Προβολή της ταινίας "Sophie Scholl" στη Σφήνα, στα Ιωάννινα

Η πραγματική ιστορία του αγώνα της Σόφι Σολ εναντίον του Ναζισμού, σε μια ταινία που σημάδεψε το σύγχρονο γερμανικό σινεμά.

Είναι μια Γερμανική ιστορική ταινία δράματος του 2005 που σκηνοθέτησε Marc Rothemund ο  και γράφτηκε από τον Fred Breinersdorfer. Το 1943 και ενώ ο Χίτλερ συνεχίζει τον πόλεμο στην Ευρώπη, μια ομάδα φοιτητών στο Μόναχο βρίσκει τον τρόπο να αντιδράσει δημιουργώντας την αντιστασιακή οργάνωση «Λευκό Ρόδο». Τα αδέρφια Χανς και Σόφι Σολ, ψυχή της νεανικής οργάνωσης συλλαμβάνονται στις 18 Φεβρουαρίου 1943 στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ μοιράζουν προκηρύξεις κατά του Ναζιστικού καθεστώτος. Η γκεστάπο ανακρίνει σχεδόν ακατάπαυστα για 4 μέρες της Σοφι Σολ.

Αυτές οι ανακρίσεις, στις οποίες επικεντρώνεται η ταινία, εξελίσσονται σε μια σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα στην 21χρονη φοιτήτρια και τον ανακριτή. Μετά από μια σύντομη, θεαματική δίκη στις 22 Φεβρουαρίου, η Σόφι Σολ, ο αδερφός της Χανς καθώς και ένα ακόμη μέλος του κινήματος «Λευκό Ρόδο» καταδικάζονται σε θάνατο και οδηγούνται την μέρα στη λαιμητόμο.

Η ταινία είναι βασισμένη σε αρχειακό υλικό της Γκεστάπο που ανακαλύφθηκε στα μέχρι πρότινος θαμμένα αρχεία της Ανατολικής Γερμανίας.

Παραμονές 28ης Οκτωβρίου, η ΣΦΗΝΑ επέλεξε να προβάλει αυτή την ταινία προκειμένου να φωτίσει πλευρές αντίστασης εκείνης της περιόδου  ακόμα και μέσα στην ίδια Ναζιστική Γερμανία.

19:00, 27 Οκτωβρίου

Αραβαντινού 6, Ιωάννινα

Διαβάστε επίσης