Πορεία Παντείου- Δεν θα σταματήσου,ν αν δεν τους σταματήσουμε!

Κατηγορία: 

Εν μέσω συντριπτικών πιέσεων και εκβιασμών από τα ξένα επιτελεία της ΕΕ και του ΔΝΤ, απ’ τη μία πλευρά, και δυναμικών λαϊκών κινητοποιήσεων απ’ την άλλη, ψηφίστηκε τελικά στη βουλή με οριακή πλειοψηφία 153 βουλευτών το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν το σκηνικό της βάρβαρης επίθεσης των απανωτών μνημονίων που εδώ και 3 χρόνια βιώνουν λαός και νεολαία, ενώ βυθίζουν τη χώρα στο καθεστώς της εξάρτησης και της υποτέλειας.

Η τρικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ παρά τους σοβαρούς τριγμούς που παρουσίασε, κατάφερε τελικά να υλοποιήσει τους επαίσχυντους σχεδιασμούς της μνημονιακής πολιτικής της που έρχεται να σαρώσει κεκτημένα δεκαετιών και να βυθίσει ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Μισθοί, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, υγεία και παιδεία βρίσκονται στο στόχαστρο των μνημονίων σε συνδυασμό με τη βαρύτατη φορολογία που έχει επιβληθεί. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι αθρόες απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη απειλή διαθεσιμότητας 14 υπαλλήλων του διοικητικού προσωπικού του Παντείου πανεπιστημίου.

 

Σ’ αυτά τα πλαίσια, της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής, δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο νόμος-έκτρωμα Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου έρχεται να διαλύσει κάθε έννοια Δημόσιου και Δωρεάν πανεπιστημίου, να αλλάξει το DNA των ΑΕΙ και ΤΕΙ, να καταργήσει φοιτητικά κεκτημένα δεκαετιών. Και όλα αυτά φυσικά σε βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους. Ενδεικτικά, η σίτιση και η στέγαση έχουν δεχτεί σοβαρά πλήγμα με τη μείωση ή και διακοπή των παροχών του υπουργείου, ενώ η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων βρίσκεται πολύ κοντά. Επιπλέον, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις τμημάτων στα πλαίσια συρρίκνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προμετωπίδα όλης αυτής της πολιτικής συνιστούν τα διαβόητα «Συμβούλια Διοίκησης» των ΑΕΙ και ΤΕΙ που έρχονται να εφαρμόσουν τον νόμο-έκτρωμα. Σημαντική πτυχή της όλης κατάστασης αποτελεί και η απαξίωση των πτυχίων των ΑΕΙ και ΤΕΙ ιδιαίτερα τη στιγμή που δρομολογείται η ισοτίμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τους τίτλους σπουδών που παρέχονται από ιδιωτικά κολέγια

Απέναντι σ’ αυτή τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη βάρβαρη επίθεση που δέχονται λαός και νεολαία, προβάλλει ως αναγκαίο και επιτακτικό το ζήτημα της απάντησης που μπορεί να δοθεί από την πλευρά του λαϊκού παράγοντα. Αναδεικνύεται, λοιπόν, σε γεγονός μείζονος σημασίας η συγκρότηση ενός πλατιού λαϊκού κινήματος, ενός αντιιμπεριαλιστικού μετώπου που θα αγκαλιάσει το πιο πλατύ κομμάτι των πληττόμενων στρωμάτων και θα βάλει φρένο στην πολιτική των μνημονίων, της πείνας και της εξαθλίωσης. Ενός μετώπου που θα αποτελεί κομμάτι του γενικότερου αγώνα του λαού μας για να σπάσουν τα δεσμά της ξένης εξάρτησης και υποτέλειας, για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για να φύγει η χώρα από το ΔΝΤ. Για να παλέψει ο λαός για Δουλειά, Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία.

Η ΠΟΡΕΙΑ καλεί κάθε φοιτητή και σπουδαστή να γίνει μέρος αυτής της μαχητικής απάντησης που ο ελληνικός λαός οφείλει στους ξένους δανειστές-εκβιαστές και στους εγχώριους υποτακτικούς-διαχειριστές της πολιτικής ζωής. Η ΠΟΡΕΙΑ καλεί σε αγωνιστική συστράτευση, ώστε η φετινή χρονιά να αποτελέσει αισιόδοξη αφετηρία, για να ανακτήσουν ο ελληνικός λαός και η ελληνική φοιτητική και σπουδάζουσα νεολαία όλα εκείνα που οι ευρωπαίοι και υπερατλαντικοί εταίροι μας, σε συνεργασία με τους ντόπιους υπασπιστές τους, επιχειρούν να μας στερήσουν.

Διαβάστε επίσης