Ο αυταρχισμός και η τρομοκράτηση των μαθητικών αγώνων δεν θα περάσουν

Κατηγορία: 

Από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, το κύμα καταλήψεων και κινητοποιήσεων σε γυμνάσια και λύκεια αναδεικνύει με αγωνιστικό, βροντερό τρόπο τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, κόντρα στις αντιεκπαιδευτικές, αντιδημοκρατικές, αντικοινωνικές πολιτικές τής κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας.

Οι μαθητικές καταλήψεις, οι οποίες πλέον μετριούνται σε εκατοντάδες, στρέφονται ενάντια στον θεσμό του «Νέου Λυκείου» και στην περιβόητη «Τράπεζα θεμάτων» (μηχανισμούς μαζικής έξωσης των μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία), στρέφονται ενάντια στη γενίκευση του μέτρου της «μαθητείας» (δηλαδή στη μετατροπή ανήλικων μαθητών σε απλήρωτους εργάτες διαφόρων επιχειρήσεων), στρέφονται ενάντια στην προκλητική υποχρηματοδότηση (και) της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενάντια στην απαξίωξη της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Θορυβημένοι οι ιθύνοντες και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από το ξέσπασμα και τη ραγδαία εξάπλωση των καταλήψεων, σε μια επίδειξη της βαθιάς «παιδαγωγικής» τους αντίληψης, έσπευσαν, πριν συμπληρωθούν ένα-δύο 24ωρα μαθητικών κινητοποιήσεων, να τρομοκροτήσουν και να απειλήσουν τους μαθητές: όσοι μαθητές «παρακωλύουν» την εκπαιδευτική διαδικασία κινδυνεύουν να διωχθούν, μαζί με τις οικογένειές τους· όσοι μαθητές προχωρήσουν σε καταλήψεις πέρα από τρεις ημέρες, θα «τιμωρηθούν» με μαθήματα στις ημέρες των διακοπών, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα...
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανακίνησε μάλιστα παλαιότερα αυταρχικά, αντιεκπαιδευτικά νομοθετήματα που προβλέπουν αυτόφωρες συλλήψεις σε περιπτώσεις καταστροφών σε σχολεία, επανέφερε στη συζήτηση την εφαρμογή της κατάπτυστης «Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», ξύπνησε μνήμες μαθητοδικείων και αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων.
Ο υφυπουργός παιδείας, Α. Δερμεντζόπουλος, έσπευσε να εκβιάσει τους μαθητές, σημειώνοντας πως «εάν οι καταλήψεις τους ξεπεράσουν σε διάρκεια τις τρεις ημέρες, τότε θα ενεργοποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει διεξαγωγή μαθημάτων μέσα στο διάστημα των εορτών του Πάσχα». Ο ίδιος ο υπουργός, Ανδ. Λοβέρδος, από την πλευρά του δήλωσε με νόημα ότι δεν θα επιτρέψει «να μείνει έτσι» το μεγάλο πρόβλημα των καταλήψεων, και επανέλαβε ότι «το Προεδρικό Διάταγμα ρυθμίζει τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις».
Η Μαθητική Πορεία, χαιρετίζοντας τους συλλογικούς αγώνες του μαθητικού κινήματος, την πάλη της νεολαίας για μόρφωση-δουλειά-δημοκρατικά δικαιώματα, καταγγέλλει τις κυβερνητικά ενορχηστρωμένες απειλές και εκβιασμούς σε βάρος των μαθητών.

Ο αυταρχισμός και η τρομοκράτηση των μαθητικών αγώνων δεν θα περάσουν!
Κάτω οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, η αντιλαϊκή πολιτική!
Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων μας!

Διαβάστε επίσης