Ποιον εξυπηρετεί τελικά η Συμφωνία; Από τις Πρέσπες στο NATO χωρίς χάσιμο χρόνου

Κατηγορία: 
nato macedonia

Οι εντολοδόχοι πρέπει όχι μόνον να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, αλλά να την υλοποιήσουν μέσα στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος. Η κυβέρνηση Τσίπρα, αμέσως μετά την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με το γνωστό άθλιο τρόπο της μεταγραφής βουλευτών, έφερε για έγκριση στην Ελληνική Βουλή το Πρωτόκολλο που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες για την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Βούτσης, έφτασε στο σημείο να παρακαλέσει τον ανεκδιήγητο βουλευτή των ΑΝΕΛ, Παπαχριστόπουλο, να μην παραιτηθεί πριν την ψήφιση του Πρωτοκόλλου αυτού !

Η κυβέρνηση ξαναμάζεψε για την ψήφισή του τα βουλευτικά ρετάλια μικρότερων κομμάτων και ο «μακεδονομάχος» Καμμένος ξαναπροσπαθεί με διάφορα σόου να βγει από το αδιέξοδό του, εγείροντας θέμα αντισυνταγματικότητας και ζητώντας να ψηφιστεί το Πρωτόκολλο από 180 βουλευτές.

Την ίδια στιγμή στα γειτονικά Σκόπια με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου πανηγυρίζουν οι πάντες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αποδεικνύοντας τον κίβδηλο χαρακτήρα της αντιπαράθεσής τους.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, με ανακοίνωσή του χαιρέτισε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Ντίμτσε Αρσόφσκι, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το κόμμα του χαιρετίζει την υπογραφή του Πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, αφού «το ΝΑΤΟ συνιστά στρατηγική επιλογή του VMRO – DPMNE».

Φαίνεται πλέον ακόμη πιο καθαρά για ποιο σκοπό ψηφίστηκε η συμφωνία αυτή και το μέγεθος της υποτέλειας και της ξενοδουλείας της πολιτικής ηγεσίας σε Σκόπια και Αθήνα, που έχει δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις να τη φέρει σε πέρας σε συγκεκριμένες προθεσμίες, έτσι ώστε η «Βόρεια Μακεδονία» – πλέον – να προλάβει τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της λυκοσυμμαχίας στις 13 – 14 Φλεβάρη, να γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να ανοίξει και η πόρτα της ΕΕ.

Τρανταχτή απόδειξη ότι η συμφωνία των Πρεσπών υπογράφτηκε για να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αποτελεί το γεγονός ότι θα τεθεί σε ισχύ μόνο μετά την υπερψήφιση του Πρωτοκόλλου εισδοχής από την ελληνική Βουλή.

Μάλιστα η Συμφωνία των Πρεσπών προβάλλεται από πολλές πλευρές σαν «μοντέλο» για παρόμοιες διευθετήσεις, μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου («Υποστηρίζουμε κάθε συμφωνία που έχει την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε από το Βερολίνο ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα), ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο («Έτοιμος για συμβιβασμούς» δήλωσε με επιστολή του στον Τραμπ ο «Προέδρος» του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι ), ακόμα και στο Κυπριακό και αποτελεί κρίκο σε μια αλυσίδα γενικότερων παρεμβάσεων στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, με κύρια επιδίωξη την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές βιάζονται. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Σόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην ένταξη του Μαυροβουνίου, που χρειάστηκε ένα χρόνο να εγκριθεί από τα 29 Κοινοβούλια, θέλει στην περίπτωση της ΠΓΔΜ να αποφύγει κάθε καθυστέρηση. Γι’ αυτό έπλεξε ξανά το εγκώμιο των Τσίπρα-Ζάεφ, χαρακτηρίζοντάς τους «ηγέτες που φτιάχνουν ιστορία».

Ένας από τους βασικούς συντελεστές της Συμφωνίας, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Πάιατ, πέρα από τα συγχαρητήρια προς την ελληνική κυβέρνηση, απέδωσε τα εύσημα και στον Μητσοτάκη, αποκαλύπτοντας τη διπροσωπία του τελευταίου: «Με ενθάρρυναν τα σχόλια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε έμφαση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Η δική του πολιτική είναι ότι μπορεί να διαφωνεί με τη συμφωνία, αλλά θα προχωρήσει μπροστά».

Ταυτόχρονα, αμέριστη υπήρξε με σχετικές δηλώσεις και η γερμανική υποστήριξη στα Σκόπια, από τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ οι «Γερμανοί ξανάρχονται στην Ελλάδα», με τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ και τον Βαυαρό χριστιανοκοινωνιστή υποψήφιο του ΕΛΚ – στο οποίο ανήκει η ΝΔ – για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, που έφτασαν στην Αθήνα για να στηρίξουν την κυβέρνηση και να πιέσουν μεταξύ των άλλων την αντιπολίτευση να εγκρίνει το Πρωτόκολλο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΑΤΟϊκότερη κυβέρνηση, σε διατεταγμένη υπηρεσία, προσφέρει τις υπηρεσίες της σαν «βαποράκι» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ευελπιστώντας σε αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή και με το πρόσχημα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας», εξωραΐζει σταθερά το ρόλο της πολεμικής αυτής μηχανής.

Οι εξελίξεις όμως στα ταραγμένα Βαλκάνια διαψεύδουν τα κυβερνητικά παραμύθια. Καμιά «ασφάλεια» και καμιά «σταθερότητα» δεν μπορεί να υπάρξει με απόντες τους λαούς και με τους ιμπεριαλιστές να βάζουν πιο γερά το πόδι τους στην περιοχή.

Η «σταθερότητα» της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στην περιοχή αποτελεί μόνιμη πληγή για όλους τους λαούς. Συμφωνίες σαν κι αυτή των Πρεσπών δεν φέρνουν λύση των προβλημάτων, αλλά προετοιμάζουν τις επόμενες κρίσεις και εντάσεις. Είναι αμερικανονατοϊκοί σχεδιασμοί που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του ανταγωνισμού με τους ιμπεριαλιστές της Ρωσίας και της Κίνας. Είναι σχεδιασμοί που σηματοδοτούν άσχημα μαντάτα για τους λαούς και τις χώρες των Βαλκανίων και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητοι και να αντιμετωπιστούν σαν γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά σαν καμπανάκια σοβαρών κινδύνων, που απαιτούν την ανάπτυξη ενός ισχυρού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

Διαβάστε επίσης