Πορεία ΑΠΘ: Όχι στη νέα επίθεση στο άσυλο!

Κατηγορία: 

Με ανακοίνωση του το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ στις 31/8 κάλεσε την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για παρέμβαση και διενέργεια ελέγχων των αρμόδιων οργάνων της αστυνομίας εντός της πανεπιστημιούπολης. Είναι γνωστή η θέση μας ως Πορεία για το ζήτημα των ναρκωτικών. Τασσόμαστε χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς διαχωρισμούς σε μαλακά ή σκληρά ναρκωτικά εναντίον της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Θεωρούμε ότι ο δρόμος της νεολαίας είναι αυτός του αγώνα στο πλάι του λαϊκού κινήματος και όχι σε ψεύτικους παραδείσους.

Ωστόσο η απόφαση των πρυτανικών αρχών μόνο στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών δεν κινείται. Στην πραγματικότητα η συζήτηση για τα ναρκωτικά ανοίγει ξανά τη συζήτηση για την πλήρη κατάργηση του ασύλου. Απ’ αυτήν την άποψη είναι υποκριτικό να παρουσιάζεται το πανεπιστήμιο ως άβατο εγκληματικότητας που προστατεύεται από το άσυλο, όταν ακριβώς δίπλα από τα πανεπιστήμια όπου δεν υπάρχει άσυλο να εμποδίζει υποτίθεται το κράτος να παρέμβει, η διακίνηση των ναρκωτικών γίνεται σε πολλαπλάσιο βαθμό και σε καθημερινή βάση. Άλλωστε, το ίδιο το σύστημα της φτώχειας και της εξαθλίωσης που γεννάει τα ναρκωτικά, που αθωώνει τους πραγματικούς εμπόρους που συνδέονται με την ντόπια ολιγαρχία ούτε μπορεί και ούτε θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Είναι επίσης υποκριτική η στάση της πρυτανείας απέναντι στο πρόβλημα. Άραγε αυτή που τόσο όψιμα ενδιαφέρονται για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το πανεπιστήμιο γιατί τηρούσαν σιγή ιχθύος όταν απολύονταν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, πολλοί από τους οποίους ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη των χώρων των ιδρυμάτων; Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εταιρείες security που επιφορτίστηκαν με τη δουλειά των διοικητικών μετά την απόλυση των τελευταίων, έκαναν πάρτι με το ζήτημα της φύλαξης κερδίζοντας μεγάλα ποσά χωρίς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Να μην ξεχνάμε ότι την πρόταση να αναλάβουν τη φύλαξη οι εταιρείες security εκτός του ότι την ρίχνουν μια σειρά από αντιδραστικές δυνάμεις, την υποστηρίζει και...η ΚΝΕ!

Στην πραγματικότητα η νέα επίθεση στο άσυλο που προετοιμάζεται συνδέεται με την συνολικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική που προωθείται τα τελευταία χρόνια και σήμερα συνεχίζεται από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον νέο νόμο Γαβρόγλου. Ταυτόχρονα, η ίδια η πρυτανεία που σήμερα μιλάει για τη διακίνηση των ναρκωτικών στο ΑΠΘ είναι αυτή που την προηγούμενη περίοδο πρότεινε μαζί με το δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Μπουτάρη την θέσπιση διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης που δήλωσε πως πρέπει «να σπάσουμε το ιερό ταμπού του άρθρου 16» καθώς η Ελλάδα «είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν επιτρέπονται ιδιωτικά πανεπιστήμια» όπως δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του όταν θα είναι ο ίδιος και το κόμμα του στην κυβέρνηση.

Από τη μεριά του το φοιτητικό κίνημα πρέπει να διαχωρίσει τη θέση του και να καταδικάσει το φαινόμενο της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα με τον αγώνα του να παλέψει για την υπεράσπιση του ασύλου, την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και τη διαφύλαξη του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

· Όχι σε όλα τα ναρκωτικά

· Κάτω τα χέρια από το άσυλο

· Κάτω ο νέος νόμος Γαβρόγλου

· Δημόσια και δωρεάν παιδεία

Διαβάστε επίσης