Στις 16 Μαΐου στηρίζουμε-ψηφίζουμε Πορεία!

Κατηγορία: 

Για τη Φοιτητική Πορεία, οι φοιτητικές εκλογές της 16ης Μαΐου αποτελούν μία πολιτική μάχη και ως τέτοια καλούμαστε να παρέμβουμε σ’ αυτήν. Η αντιμετώπιση των φοιτητικών εκλογών είτε ως εκλογικό πανηγύρι είτε ως καταγραφή δυνάμεων είναι λογικές ξένες προς το φοιτητικό κίνημα, τους συλλόγους και την αριστερά. Είναι ακριβώς η αντιμετώπιση των εκλογών με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, που έχει οδηγήσει μεγάλο κομμάτι φοιτητών να αισθάνονται ξένες τις φοιτητικές εκλογές, αλλά και κάθε άλλη συλλογική και δημοκρατική διαδικασία στις σχολές. Οι συμφωνίες «κάτω απ’ το τραπέζι», τα ψηφοδέλτια-τηλεφωνικοί κατάλογοι, το κυνήγι της ψήφου, οι αφισοκολλήσεις-ταπετσαρίες και άλλα πολλά είναι οι συνέπειες μιας συνολικής κατεύθυνσης εκλογολαγνείας και ψηφοθηρίας που διαπερνά όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις και ως Πορεία μια τέτοια κατεύθυνση μας βρίσκει εντελώς απέναντι. Από την άποψη αυτή, για μας έχει σημασία να μιλήσουμε πάνω στα φοιτητικά προβλήματα και να αναδείξουμε πρώτα απ’ όλα το περιβάλλον μέσα στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές της 16ης Μαΐου.

Στην εκπαίδευση:

Η ήδη λαβωμένη -από τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει επιβάλλει η πολιτική των μνημονίων τα τελευταία χρόνια- τριτοβάθμια εκπαίδευση, βρίσκεται ξανά στο απόσπασμα. Η ραγδαία μείωση της χρηματοδότησης, το κλείσιμο σχολών και τμημάτων, η υποστελέχωση των ιδρυμάτων και η μείωση του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού κ.ά., είναι βασικά στοιχεία που συνθέτουν τον χάρτη της επιχείρησης διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό, βέβαια, που μπαίνει επιτακτικά στο στόχαστρο της αντιλαϊκής-αντιεκπαιδευτικής πολιτικής είναι το ίδιο το δικαίωμα στις σπουδές. Ο νόμος Γαβρόγλου που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο παίρνει τώρα σάρκα και οστά. Δεκάδες είναι τα τμήματα που προβλέπεται να κλείσουν ή να συγχωνευτούν, με πιο πρόσφατη τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και τη δημιουργία του εκτρώματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ταυτόχρονα, τα πτυχία και τα εργασιακά μας δικαιώματα συνεχώς υποβαθμίζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσπάθεια αφαίρεσης της διδακτικής επάρκειας απ’ τα πτυχία των αποφοίτων των καθηγητικών σχολών και η εξίσωση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων των δημοσίων πανεπιστημίων με εκείνα των αποφοίτων ιδιωτικών σχολών.

Στη χώρα:

Από την άλλη, εκτός από το δικαίωμά μας στη δημόσια-δωρεάν παιδεία, χτυπιούνται βάναυσα τα δικαιώματά μας στην εργασία και την αξιοπρεπή ζωή, χτυπιέται το ίδιο το μέλλον μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές των ξένων και ντόπιων αφεντικών της, και κάτω από τον μανδύα μιας δήθεν «αριστερής» και «φιλολαϊκής» πολιτικής ετοιμάζει τον νέο γύρο επίθεσης στον λαό και τη νεολαία. Μετά την ψήφιση του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου τον Φλεβάρη, το μόνο που μας περιμένει είναι νέα φοροληστρικά μέτρα, νέες μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς, νέες απολύσεις. Την ίδια στιγμή, η δημόσια περιουσία βγαίνει κυριολεκτικά στο σφυρί και χαρίζεται έναντι «πινακίου φακής» στα ξένα και ντόπια μονοπώλια, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της επιχείρησης ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Και όλα αυτά έρχονται ως επιστέγασμα οχτώ χρόνων μνημονιακών μέτρων σε βάρος του λαού μας, που έτσι κι αλλιώς βιώνει καθημερινά στο πετσί του τη φτώχεια και την ανεργία, τις απολύσεις, τις συνεχείς μειώσεις στα εισοδήματά του, τους πλειστηριασμούς, τη φοροληστεία και τα χαράτσια. Αυτό είναι το μέλλον που τάζουν στη γενιά μας. Ένα μέλλον γεμάτο φόβο και αβεβαιότητα, ένα μέλλον στο οποίο οι σημερινοί φοιτητές θα στελεχώσουν τις νέες στρατιές των ανέργων, των ελαστικά εργαζόμενων, των νέων που εξαναγκάζονται στη μετανάστευση και στην αναζήτηση μια καλύτερης ζωής στο εξωτερικό.

Στον κόσμο:

Οι ίδιοι που «βομβαρδίζουν» καθημερινά τον λαό και τη χώρα μας με μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα είναι οι ίδιοι που βομβαρδίζουν λαούς με βόμβες και πυραύλους και κατερειπώνουν ολόκληρες χώρες. Είναι η αντιδραστική κυβέρνηση Τραμπ, από κοινού με τους Γάλλους και τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές που βομβαρδίζουν την Συρία, που εκφοβίζουν κυβερνήσεις και λαούς για να συμμορφωθούν με τη «νέα τάξη πραγμάτων». Είναι οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, που με τους πολέμους και τις επεμβάσεις δημιουργούν τα καραβάνια των εκατομμυρίων κατατρεγμένων προσφύγων. Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που με την αντιμεταναστευτική πολιτική και τη ρατσιστική ρητορική της, με τα τείχη και τους φράχτες ενίσχυσε τις ακροδεξιές, φασιστικές και νεοφασιστικές φωνές στην Ευρώπη, που τώρα ξανασηκώνουν κεφάλι. Είναι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που στον βωμό του αχαλίνωτου ανταγωνισμού τους δε διστάζουν να μετατρέπουν ολόκληρες χώρες σε πεδία μάχης ή σε νεοαποικίες για να αυξήσουν την οικονομική και πολιτική τους επιρροή, για να μοιράσουν και να ξαναμοιράσουν τον κόσμο κατά πώς τον θέλουν

Η δική μας κατεύθυνση

Η Φοιτητική Πορεία δίνει την πολιτική μάχη των εκλογών, παλεύοντας να μεταδώσει όσο πιο πλατιά μπορεί το αγωνιστικό και αισιόδοξο μήνυμα που πρεσβεύει πάνω από 20 χρόνια στις σχολές. Έχοντας στραμμένο το βλέμμα μας στην επόμενη μέρα των εκλογών και γνωρίζοντας πως η πραγματική ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας, καλούμε κάθε φοιτητή να ενισχύσει τη φωνή της Πορείας στις εκλογές της 16ης Μάη:

Για να αγωνιστούμε για την αγωνιστική ανασύνταξη των φοιτητικών συλλόγων. Για να κάνουμε υπόθεση όλων μας την υπόθεση της ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Για Γενικές Συνελεύσεις μαζικές και δημοκρατικές, για Διοικητικά Συμβούλια ζωντανά και αντιγραφειοκρατικά, για την πραγματοποίηση Πανσπουδαστικού Συνεδρίου και την επαναλειτουργία των τριτοβάθμιων οργάνων του φοιτητικού κινήματος, της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Για να παλέψουμε για την ενότητα των φοιτητών στη βάση των αγωνιστικών τους αιτημάτων. Η Πορεία αποτελεί τη μόνη δύναμη που αγωνίζεται για να συσπειρώνονται οι φοιτητές όχι σε πολυσέλιδες παραταξιακές αναλύσεις που διαιρούν τους ενιαίους αγώνες μας, αλλά πάνω σε συγκεκριμένα και καθορισμένα κάθε φορά αιτήματα που ενώνουν τη μεγάλη και πλατιά μάζα των φοιτητών στη βάση των αγωνιστικών τους διεκδικήσεων.

Για να χτίσουμε βήμα-βήμα ένα αγωνιστικό και ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα στο πλευρό του λαϊκών αντιιμπεριαλιστικών αγώνων. Ένα φοιτητικό κίνημα που θα μάχεται στην προφυλακή του εργατικού-λαϊκού κινήματος για να ανατραπούν τα μνημόνια και η αντιεκπαιδευτική πολιτική, ενάντια στην εξάρτηση και την υποτέλεια, για Μόρφωση, Δουλειά, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία!

Στις 16 Μαΐου ενισχύουμε τις δυνάμεις της αντίστασης και του αγώνα, στηρίζουμε-ψηφίζουμε Πορεία!

Διαβάστε επίσης