Σχόλιο-κριτική στις «δράσεις» του ΕΚΑ με φόντο τη νέα «ταξική» διοίκησή του

ergatiko kentro athinas

Στάλθηκε στη Διοίκηση του ΕΚΑ, ως ανοιχτή κριτική σε πρόσφατες ενέργειές του

Σκίζει από αγωνιστικότητα και αντι-λεγκαλισμό η νέα ταξική διοίκηση του ΕΚΑ! Τσιμουδιά του ΠΑΜΕ για απεργία ή έστω στάση εργασίας, ενάντια στον προϋπολογισμό λιτότητας (προκειμένου να σύρει όλους τους λοιπούς ψοφοδεείς στο δικό του συλλαλητήριο). Το ΠΑΜΕ δήλωνε στο ΕΚΑ (όπως και στην ΑΔΕΔΥ) ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για απεργιακή κινητοποίηση!

Αν μπει κανείς στο βάσανο να διαβάσει τα μηνύματα που προωθεί το ΕΚΑ στα σωματεία ...θα διαπιστώσει στην πράξη τι θα πει δεκανίκι της κυβέρνησης, και κυβερνητικό άλλοθι, με βιτρίνα την ψευτο-αγωνιστική αερολογία-λογοκοπία.

Το ΕΚΑ ταυτίζει την «κοινή δράση» με την ...προσφυγή στο ΣτΕ (!), ενέργεια στην οποία προσφάτως έχει προβεί το Εργατικό Κέντρο ενάντια στο νέο φακελωματικό μητρώο των συνδικάτων που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη (δίνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι από τον νόμο έκτρωμα, το μόνο πρόβλημα είναι το ΓΕΜΗΣΟΕ). Για το ΕΚΑ, οι προσφυγές είναι εκείνες που κατακτούν το τρόπαιο της ευρείας δημοσιότητας (η οποία αποτελεί τη βασική αγωνία του Εργατικού Κέντρου). Και εδώ, τσιμουδιά για αγώνες των εργαζομένων (βλ. το συνημμένο 1).

Παράλληλα, το ΕΚΑ προωθεί σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία-μέλη του, δηλαδή διαφημίζει, την υπουργική απόφαση για τη «βία και παρενόχληση» δίνοντας το τέλειο άλλοθι στα κυβερνητικά νομοθετήματα, στα οποία προφανώς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ (όπως και οι λοιπές «μεγάλες» συνδικαλιστικές δυνάμεις στη διοίκηση του ΕΚΑ) εντοπίζουν θετικά στοιχεία, για τα οποία σπεύδουν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους (βλ. συνημμένο 2).

Αυτά είναι όλα κι όλα τα ενημερωτικά μηνύματα του ΕΚΑ, μαζί με τις ευχές του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού του ΕΚΑ για «Καλά Χριστούγεννα με υγεία και ευτυχισμένο το νέο έτος 2022» (!). Καταπληκτική ανατομία της ιστορικής και κοινωνικής συνθήκης! Γροθιά στο στομάχι του καπιταλισμού! (βλ. συνημμένο 3)

Παρενθετικά ας σημειωθεί ότι στο πρόσφατο συνέδριο παρωδία της ΟΙΥΕ, το ΠΑΜΕ μοιράστηκε την ομοσπονδία απέναντι στις συνασπισμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, μιας και η ΠΑΣΚΕ έβαλε πλώρη να ιδρύσει δική της ομοσπονδία (!). Αυτή είναι η κύρια συμβολή όλων αυτών των παρατάξεων στον συνδικαλισμό: η μοιρασιά εδρών, και αντιπροσώπων.

Καθώς η μοιρασιά είχε γίνει πριν το Συνέδριο και είχαν συμφωνηθεί οι ισορροπίες, οι ταξικές δυνάμεις δεν ξεστόμισαν ούτε μισή φράση διαμαρτυρίας για τις 6-7 επανακαταμετρήσεις (!) που διεκδίκησε και πέτυχε η απερχόμενη διοίκηση, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα που εκείνη επιθυμούσε: το ΠΑΜΕ αποδέχτηκε στωικά το αποτέλεσμα της ...7ης επανακαταμέτρησης που επέτρεπε σε σωματείο Τροφίμων- «εργοδοτικό μόρφωμα» (σύμφωνα με το ίδιο το ΠΑΜΕ) να μείνει στη δύναμη της ΟΙΥΕ, και ενώ σε όλες τις προηγούμενες καταμετρήσεις το σώμα του συνεδρίου έβγαζε το αντίθετο αποτέλεσμα (!). 

«Αφού είμαστε συνέταιροι στο μοίρασμα της ΟΙΥΕ. Να προσποιούμαστε και να μαλώνουμε μεταξύ μας;!» Αυτό ήταν το μήνυμα των συνδικαλιστικών παρατάξεων που βρέθηκαν στα δύο ψηφοδέλτια της ΟΙΥΕ και βρήκαν τις ισορροπίες ώστε να έχουν όλοι κομμάτι της Ομοσπονδίας, για να μην υπάρχουν παράπονα (και, ξανά, διάλυση του Συνεδρίου, επειδή κάποιος δεν ικανοποιήθηκε).

Θύμα της σήψης των κυρίαρχων συνδικαλιστικών παρατάξεων, καταρχάς οι εργαζόμενοι, τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι συνδικαλιστικές διαδικασίες και οργάνωση σε όλες τις βαθμίδες της. Ηττημένος, όχι νικητής, η δημοκρατική λειτουργία, ο αγωνιστικός προσανατολισμός, και η ουσιαστική δυνατότητα και προοπτική ύπαρξης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Με ενδιαφέρον αναμένουμε το επόμενο μήνυμα του ΕΚΑ προς τα πρωτοβάθμια σωματεία (στην πραγματικότητα, με πολλούς παραλήπτες, μεταξύ των οποίων η κυβέρνηση).

Ίσως, κάποιο ανοιχτό συγχαρητήριο μήνυμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας ή για τους ήδη ψηφισμένους νόμους της σε παιδεία, εργασία, ασφάλιση;

Κουφοβασίλης Δημήτρης, μέλος της ΕΡΓΑΣ, εκπρόσωπος ΣΕΚΑ σε ΕΚΑ και ΟΙΥE