Πρόκληση η ποινή στον Κορκονέα – Στα «μαλακά» ο δολοφόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου

orkoneas grigoropoulos

Μόνο ως πρόκληση για το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας μπορεί να ειδωθεί η απόφαση του Μεικτού Εφετείου Λαμίας να μειώσει την ποινή στον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, δολοφόνου του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από ισόβια σε 13 έτη κάθειρξη.

Η καταδίκη αφορά το αδίκημα της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο» και όχι αυτό της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο χωρίς κανένα ελαφρυντικό».

Στον Επ. Κορκονέα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόθεση εκδικάστηκε βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα, κάτι που αποδεικνύει το προβληματικό περιεχόμενο πολλών διατάξεών του.

Την ώρα που το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου δεν αναγνωρίστηκε σε πληθώρα άλλων υποθέσεων, η αστική δικαιοσύνη επιλέγει να εφαρμόσει την εν λόγω πρόβλεψη του νέου Π.Κ και να ρίξει στα «μαλακά» ένα πρώην όργανο των δυνάμεων καταστολής.

Μια κίνηση που στέλνει ένα πολύ επικίνδυνο μήνυμα: Ό, τι κάθε αστυνομικός που διαπράττει ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο μπορεί να είναι σίγουρος ότι τον προστατεύει ο πρότερος σύννομος βίος του.

Το δικαστήριο μάλιστα αθώωσε τον άλλον κατηγορούμενο, Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για συνέργεια στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή.

Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008 αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσει ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων και καταλήψεων σχολείων και πανεπιστημίων που συντάραξαν τη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και νεολαίοι κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στην κρατική καταστολή, ζητώντας δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης