Συνεχίζουμε!

Κατηγορία: 

Τα αποτελέσματα της φοιτητικής Πορείας

Οι δυνάμεις της φοιτητικής Πορείας έδωσαν φέτος τη μάχη των φοιτητικών εκλογών σε 5 συλλόγους της Αθήνας, συγκεντρώνοντας συνολικά 125 ψήφους και 2 έδρες σε ξεχωριστά τμήματα. Στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, η «Πρωτοβουλία» φοιτητών, στην οποία ενεργοποιούνται σύντροφοι και συναγωνιστές της Πορείας, έλαβε 25 ψήφους καθώς και 4 (από τις συνολικά 7) έδρες. Οι φοιτητικές εκλογές αποτέλεσαν ευκαιρία να ανακινηθούν απόψεις και προβληματισμοί πάνω στα ειδικότερα φοιτητικά όσο και στα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα, και ως τέτοιες τις αντιμετώπισε και θα συνεχίσει να τις αντιμετωπίζει η Πορεία.


Πέρα από εκλογολαγνείες και ψηφοθηρικές λογικές, με πεποίθηση ότι οι φοιτητικές εκλογές, όπως και οι κάθε είδους εκλογές, δεν αποτελούν κάτι περισσότερο από ένα στιγμιότυπο της πολιτικής ζωής, συνεχίζουμε αποφασιστικά, καταθέτουμε τη συμβολή μας, κάνουμε ένα ακόμη μικρό βήμα στην μεγάλη πορεία για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Ύφεση του φοιτητικού κινήματος αποτυπώνουν οι κάλπες της 7ης Μαΐου

Το σύνολο των φοιτητών και σπουδαστών της χώρας υπολογίζεται στις 600 χιλιάδες. Από αυτούς, οι μισοί περίπου είναι ενεργοί (300 χιλιάδες). Πέρυσι ψήφισαν περίπου 100 χιλιάδες φοιτητές-σπουδαστές, φέτος ο αριθμός αυτός κυμαίνεται στις 90 χιλιάδες. Ακόμη κι αν θα καταγράφονταν άνοδος των ποσοστών όλων των παρατάξεων και σχημάτων που αναφέρονται στην αριστερά, το γεγονός ότι οι φοιτητικές εκλογές ως διαδικασία απαξιώνεται, το γεγονός ότι η αποχή αυξάνεται και το ενδιαφέρον των φοιτητών περιορίζεται, συνιστά πρόβλημα για το φοιτητικό κίνημα. Ανοίγουν παραθυράκια για «εναλλακτικές» πολιτικές προτάσεις από τα δεξιά και τα «αριστερά» για τις δομές του φοιτητικού κινήματος, όπως είναι η πρόταση της ΔΑΠ για «νέα» ΕΦΕΕ, όπως είναι οι σχεδιασμοί του ΜΑΣ για ίδρυση ξεχωριστών-διασπαστικών φοιτητικών Συλλόγων.

Για τις δυνατότητες εκτίμησης των αποτελεσμάτων

Σε ό,τι αφορά, καταρχήν, την δυνατότητά μας να πληροφορηθούμε και να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα, φέτος τα πράγματα είναι κατά τι πιο δύσκολα. Στην απουσία ΕΦΕΕ (η οποία εν προκειμένω θα αναλάμβανε να εκδόσει τα γενικά, τελικά αποτελέσματα) έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι μία από τις καθεστηκυίες παρατάξεις αποφάσισε να μην εκδώσει καθόλου αποτελέσματα (ΠΑΣΠ). Επιπλέον, ας σημειωθεί ότι ανακατατάξεις έχουν σημειωθεί σε πολλές σχολές της επικράτειας από την προηγούμενη χρονιά, καθώς το διαβόητο «σχέδιο Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, σφράγισε σχολές, μετέφερε τμήματα, μετονόμασε προγράμματα σπουδών. Ασφαλώς, βέβαιη εικόνα αποτελεσμάτων μπορούμε να έχουμε μόνο για τις λίγες αριθμητικά σχολές στις οποίες έχουμε παρουσία, όπου και πιστοποιείται ότι οι «μεγάλες» παρατάξεις φαίνεται ότι έχουν διδακτορικό στις νοθείες, αλλοιώσεις, και, γενικώς, μαγειρέματα των αποτελεσμάτων.

ΔΑΠ

ΔΑΠΓια πολλοστή φορά η ΔΑΠ είναι νικήτρια των εκλογών. Βέβαια φέτος φαίνεται να πέφτει, έστω και λίγο, και σε ποσοστά (λαμβάνει 37% στα ΑΕΙ, 47% στα ΤΕΙ) και σε απόλυτους αριθμούς. Το γεγονός όμως ότι η κυβερνητική ΔΑΠ διατηρεί τις δυνάμεις της με μικρές απώλειες μέσα στα σκληρά μνημονιακά έτη, μεταξύ άλλων σημαίνει ότι και η αριστερά δεν έχει καταδείξει πειστικά τον επιζήμιο ρόλο της ΔΑΠ στις σχολές και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ΔΑΠ, ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Σε μία εποχή που πολλοί προσπάθησαν να εξαπατήσουν τη γενιά μας με τις ανεύθυνες πολιτικές τους, οι φοιτητές στήριξαν την πρωτοβουλία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και μια νέα "ΕΦΕΕ". Είπαν ένα μεγάλο "ναι" στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή ανώτατη εκπαίδευση. Είπαν το μεγάλο "ναι" στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και των ριζοσπαστικών αλλαγών.»
Με όχημα τη νίκη της στις εκλογές, η ΔΑΠ προωθεί με επιτακτικό τρόπο τις «πρωτοβουλίες» της για διάλυση της ΕΦΕΕ και συγκρότησης ενός ελεγχόμενου από την ίδια «Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών». Με αφορμή τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ και τη διακοπή της ψηφοφορίας, η ΔΑΠ ζητάει αστυνόμευση των πανεπιστημίων, για να παύσουν αυτά να αποτελούν «εστίες βίας». Το πλήρες ξερίζωμα του «δημόσιου» και «δωρεάν» χαρακτήρα των πανεπιστημίων είναι οι «ριζοσπαστικές αλλαγές» που διεκδικεί η ΔΑΠ.

ΠΚΣ

Η φετινή κερδισμένη των εκλογών είναι η ΠΚΣ (ΜΑΣ). Ανεβαίνει στο 18,5% στα ΑΕΙ (από 16% το 2013) και στο 22,5% στα ΤΕΙ (από 18,5% το ΜΑΣ2013). Πάντως, είναι ενδεικτικό, πως μολονότι στα ΤΕΙ λαμβάνει μόλις 100 ψήφους περισσότερες από αυτές που συγκέντρωσε πέρυσι, η φετινή γενική πτώση της συμμετοχής αναβαθμίζει την ΠΚΣ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημαντική παράμετρος στα αποτελέσματα της ΠΚΣ, τα οποία την φέρνουν στη δεύτερη θέση των φοιτητικών παρατάξεων, είναι η δυνατότητα που διαθέτει να διατηρεί έναν εκλογικό μηχανισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές σχολές οι περισσότερες ψήφοι της ΠΚΣ βρίσκονται στο πτυχίο (δηλαδή στα μεγάλα έτη). Η ΠΚΣ μπορεί πιο εύκολα, τουλάχιστον σε σχέση τις λοιπές λεγόμενες αριστερές παρατάξεις, να δίνει (κομματική) εντολή και στους παλαιότερους φοιτητές-μέλη της, σε όποιο περασμένο έτος σπουδών κι αν βρίσκονται αυτοί, να ανεβαίνουν στις σχολές τους για να στηρίξουν τη φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ.

ΠΑΣΠ

ΠΑΣΠΗ είσοδος ταραξιών στην ΑΣΟΕΕ, η καταστροφή των καλπών, και η διάλυση της διαδικασίας, κατά μία έννοια βόλεψε την ΠΑΣΠ, δίνοντάς της τα προσχήματα που ζητούσε να μην εκδώσει καθόλου αποτελέσματα (με δεδομένο ότι στην ΑΣΟΕΕ ειδικά η ΠΑΣΠ διατηρεί δυνάμεις). Η μηδενιστική, τυφλή δράση των αναρχο-τραμπούκων υπήρξε, για μια ακόμη φορά, βούτυρο στο ψωμί των «συστημικών» παρατάξεων, εξυπηρετώντας τες πλήρως.

Πάντως, έστω και χωρίς το εκλογικό προπύργιό της, είναι καταφανές ότι η ΠΑΣΠ πέφτει για τέταρτη συνεχή χρονιά (λαμβάνει περίπου 14,5% στα ΑΕΙ, 19% στα ΤΕΙ), πραγματοποιώντας μικρή βουτιά κυρίως στα πανεπιστήμια (κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι).

ΕΑΑΚ

Η ΕΑΑΚ πέφτει σε απόλυτο αριθμό ψήφων, αλλά ανεβαίνει σε ποσοστό στα ΑΕΙ (περίπου 13%), πέφτει και σε ψήφους και σε ποσοστά ΕΑΑΚστα ΤΕΙ (περίπου 3%).
Μια ολόκληρη εβδομάδα μετά τις φοιτητικές εκλογές, η Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση δίνει για λογαριασμό της ΕΑΑΚ αποτελέσματα από 169 σχολές (στις οποίες συγκεντρώνει ποσοστό 14,4%), την ίδια ώρα που η ΠΚΣ δίνει αποτελέσματα από 189 σχολές, μη προσμετρώντας τα τμήματα στα οποία δεν διεξήχθησαν εκλογές (για να φαίνεται πιο ενισχυμένη), την ίδια ώρα που η ΔΑΠ δίνει αποτελέσματα από 175 σχολές, κι εκείνη επιλέγοντας τις σχολές που διαμορφώνουν για λογαριασμό της το πιο ευνοϊκό δυνατό αποτέλεσμα. Οι γνωστές πανελλαδικά παρατάξεις, αφού λειτούργησαν ψηφοθηρικά όλο το προηγούμενο διάστημα, αφού συνεργάστηκαν (σε διάφορους συνδυασμούς ανά σχολή) καλπο-νοθευτικά, τώρα κάνουν μαγειρέματα και ως προς τον τρόπο που θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους για να δημιουργούν εντυπώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΑΑΚ, η οποία κατά τα άλλα σε καθημερινή βάση ρίχνει κυβερνήσεις, χρειάζεται εδώ να προσφύγει σε τεχνάσματα για να παρουσιάσει τον εαυτό της σε ανοδική πορεία, επιχειρώντας να κρύψει κάτω απ' το χαλί την στασιμότητά της, αν όχι την πτώση της.

ΑΡΕΝ

Δυστυχώς για την ΑΡΕΝ, και παρά τις ελπίδες του Τσίπρα, η οικεία φοιτητική παράταξη δεν κατορθώνει να παρουσιάσει ποσοστά ΑΡΕΝΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντάς τον εν όψει ευρωεκλογών και δημοτικών-περιφερειακών εκλογών. Με μικρές μάλλον διαφορές σε σχέση με πέρυσι, η ΑΡΕΝ λαμβάνει περίπου 6,3% στα ΑΕΙ και 2,3% στα ΤΕΙ.
Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, διαπιστώνει πως «η ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς δείχνει ότι ο συσχετισμός μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας κλίνεισταθερά υπέρ των αριστερών δυνάμεων».

Η διαπίστωση έχει μια δόση αλήθειας, με τη διαφορά ότι η ΑΡΕΝ αναφέρεται συνολικά σε αυτήν την «Αριστερά» (η οποία έχει πολλά πρόσωπα εξάλλου) προκειμένου να θολώσει κάπως την εικόνα για τα δικά της, συγκεκριμένα, αποτελέσματα.

Αγωνιστικές Κινήσεις

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις είχαν φέτος παρουσία σε 10 πόλεις και 46 σχολές πανελλαδικά και συγκέντρωσαν 675 ψήφους, σημειώνοντας αύξηση της επιρροής τους σε σχέση με πέρυσι.Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στο ΤΕΙ Λάρισας όσο και στο ΤΕΙ Σερρών, η μεγάλη «δημοκρατική» παράταξη της ΔΑΠ, με απόλυτα αντιδημοκρατικό τρόπο, δεν επέτρεψε στις Αγωνιστικές Κινήσεις να καταθέσουν ψηφοδέλτιο και να συμμετάσχουν στις εκλογές. Στις Σέρρες μάλιστα, η αντιδημοκρατική μεθόδευση πραγματοποιήθηκε με τη συνέργεια της ΠΚΣ...

Φοιτητική Πορεία

ΠορείαΤο 2013, χρονιά του «σχεδίου Αθηνά», των αναβαθμισμένων φοιτητικών και συχνά μαζικών κινητοποιήσεων και αγώνων, έδωσε τη δυνατότητα στη Φοιτητική Πορεία να παρουσιάσει ευρύτερα τις αγωνιστικές θέσεις της, να συγκρουστεί με τις άλλες απόψεις, να αναπτύξει τα επιχειρήματά της, την παρουσία της. Το 2014, έτος κινητοποιήσεων κυρίως για τα τμήματα που συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των διοικητικών, δεν υπήρξε αντίστοιχα ευνοϊκό για την Πορεία, η οποία σε κάθε περίπτωση μπήκε αποφασιστικά στη μάχη των εκλογών, διεκδίκησε με τον λόγο της, την προκήρυξη, την αφίσα, τα τραπεζάκια στις σχολές, να περάσει τα μηνύματά της, και συνεχίζει το ίδιο αποφασιστικά και πεπεισμένα ήδη από την επομένη της κάλπης.

Ακολουθούν αναλυτικά τα αποτελέσματα της Φοιτητικής Πορείας από τους Συλλόγους της Αθήνας, όσο και τα αποτελέσματα της Πρωτοβουλίας στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας. Παρατίθενται και τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών του 2013. Ενδιαφέρον στοιχείο των πινάκων, εκτός από τις ψήφους των παρατάξεων, η καταγραφή της συμμετοχής των φοιτητών στην εκλογική διαδικασία.

ΑΣΚΤ

Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών η Πορεία λαμβάνει 25 ψήφους και 1 έδρα. Στην ΑΣΚΤ που δεν έχει γνωρίσει ποτέ ΔΑΠ, εκλογική παρουσία τα τελευταία χρόνια έχουν κυρίως φοιτητικές παρατάξεις που αναφέρονται στην αριστερά. Φέτος για πρώτη φορά συμμετείχε και η ΑΡΕΝ. Παρόλα αυτά, το τμήμα δεν μπόρεσε να κινητοποιήσει έστω του περσινούς φοιτητές-ψηφοφόρους. Προσήλθαν 39 λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σε μια σχολή στην οποία συνολικά ψήφισαν 144 φοιτητές.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Στην Οδοντιατρική, η Πορεία λαμβάνει 26 ψήφους και 1 έδρα. Η ενισχυόμενη κατά μία έδρα ΕΑΑΚ, ήδη κάνει σχέδια για να γίνει ΔΑΠ στη θέση της ...ΔΑΠ. Αντιγράφοντας πρακτικές τις οποίες πρώτη η γαλάζια παράταξη δίδαξε, η ΕΑΑΚ έκανε ...«παραχώρηση» στο τέλος της εκλογικής διαδικασίας και αναγνώρισε αμφισβητούμενο ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ (το οποίο μέχρι τη στιγμή εκείνη ονόμαζε «άκυρο»), μόνο όταν η κατανομή των εδρών είχε κριθεί οριστικά, και δεν υπήρχε κίνδυνος να χάσει την φρέσκια 4η έδρα της.ΠΑΝΤΕΙΟ

Στο Πάντειο η Πορεία συγκεντρώνει 39 ψήφους. Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης, η αυτοδύναμη στη σχολή ΔΑΠ, με την ανοχή (ή/και τον φόβο) των υπόλοιπων παρατάξεων που διατηρούν έδρα στο ΔΣ και έχουν εκπροσώπους στην εφορευτική επιτροπή, έσκιζε δεκάδες λευκά ψηφοδέλτια βαφτίζοντάς τα ...«άκυρα». Αφενός ενίσχυε τα ποσοστά της ανάμεσα στα έγκυρα ψηφοδέλτια, αφετέρου έστελνε μήνυμα σε όλες τις άλλες παρατάξεις για το ποιος κάνει κουμάντο στη σχολή. Περιττό είναι να αναφέρουμε ότι την τελευταία κάλπη άνοιξε επιδεικτικά ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σ. Ιωαννίδης, μολονότι έχει από καιρό απωλέσει την φοιτητική του ιδιότητα.ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ

Στη Φιλοσοφική η Πορεία λαμβάνει 29 ψήφους. Η μεγάλη χαμένη των εκλογών ΠΑΣΠ, πέφτει στη Φιλοσοφική από τις 170 στις 67 ψήφους, αλλά διατηρεί την έδρα της. Ωστόσο το ενδιαφέρον της υπόθεσης, πέρα από την εκλογική κατρακύλα της πράσινης παράταξης, είναι άλλο: πέρυσι η ΠΑΣΠ συγκέντρωσε 170 ψήφους παρουσιάζοντας ψηφοδέλτιο 178 ατόμων, και φέτος συγκέντρωσε 67 ψήφους με ψηφοδέλτιο 68 ατόμων. Αλλά και στο Φυσικό Αθήνας, το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΠ με τους 8 υποψηφίους, έλαβε συνολικά ...8 ψήφους.ΦΥΣΙΚΟ

Στο Φυσικό η Πορεία λαμβάνει 6 ψήφους. Η ΠΚΣ, μολονότι στις κάλπες των μικρότερων ετών βρισκόταν πίσω από την ΕΑΑΚ, μπόρεσε και πήρε τη σχολή χάρη στις ψήφους των φοιτητών επί πτυχίω. Τα (ολίγον τι γηπεδικά σε σύλληψη και εκφορά) συνθήματα που αντάλλασσαν οι δύο κύριοι διεκδικητές της σχολής περιστρέφονταν γύρω από το στοιχείο αυτό. Η μεν ΠΚΣ ήταν περήφανη για τις ψήφους της στο πτυχίο: «ιο ιο ιο, ανοίγει το πτυχίο, αυτό δεν είναι κάλπη, είναι ανθοπωλείο» (λόγω του γαρύφαλλου-εμβλήματος της ΠΚΣ). Η ΕΑΑΚ αντέτεινε: «Όλες σας οι ψήφοι είναι στο πτυχίο, σε λίγο με φορείο θα 'ρχεστε στο Χημείο»· ο πρώτος στίχος γνώριζε και παραλλαγες «Αυτό δεν είναι κάλπη, είναι νεκροταφείο...».

Σε ό,τι αφορά στα λοιπά συνθήματα, εκ μέρους της ΠΚΣ ακούστηκαν βαθιά πολιτικά συνθήματα, τύπου: «η Που-Κου-Σου για πάντα στην πρώτη τη γραμμή, πίσω από τον Βόλγα δεν υπάρχει γη», και «τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες, τέρμα πια στις αυταπάτες, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τους εργάτες», και «αυτό το έτος είναι Που-Κου-Σου, θα στείλει τα ΕΑΑΚ στον πάτο του βυθού». Η ΕΑΑΚ απαντούσε, ενίοτε με δεξιό ψάλτη την ΑΡΕΝ. Όταν φώναζε μόνη της τα συνθήματα, έκανε χορεύοντας επίδειξη του πολιτικού της επιπέδου: «ΕΑΑΚ με βία, τρομοκρατία, εμείς παλεύουμε για μι' άλλη κοινωνία... ΕΑΑΚ ολέο, ΕΑΑΚ ολέο, μακάρι να 'ξερα τι πίνω και τι λέω...»ΤΕΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Η Πρωτοβουλία φοιτητών, στην οποία δραστηριοποιούνται σύντροφοι και συναγωνιστές της Πορείας, έλαβε 25 ψήφους και 4 από τις συνολικά 7 έδρες. Όμως η συμμετοχή των σπουδαστών στην εκλογική διαδικασία σημείωσε κανονική βουτιά σε σχέση με το 2013, οπότε και ψήφισαν 135 σπουδαστές, υπερδιπλάσιοι δηλαδή από αυτούς του 2014. Το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, χτυπημένο από το «σχέδιο Αθηνά» και τις πολιτικές του υπουργείου Παιδείας, γνώρισε «εξυγίανση» πρώτης τάξεως σε διάφορα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά στην εκλογική διαδικασία και στη απαξίωση που αυτή γνώρισε, ενδεικτικό είναι ότι κανένας σπουδαστής του πρώτου έτους δεν προσήλθε για να ψηφίσει, ενώ και οι σπουδαστές του δεύτερου έτους που ψήφισαν στην καλύτερη περίπτωση μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Συνεχίζουμε!

Κόντρα στις πρακτικές των «μεγάλων» φοιτητικών παρατάξεων, πρακτικές τις οποίες γνωρίσαμε σε όλο τους το μεγαλείο στις ημέρες των εκλογών, κόντρα στις ίδιες τις πολιτικές που πρεβεύουν οι παρατάξεις αυτές (από τις οποίες με φυσικό τρόπο εκπορεύονται και οι πρακτικές), κόντρα στο καλλιεργούμενο σε παν-κοινωνικό επίπεδο κλίμα ηττοπάθειας και αδράνειας, η Φοιτητική Πορεία καλεί φοιτητές και σπουδαστές σε αγωνιστική αφύπνιση.

Τα μεγάλα προβλήματα των πανεπιστημίων, οι δρομολογούμενες σήμερα από τη συγκυβέρνηση διαγραφές χιλιάδων φοιτητών μαζί με τις προωθούμενες διαθεσιμότητες σε βάρος διοικητικών των πανεπιστημίων, συνιστούν επιτακτικό κάλεσμα σε ενότητα και αγώνα των φοιτητών· για δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για την απόκρουση των αντιεκπαιδευτικών, αντικοινωνικών πολιτικών, για φοιτητικό κίνημα πρόμαχο των λαϊκών και κοινωνικών αγώνων.