο και η γενικότερη κατεύθυνση για να στραφεί ο κόσμος προς τα αριστερά.

Αν λοιπόν από τη μια η ΑΡΕΝ ήταν η κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που «ξεπλύθηκε» και σώθηκε με αυτήν την εκλογική σύμπραξη -από μια ακολουθούμενη της πολιτικής- εκλογική συντριβή, από την άλλη οι δυνάμεις ΕΑΑΚ-ΑΡΔΙΝ ήταν αυτές που καλλιέργησαν αυταπάτες (όταν δεν συμμετείχαν ανοιχτά σε φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις) για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη γραμμή της αναμονής απέναντι στην «αριστερή» κυβέρνηση. Τώρα αφού αυτή η γραμμή της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης με την ΕΕ-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ, τους φορείς των μνημονίων, οδηγήθηκε στην χρεοκοπία της και στα ΜΝΗΜΟΝΙΑ, αφού σπίλωσε την έννοια της αριστερής πολιτικής, οδήγησε ξανά τον κόσμο στην απογοήτευση και στις ανοιχτά δεξιές δυνάμεις της αντίδρασης.

Επίσης, η ΠΚΣ διατήρησε μεν τη μία έδρα της για 1-2 ψήφους, αλλά σε κάθε περίπτωση με την εκλογική της μείωση πληρώνει την απόφασή της να μην ασχολείται με τον ΣΦ Νομικής, θεωρώντας ίσως ότι εδώ δεν υπάρχουν οι όροι για το οργανωτικό της δυνάμωμα ή για να αποτελέσει ο ΣΦΝ άλλη μια κόκκινη σφραγίδα της.

Δεδομένων όλων αυτών των συνθηκών, της κινηματικής νηνεμίας, της τεράστιας πίεσης που δεχθήκαμε από το ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ του στυλ «ψηφίστε μας για να μην ξαναβγεί η ΔΑΠ» ή «ψηφίζουμε για την ανατροπή στην νομική» (εκβιάζοντας τον αριστερό κόσμο με ένα απολίτικο στην ουσία του σύνθημα), αν αναλογιστούμε ότι φτάσανε στο σημείο το μεσημέρι ων εκλογών να δηλώνουν ότι «τρέμει η ΔΑΠ για την επικείμενη ανατροπή της», η ΠΟΡΕΙΑ εκτιμά ως θετικό το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά στην καθ’ αυτή διαδικασία των εκλογών, καταρχάς αξίζει να σημειωθεί ότι στο προεκλογικό ΔΣ, με πρόταση της ΠΚΣ και τη συμφωνία ΔΑΠ-ΑΦΠ αντιδημοκρατικά αποκλείστηκαν οι εκλογικοί συνδυασμοί των Αγ. Κινήσεων, της Πορείας και της Φοιτ.Αν. από τις εφορευτικές επιτροπές, επειδή «δεν είχαν έδρα στο προηγούμενο ΔΣ» και παρά το γεγονός ότι συμμετείχαν τώρα και είχαν κάθε δικαίωμα να έχουν παρουσία και λόγο στην καταμέτρηση.

Έχει επίσης σημασία ότι η εκλογική διαδικασία διακόπηκε 4 φορές: 1 φορά γιατί η ΔΑΠ είχε στο ψηφοδέλτιο της υποψήφιο που είχε πάρει πτυχίο(!), και ακόμη 3 φορές όταν άτομα του α/α χώρου περνούσαν από το Οικονομικό και το Πολιτικό. Με δεδομένες τις επιθέσεις τους που είχαν προηγηθεί στο Γεωπονικό, υπήρχαν εύλογοι φόβοι για επίθεση στην Νομική. Το βράδυ της καταμέτρησης, μπράβοι της ΔΑΠ που είχαν (αυτόκλητα) αναλάβει την «περιφρούρηση» της διαδικασίας, απρόκλητα προπηλάκισαν και απείλησαν μέλη του ΣΦΝ που έφευγαν από τον χώρο.

Διαβάστε επίσης