Ο ΣΕΒ εκμεταλλεύεται τον κορονοϊό για να προωθήσει τις προκλητικές αντεργατικές του απαιτήσεις

sev

Οι ΠΝΠ, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση λόγω κορονοϊού, αν και βρίθουν ρυθμίσεων προς όφελος αποκλειστικά των επιχειρήσεων, ωστόσο δεν αρκούν καθώς φαίνεται στους μεγαλοεπιχειρηματίες. ΣΕΒ και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων (ΣΕΤΕ) βρίσκουν τώρα μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να υλοποιηθούν πάγιες απαιτήσεις τους. Για το λόγο αυτό δεν σταματούν  να ζητούν ολοένα και περισσότερα από την κυβέρνηση που είναι βέβαια πρόθυμη να τους τα προσφέρει απλόχερα.

Οι άκρως προκλητικές αξιώσεις του ΣΕΒ, που εν όψει της επερχόμενης οικονομικής κρίσης εκφράζονται ακόμη πιο επιτακτικά και κυκλοφορούν συχνότατα πλέον σε δελτία τύπου, μελέτες κλπ, περιγράφουν διάφορα μοντέλα συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, που έχουν ήδη σχεδιάσει, αναμένοντας τη νομική κάλυψη, που θα δώσει τη δυνατότητα καθιέρωσής τους σε μόνιμη βάση, όπως επιδιώκουν. 

Πιάνοντας το νήμα από την ΠΝΠ για τη μεταφορά εργαζομένων μέσα στον ίδιο όμιλο, απαιτούν τώρα την επέκταση του σύγχρονου δουλεμπορίου, ζητώντας «κάλυψη των αναγκών με τη μεταφορά εργαζομένων μέσω σχημάτων “δανεισμού”… Επιχειρήσεις που υπολειτουργούν να “δανείζουν” εργαζόμενους σε επιχειρήσεις προμηθευτών ή πελατών τους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού με διατήρηση των συμβατικών τους προβλέψεων».    

Μια άλλη μορφή συνεργασίας που θέλουν να επιβάλουν αφορά «συνεργασίες μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων, με προσωπικό προμηθευτών ή πελατών το οποίο βρέθηκε, λόγω της συγκυρίας, εκτός εργασίας». Εδώ φέρουν ως παράδειγμα ότι «θα μπορούσε να εξεταστεί η διανομή προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ ή τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών ειδών στα σπίτια των καταναλωτών, αν μπορεί να γίνει από των αναλόγων ειδικοτήτων προσωπικό εκείνων των επιχειρήσεων προμηθευτών τους που αντιμετωπίζουν μείωση εργασιών».

Η τρίτη μορφή αφορά «την επέκταση υφιστάμενων επιχειρηματικών συνεργασιών σε τμήματα της παραγωγής και διανομής προϊόντων για λογαριασμό τρίτων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια χρήση του μοντέλου της υπεργολαβίας ώστε να καλυφθούν άμεσα όχι μόνο οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό (μεταφορικά μέσα κ.λπ.) ή/και συνδυαστικά αυτών των δύο εναλλακτικών».

Στο πρόσφατο δελτίο τύπου του, ο ΣΕΒ δηλώνει ξεκάθαρα πως δε θεωρούν αρκετές τις ρυθμίσεις των ΠΝΠ και κάνουν  περαιτέρω προτάσεις προκειμένου να «ξεπερασθεί» η κρίση, που τις εμφανίζουν ως μέτρα για την «προστασία της απασχόλησης», την ίδια στιγμή που έχουν κάνει δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Παράλληλα  ζητεί να προχωρήσουν οι  ιδιωτικοποιήσεις.

Στις «ρηξικέλευθες -όπως τις ονομάζει ο ΣΕΒ- πολιτικές» περιλαμβάνονται μέτρα για «επανεκκίνηση της οικονομίας όσο το δυνατόν νωρίτερα και δυναμικότερα», με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με στόχο τη «μεταρρυθμιστική μεταμόρφωση της χώρας» («total reform») το 2020. Αυτό δηλαδή που η κυβέρνηση ονομάζει «διαρκείς μεταρρυθμίσεις». Μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση ότι τα «έκτακτα μέτρα» των  ΠΝΠ η κυβέρνηση της Ν∆ επιδιώκει να τα μονιμοποιήσει.

Ο ΣΕΒ ζητάει επίσης «προστασία του παραγωγικού ιστού» με «οριζόντια αντισταθμιστικά μέτρα», και «μηχανισμούς ταχείας υλοποίησης» δημόσιων επενδύσεων, προσδοκώντας ρευστό χρήμα και  επενδυτικές ευκαιρίες. 

Τέλος σημειώνει πως «ακόμη και οι χαμηλές ταχύτητες στο ίντερνετ μεγεθύνουν την επίπτωση της κρίσης του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία», προφανώς εννοώντας μεταξύ άλλων τις δυσκολίες στην πιο γενικευμένη εφαρμογή της τηλεργασίας. Μια ακόμη, εδώ και αρκετά χρόνια, αξίωση του ΣΕΒ, που οι ρυθμίσεις λόγω κορονοϊού, προς μεγάλη του ικανοποίηση, προώθησαν.   

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν, το δίχως άλλο, ότι ΣΕΒ και σύσσωμη η ολιγαρχία βρίσκουν τώρα άλλη μια χρυσή ευκαιρία να επιβάλουν νέα αντεργατικά μέτρα που χτυπούν βάναυσα τις εργασιακές σχέσεις και επιδιώκουν να τους προσδώσουν μόνιμο χαρακτήρα.

 

Διαβάστε επίσης