Προς νέα κούρσα εξοπλισμών - Το "φάντασμα" του Ψυχρού Πολέμου επιστρέφει

εξοπλισμοι

Οι ΗΠΑ, μεταξύ των άλλων αποχωρήσεων από διεθνείς συνθήκες που προέβησαν μετά την ανάληψη της διοίκησης Τραμπ, ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους και από τη συνθήκη INF, που είχε υπογραφεί το 1987 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρό­ναλντ Ρήγκαν και τον ηγέτη της τότε ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που προέβλεπε την εξάλειψη μικρού και μέσου βεληνεκούς (εμβέλειας 500-5.500 χλμ.) πυρηνικών και συμβατικών πυραύλων από τις δύο χώρες.

Σε σχετική ανακοίνωση προέβη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, καθώς στις 2 Φλεβάρη έληξε το τελεσίγραφο προς τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με τους όρους της Συνθήκης. Στην πράξη η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά από έξι μήνες, αφήνοντας ένα μικρό ενδεχόμενο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι οι πύραυλοι «9M729», τύπου «Κρουζ», παραβιάζουν τη Συνθήκη, έχοντας εμβέλεια πάνω από 500 χλμ., με την δεύτερη να ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ «επινοούν ένα πρόσχημα για την έξοδό τους από τη Συνθήκη, προκειμένου να αναπτύξουν νέους πυραύλους».

Η Ρωσία κατηγορεί, με τη σειρά της, τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τη Συνθήκη κυρίως μέσω του συστήματος «αντιπυραυλικής άμυνας» που εγκατέστησαν στη Ρουμανία και θα εγκαταστήσουν προσεχώς στην Πολωνία. Μάλιστα προέβησαν σε «ξενάγηση» ξένων στρατιωτικών επιτετραμμένων και δημοσιογράφων στα πυραυλικά τους συστήματα, για να αποδείξουν ότι το βεληνεκές τους δεν υπερβαίνει τα 480 χλμ., ενημέρωση την οποία οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν «στημένη».

Βέβαια η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση έχει και άλλους αποδέκτες και φαίνεται πως υπάρχει αλληλεξάρτηση της αμερικανικής απόφασης με τον κινεζικό παράγοντα, μετά και την ανάπτυξη βλημάτων «DF» από το Πεκίνο. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ανοιχτά την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η Κίνα, που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη του 1987, κερδίζει σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ασία, αναπτύσσοντας μεγάλο αριθμό πυραύλων με εμβέλεια πέρα από το προβλεπόμενο όριο, που περιορίζει τις δυνατότητες των ΗΠΑ να αντιδράσουν απέναντι σε κινεζικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

Η Κίνα από την πλευρά της θεωρεί «λάθος» την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συνθήκη και έχει εκφράσει ανησυχίες, γιατί η ενέργεια αυτή αποτελεί απειλή για την «παγκόσμια ασφάλεια», ενώ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ριάμπκοφ επισήμανε ότι «κάποιοι στην Ουάσιγκτον προτίθενται να αξιοποιήσουν τη Ρωσία κατά της Κίνας», αλλά εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «οι Κινέζοι φίλοι μας αντιλαμβάνονται πολύ καλά αυτό το παιχνίδι». Ακόμη, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να συμμετέχει στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Κίνας.

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι Ευρωπαίοι, με το Βερολίνο από την μια να καλεί τις ΗΠΑ να ξανασκεφτούν την απόσυρση από την INF  και από την άλλη την Αγκελα Μέρκελ να εκφράζει τις ανησυχίες της δηλώνοντας, «Είναι ξεκάθαρο για μας ότι η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη. Χρειάζεται διάλογος».

Εν τω μεταξύ η πολυσέλιδη νέα ετήσια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την «εθνική ασφάλεια» και τις παγκόσμιες απειλές το 2019, («2019 Worldwide Threat Assessment»), καταγράφει και πάλι ως βασικές «απειλές» για τις ΗΠΑ τη Ρωσία και την Κίνα, στα πλαίσια του νέου, προσφάτως διακηρυχθέντος δόγματος των ΗΠΑ, για την «ε­θνική ασφάλεια». Βέβαια, ο αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, εκφράζοντας ακριβώς τις διχογνωμίες που υπάρχουν στο εσωτερικό των μονοπωλιακών κύκλων των ΗΠΑ και που εκφράζονται και σε άλλα ζητήματα, όσον αφορά την τακτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόσυρσή τους από τη Συνθήκη, αν η Ρωσία την τηρήσει. Από την πλευρά της η Ρωσία, που δεν πρόκειται να αφήσει τις ΗΠΑ να διαταράξουν την «αναγκαία» για την παγκόσμια ειρήνη ισορροπία πυρηνικών όπλων και ευρύτερων εξοπλιστικών διεργασιών, απαντώντας στην κίνηση των ΗΠΑ, ανέστειλε την ίδια μέρα τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τη Συνθήκη, υποδεχόμενη την ενέργεια των ΗΠΑ, με την χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «Με στρατιωτικά-τεχνικά μέσα η αντίδραση στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF».

Είναι προφανές ότι το κουβάρι μπλέκεται, ο κίνδυνος του «Ψυχρού Πολέμου» αναβιώνει, μεγαλώνει το κενό ασφαλείας στην Ευρώπη, που ταλανίζεται ήδη από μια μεγάλη περιφερειακή σύγκρουση (Ουκρανία), ενώ ο κίνδυνος της αποσταθεροποίησης ελλοχεύει και στην περιοχή των Βαλκανίων.

Όπως σημειώνεται στο 6ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ, ο διεθνής ορίζοντας σκοτεινιάζει. Μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, οι τρεις μεγάλες δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ) έχουν ήδη εισέλθει ατύπως σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο, παγκοσμίως κινούνται ή αναδύονται νέες περιφερειακές δυνάμεις (π.χ. Ισραήλ, Τουρκία, Ινδία, Ιράν κ.α.), ενώ οι προκλήσεις στα ζητήματα ασφά­λειας αυξάνονται. Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν το ξεκίνημα μιας νέας κούρσας εξοπλισμών, ενός ταχύτατου επανεξοπλισμού πολλών κεντρικών και περιφερειακών δυνάμεων που θα οδηγήσουν σε μια χειρότερης μορφής αντιπαράθεση, γεγονός το οποίο απειλεί εν τέλει τη σταθερότητα και την ειρηνική συμβίωση σε ολόκληρο τον κόσμο. Περιφερειακοί πόλεμοι και εντάσεις, ιμπεριαλιστικές ε­πεμβάσεις και πραξικοπήματα, οικονομικές κρίσεις και διαλυτικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη, ανεργία, φτώχεια, προσφυγιά, εθνικισμοί και σωβινισμοί επωάζουν το «αυγό του φιδιού», αυξάνουν τους κινδύνους οι λαοί να οδηγηθούν σε νέες περιπέτειες και αιματοχυσίες.

Ο αντιπολεμικός-αντιϊμπεριαλιστικός αγώνας της εργατικής τάξης και των λαών για την διαφύλαξη της ειρήνης καθίσταται, μεταξύ των άλλων, ένα από τα κύρια και αναγκαία καθήκοντά τους.

Διαβάστε επίσης