Σεισμός, σεισμός αντικομμουνισμός (Για την τραγωδία που ζει ο αλβανικός λαός)

Κατηγορία: 
alvania seismos

Μεγάλη τραγωδία βιώνει η γειτονική Αλβανία ύστερα από το χτύπημα του καταστροφικού σεισμού των 6,4 ρίχτερ στις 26 του Νοέμβρη. Ήδη ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει τους 47 ενώ οι τραυματισμένοι ξεπερνούν τους 900. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται ισχυροί δυσχεραίνοντας τις διασωστικές προσπάθειες, με κάποιους από αυτούς να ξεπερνούν τα 5 ρίχτερ! Οι εικόνες παιδιών παγιδευμένων και ανθρώπων ρημαγμένων είναι δραματικές.

Μετά από μια καταστροφή τέτοιας κλίμακας είναι ουσιώδες ζήτημα να διερευνήσουμε ποιος και τι ευθύνεται για αυτήν. Διότι είναι σωστό και το αναγνωρίζουν οι πλατιές λαϊκές μάζες ότι ένα πράγμα είναι το φυσικό φαινόμενο και άλλο είναι η καταστροφή που προκαλεί. Και αυτό γιατί ο σεισμός, εν προκειμένω, δεν οδηγεί αναπόφευκτα στην κατάρρευση μίας οικοδομής, πόσο δε μάλλον στην εποχή μας που η τεχνογνωσία πάνω στην κατασκευή ασφαλών οικοδομών βρίσκεται σε τόσο αναπτυγμένο επίπεδο. Όπως επίσης -για να αναφερθούμε σε ένα αντίστοιχο παράδειγμα στην Ελλάδα- βροχή δεν σημαίνει και απαραίτητα πλημμύρα, καθώς εδώ και πολλούς αιώνες έχουν εφευρεθεί και χρησιμοποιηθεί από την ανθρωπότητα οι αποφράξεις, θεμέλιο οποιουδήποτε θελήσει και αποπειραθεί να δημιουργήσει ένα πολεοδομικό σχέδιο. Αν από την μία το φυσικό φαινόμενο είναι ανεξέλεγκτο από την ανθρωπότητα, το αποτέλεσμα του και η καταστροφή του είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης αυτών που κυβερνάνε την εκάστοτε χώρα και αφήνουν τους πολίτες τους απροστάτευτους.

Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα βέβαια δεν έλειψε και η συμβολή της «δαιμόνιας» ελληνικής δημοσιογραφίας με την εμπεριστατωμένη της ανταπόκριση. Δημοσιεύματα και αναφορές στα ΜΜΕ περί σαθρών κατασκευών από την εποχή του Χότζα, καθώς τάχα τα κτήρια που κατέρρευσαν ήταν πριν το 1990 ήταν αναμενόμενα. Να κύριοι μια ακόμη αποτυχία του σοσιαλισμού, ο σαφής υπαινιγμός ή η ρητή συναγωγή του συμπεράσματος. Είναι όμως έτσι;

Στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ακόμα και στα μεγάλα εμπορικά κανάλια γίνεται λόγος χωρίς περιστροφές για την κατάρρευση πολυκατοικιών «καινούριων» κυρίως, δηλαδή χτισμένων εντός της τελευταίας δεκαετίας και κάποια πολύ λιγότερα προ της τελευταίας δεκαετίας. Ας πάρουμε για παράδειγμα την εκπομπή του πιο γνωστού αλβανικού μέσου ενημέρωσης το «TOP CHANNEL», που έχει καλεσμένους ένα σεισμολόγο, ένα γεωλόγο και έναν αρχιτέκτονα προκειμένου να δώσουν μια επιστημονική ματιά στην κατάσταση. Ρωτάτε λοιπόν τους ειδικούς τι γίνεται με τις τεχνικές προϋποθέσεις και την τεχνική επίβλεψη των κατασκευαστικών έργων στην Αλβανία και αν επιβεβαιώνουν ένα άλλο κοινό μυστικό στην γειτονική χώρα, ότι δηλαδή οι υπογραφές των ειδικών δίνονται τελείως αυθαίρετα σαν καραμέλες. Ο ειδικός απαντάει κοφτά το προφανές. Πως ακριβώς αυτό συμβαίνει, καθώς δεν γίνεται καμία ουσιαστική τεχνική μελέτη γεωλόγου-μηχανικού κλπ στα περισσότερα κατασκευάσματα, δεν υπάρχει καν νομικό πλαίσιο γι’ αυτό και ότι σε αυτό φέρουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις.

Μάλιστα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην προ 1990 εποχή (δηλαδή πριν από την πτώση του σοσιαλισμού στην Αλβανία), κατά την οποία επίσης είχε εργαστεί ως γεωλόγος. Τότε, όπως μας πληροφορεί εκ πείρας, όλες οι πολυκατοικίες γινόντουσαν υστέρα από μελέτη σοβαρή γεωλογική, μηχανική κλπ, τηρώντας αυστηρές προϋποθέσεις που ανταποκρίνονταν στην τεχνογνωσία της εποχής. Μάλιστα γίνεται και το σχόλιο ότι εάν τυχόν τα παραέβλεπες πήγαινες φυλακή! Αντίθετα μετά το ’90, περιγράφει αναλυτικά ο ειδικός, ξεκινάει μια συνθήκη άναρχης δόμησης, χωρίς την κατάλληλη τεχνική επιμέλεια και μελέτη στις νέες οικοδομές ενώ στα παλαιότερα κτήρια, τα οποία είχαν σχεδιαστεί με ορισμένο τρόπο, προστίθενται αυθαίρετα όροφοι.

Ακόμα και σε αυτή τη συνθήκη ενός τραγικού γεγονότος όπου τόσοι άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους, η ελληνική ειδησεογραφία δεν χάνει καμία ευκαιρία να πιπιλίσει την δική της καραμέλα, να πει το δικό της ποίημα. Ιδού, κοιτάξτε να δείτε τι κακός που είναι ο σοσιαλισμός! Μα αυτή η απροκάλυπτη ψευτιά γυρίζει μπούμερανγκ.

Η συνταγή του αντικομουνισμού είναι γνωστή και πάντα περιλαμβάνει τα δύο πιο βασικά συστατικά του, την διαστρέβλωση της ιστορίας -προκειμένου να έρθει στα μέτρα του- και το ξεδιάντροπο ψέμα για την πραγματικότητα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ!

 

Διαβάστε επίσης