ΠΑΝΔΗΜΙΑ: ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Πορεία, τεύχος 51, που κυκλοφορεί

26 Φεβρουαρίου 2020: Η πανδημία του κορωνοϊού εμφανίζεται στην Ελλάδα. Έναν περίπου μήνα μετά, στις 23 Μαρτίου, η χώρα μπαίνει σε καθεστώς γενικού lockdown. Σύμφωνα με την υψηλής επισκεψιμότητας ιστοσελίδα της Βικιπαίδειας: «…εντός του Μαρτίου, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του ιού σε διάφορες περιοχές της χώρας και λόγω της μη τήρησης των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες, αποφασίστηκε το πανελλαδικό κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών και σταδιακά καταστημάτων εστίασης, εμπορικών καταστημάτων και χώρων λατρείας…».Η παραπάνω τοποθέτηση αποτελεί την πεμπτουσία της κυβερνητικής προπαγάνδας που, μήνες τώρα, μέσω επίσημων δηλώσεων αλλά και μέσω των ΜΜΕ, στόχο έχει την επίρριψη της ευθύνης για την «ανησυχητική πορεία» της πανδημίας στη χώρα στον «ανεύθυνο»… λαό! Εξετάζοντας κανείς τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης της ΝΔ όσον αφορά στο κεφάλαιο που λέγεται κορωνοϊός, μπορεί να διακρίνει δύο ενότητες. Η πρώτη έχει να κάνει με την καθεαυτή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ενώ η δεύτερη με τη «χρυσή ευκαιρία» που άδραξαν τα κυβερνητικά επιτελεία για την εφαρμογή μιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής.

  • Καταστολή, πρόστιμα και απειλές αντί για ουσιαστική θωράκιση του ΕΣΥ

            Ενότητα πρώτη λοιπόν. Για να αξιολογήσουμετα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που πάρθηκαν, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά παγκόσμια και μάλιστα από την «προηγμένη» Δύση, την Αμερική και την ΕΕ, δεν μπορούμε παρά να το κάνουμε «φορώντας πολιτικά γυαλιά». Και αυτό που αποδείχτηκε περίτρανα όλο αυτό το διάστημα είναι η γύμνια του καπιταλιστικού συστήματος, ενός εκμεταλλευτικού συστήματος με σαθρά θεμέλια οικονομίας και καταρρακωμένα συστήματα δημόσιας υγείας.

Στα καθ’ ημάς, η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε για μια ακόμα φορά το αυταρχικό της πρόσωπο,«κρίνοντας» πως ένα υγειονομικό πρόβλημα γίνεται διαχειρίσιμο όχι με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως άλλωστε θα φάνταζε λογικό, αλλά με καταστολή, πρόστιμα, εκβιασμούς και απειλές. Η πληθώρα των καταγγελιών των ομοσπονδιών και των σωματείων των νοσοκομειακών γιατρών για σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, εγκαταστάσεις, υλικά, κλίνες ΜΕΘ κοκ, ακόμα και μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, φέρνει στην επιφάνεια τη νεοφιλελεύθερη πικρή αλήθεια της κυβερνητικής αποστροφής οποιουδήποτε δημόσιου και δωρεάν αγαθού, της πλήρους αδιαφορίας για την υγεία του λαού και της συνεπαγόμενης των παραπάνω πεισματικής και εμμονικής άρνησης θωράκισης του ΕΣΥ. Άρνησης που οδήγησε σε ένα ακόμα γενικό lockdown, η επιβολή του οποίου αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη της ανεύθυνης και εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής.Από την άλλη, η κάνουλα της παχυλής επιχορήγησης με κρατικό (βλ. λαϊκό) χρήμα ανοίγει προκλητικά και αφειδώλευτα προς τους καναλάρχες, τους ιδιώτες κλινικάρχες και την ελληνική αστυνομία, οι οποίοι «σε ανταπόδοση» κάνουν άριστα τη δουλειά τους… Τα κανάλια νυχθημερόν προβάλλουν το τιτάνιο κυβερνητικό έργο ενώ αναμασούν με χίλιους δυο τρόπους και με κάθε ευκαιρία το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης». Οι κλινικάρχες «προσφέρουν» τις κλίνες και τα τεστ τους σαν άλλοι μαυραγορίτες ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έχοντας ενισχυθεί πλουσιοπάροχα (βλ. αγορά περιπολικών) «πολεμούν»για λογαριασμό της κυβέρνησης από το δικό τους μετερίζι τον αόρατο εχθρόμε πρόστιμα και καταστολή εναντίον του ορατού εχθρού λαού.

Στο σημείο αυτό, αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά στην προαναφερθείσα ατομική ευθύνη. Σύμφωνα λοιπόν με τους κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους τα ΜΜΕ, για τη διασπορά του κορωνοϊούπότε ευθύνονται οι απείθαρχοι πολίτες που δεν φορούν τη μάσκα τους σωστά ή καθόλου, πότε ευθύνεται η νεολαία που συνωστίζεται στις πλατείες και τα πάρτι, πότε ευθύνεται η ελλιπής προσωπική υγιεινή, πότε αυτοί που κυκλοφορούν μετά τη «12η νυχτερινή», πότε όλα μαζί… Καμία ευθύνη δε φέρει η κυβέρνηση που άφησε τους επιβάτες των ΜΜΜ να στοιβάζονται σαν τις σαρδέλεςμη επανδρώνοντας τον τομέα των μεταφορών και μη ενισχύοντάς τον με επιπλέον μέσα. Καμία ευθύνη δε φέρει για τους 20-30 μαθητές ανά σχολικό τμήμα, μη προσλαμβάνοντας καθηγητές και αδιαφορώντας για τις ελλιπείς σχολικές δομές (βλ. ύπαρξη και διατήρηση 600(!) κοντέινερ βαφτισμένων ως «σχολικών αιθουσών»). Καμία ευθύνη δε φέρει για το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, χωρίς τη διενέργεια επαρκούς αριθμού τεστ στους ταξιδιώτες, με πλήρη υποταγή στα κελεύσματα των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών (βλ. π.χ. 100% πληρότητα εντός του αεροσκάφους). Καμία ευθύνη δε φέρει για τον έλεγχο των εργοδοτών σε εργοστάσια, τουριστικές επιχειρήσεις κοκ. όπου καταγγέλλονται ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και κωλυσιεργία στην ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος (απολύμανση, διενέργεια τεστ σε όλο το προσωπικό κλπ.). Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη βιομηχανία τροφίμων, τα εργοστάσια «Πίνδος» και «Νιτσιάκος» στα Ιωάννινα αλλά και η κονσερβοποιία «Κρόνος» στα Γιαννιτσά. Και πολλά πολλά άλλα…

  • Πολιτική σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και αυταρχισμού με πρόσχημα τον κορωνοϊό

Περνώντας στη δεύτερη ενότητα, η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας αλλά και αυτή από το δεύτερο αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός αποτέλεσε το τέλειο άλλοθι για την αστική τάξη και τα κυβερνητικά της επιτελεία για την εφαρμογήμιας βάρβαρης αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής. Στην πρώτη φάση, κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έπεφταν βροχή, με περιεχόμενο πολλές φορές άσχετο με το πρόβλημα του ιού. Χαρακτηριστική ήταν η αναστολή για ένα χρονικό διάστημα της απαγόρευσης της επίταξης απεργών σε κάποιο εργασιακό κλάδο, σε μια περίοδο που μια μεγάλη μερίδα των εργαζομένων βρισκόταν σε αναστολή εργασίας(!). Κρυφοί και φανεροί αστικοί πόθοι πήραν σάρκα και οστά, όπως η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση, η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Τα λαϊκά αντανακλαστικά και οι αντιδράσεις δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται υπό το σκιάχτρο της φοβέρας του «φονικού ιού».

Με την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, φάνηκε ότι πολλά από τα «έκτακτα μέτρα» ήρθαν για να μείνουν αλλά και να αξιοποιηθούν με κατασταλτικό τρόπο. Ο θεσμός της τηλεκπαίδευσης, ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε πέσει στο παρελθόν στο τραπέζι ως μια «ιδέα» για τη μόρφωση των μαθητών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας π.χ. στα νησιά (βλ. προσπάθεια μείωσης προσλήψεων καθηγητών), χρησιμοποιήθηκε από την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, σαν ένα κατασταλτικό μέτρο για την ανάσχεση των μαθητικών καταλήψεων. Συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση θεσμοθετήθηκε το διαδικτυακό μάθημα με την απειλή της απουσίας και την απαγόρευση της συμμετοχής σε αυτό όσων μαθητών λάμβαναν μέρος στην κατάληψη! Η τηλεργασία καλά κρατεί, με τους εργοδότες να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση καθώς η καταπάτηση του ωραρίου γίνεται πλέον απροκάλυπτα και… «στην άνεση του σπιτιού του εργαζόμενου» ενώ η συνδικαλιστική απομόνωση είναι γεγονός, με τους συναδέλφους να έρχονται όλο και λιγότερο σε επαφή, αδυνατώντας να συζητήσουν τα κοινά τους προβλήματα και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Σε συνθήκες απαγορεύσεων, μεγάλης αδράνειας του κινήματος και με τηνκαλλιέργεια ενός κλίματος τρομοϋστερίας στα πλατιά λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση αρπάζει την ευκαιρία και καταθέτει νομοσχέδια, ψηφίζει νόμους και μετατοπίζει την πολιτική ατζέντα σε ολοένα και αντιδραστικότερη κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον χουντονόμο για τις διαδηλώσεις, το νέο Πτωχευτικό κώδικα που αποτελεί τη χαριστική βολή στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά που έρχονται αντιμέτωπα και με τη βούλα πλέον με την απώλεια της κατοικίας και της περιουσίας τους, ενώ στον τομέα της εργασίας το τοπίο είναι παραπάνω από σκοτεινιασμένο. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι μειώσεις των αποδοχών σε επίπεδα χαμηλότερα του κατώτατου μισθού και η στρατιά των ανέργων που αυξήθηκε κατά 180.000 στο διάστημα της πανδημίας, όλα αυτά φυσικά στο όνομα του κορωνοϊού, έρχονται να βρουν το νόμιμο επιστέγασμά τους στο αντεργατικό τερατούργημα του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, που προβλέπει την επίσημη κατάργηση του δίπτυχου «πενθήμερο-οκτάωρο», την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας και την, με τις ευλογίες του, εργοδοτική αυθαιρεσία. Με δυο λέξεις: εργασιακός μεσαίωνας!

Άξιο σχολιασμού είναι και το γεγονός ότι ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίαςδεν θα γίνει η διαδήλωση για το Πολυτεχνείο. Ένα μεγάλο όνειρο των αστών γίνεται πραγματικότητα καθώς η μεγαλειώδης αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία πραγματοποιείται χρόνια τώρα με αμείωτο αγωνιστικό παλμό και με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου, κάτι που προφανώς δεν «καλοβλέπει» η κυρίαρχη τάξη. Στην ίδια δήλωση, ο Χρυσοχοΐδης έκανε «έκκληση» στους πολίτες για «μη συνάθροιση, μη συγκέντρωση τα βράδια σε διάφορα σημεία, μη συγκέντρωση πολλών ανθρώπων στα σπίτια» ενώ προειδοποίησε ότι η ελληνική αστυνομία, «το ΕΣΥ(!) της προστασίας μας»θα πραγματοποιεί «σαρωτικούς αυστηρούς ελέγχους παρουσία εισαγγελέων!». Η τρομοκρατία στο έπακρο με θύμησες από σκοτεινούς καιρούς…

Η κυβέρνηση της ΝΔ, η επιτροπή των «ειδικών» που συμβουλεύουν τον Κυρ. Μητσοτάκη, βγάζοντας «επιστημονικά πορίσματα» έτοιμα να αξιοποιηθούν για την εφαρμογή βαθιά αντιδραστικών μέτρων και όλος ο δημοσιογραφικός συρφετός έχουν επιδοθεί σε μια άγριου τύπου προπαγάνδα. Κουνούν το δάχτυλο στο λαό που δεν πειθαρχεί και τον εκβιάζουν με καραντίνεςσε κάθε ευκαιρία. Τσουβαλιάζουν τις φωνές αντίδρασης στην αντιλαϊκή πολιτική με τους αρνητές της μάσκας, τους συνομωσιολόγους, τους «ψεκασμένους» (όπως κυνικά αποκαλεί ο πρωθυπουργός ορισμένους από τους κατά τα άλλα «αγαπητούς του συμπολίτες») και κάθε λογής αντιδραστικό ρεύμα αφαιρώντας τους ουσιαστικά το λόγο. Η καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών στο έδαφος της πανδημίας είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ μέτρα που δεν έχουν κανένα υγειονομικό περιεχόμενο, όπως αυτό της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, επιχειρείται να εθίσουν έναν ολόκληρο λαό σε ένα καθεστώς αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας.

 Όμως, οι αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής φανερώνονται καθημερινά όλο και περισσότερο. Απέναντι στην επιμονή της κυβέρνησης να αφήνει το υγειονομικό σύστημα διαλυμένο με τσακισμένα νοσοκομεία και ανύπαρκτες δομές πρωτοβάθμιας υγείας, το παραμύθι του γενικού ή μερικού lockdown για τη δήθεν προετοιμασία του ΕΣΥ που κάθε φορά φτάνει στα όριά του δεν μπορεί να κοιμίσει πια την πλειοψηφία του λαού. Ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, μιας κοινωνίας που στενάζει αλλά ταυτόχρονα βράζει, συνειδητοποιεί τον εμπαιγμό και την κοροϊδία. Διότι καλές οι μάσκες και τα παγουρίνο αλλά είναι γνωστό εδώ και αιώνες ότι η θεραπεία των ασθενών απαιτεί γιατρούς και ιατροφαρμακευτικά μέσα…

 

Μυρτώ Σ.

Διαβάστε επίσης