Τα συντονιστικά-κομπρεμί ΠΚΣ-ΕΑΑΚ δεν έχουν καμία σχέση με το μαζικό φοιτητικό κίνημα

Κατηγορία: 
logo foititiki poreia

Στις 19/1 πραγματοποιήθηκε «συντονιστικό φοιτητικών συλλόγων» στις φοιτητικές εστίες της αποκλεισμένης Πολυτεχνειούπολης. Το κατά πόσο αυτό και άλλα αντίστοιχα «συντονιστικά» εκπροσωπούν τους φοιτητές και τους συλλόγους μπορεί να το διαπιστώσει κανείς από το γεγονός ότι για ορισμένες σχολές υπήρχαν δύο διαφορετικοί ομιλητές, ένας από τα ΕΑΑΚ κι ένας από την Πανσπουδαστική (ΚΝΕ), όμως οι «εκπρόσωποι» προτίμησαν να καλύψουν την πολιτική τους ταυτότητα πίσω από σφραγίδες συλλόγων. Είτε λοιπόν οι ομιλίες των δύο «εκπροσώπων» ταυτίζονται, άρα οι αντιπαραθέσεις ΕΑΑΚ-ΠΚΣ είναι άνευ ουσίας, είτε και οι δύο ομιλητές δεν εκπροσωπούν τίποτα παραπάνω από την άποψη της παράταξής τους. Λέμε ότι σε αυτά τα «συντονιστικά» περιφέρονται σφραγίδες συλλόγων κι όχι πραγματικά ζωντανοί μαχητικοί σύλλογοι, επειδή οι αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων που δεν γνωστοποιούνται σε κανένα φοιτητή είναι μόνο κατ’ επίφαση συλλογικές αποφάσεις.

Για να δώσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, χαιρετισμό στο «συντονιστικό» απηύθυνε εκπρόσωπος του Σ.Φ. Παντείου, μέλος των ΕΑΑΚ. Όταν ρωτήθηκε πότε πάρθηκε η απόφαση για συμμετοχή του συλλόγου στο «συντονιστικό», αφού καμιά απόφαση δεν έχει αναρτηθεί πουθενά, λάβαμε την απάντηση «Χθες-προχθές, δεν ασχολούμαι με τα του Διοικητικού Συμβουλίου», κι όταν ρωτήσαμε αν η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου έγινε διά ζώσης ή εξ αποστάσεως, μάθαμε πως έχει εφευρεθεί ένας νέος τρόπος συνεδρίασης των οργάνων του φοιτητικού κινήματος, «Τηλεφωνικά». Εν ολίγοις τα ΕΑΑΚ ή η ΠΚΣ πήραν τηλέφωνο την ΠΑΣΠ που κατέχει απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου, και η ΠΑΣΠ «έδωσε το χρίσμα της». Αυτά είναι τα συντονιστικά και αυτό είναι το μαζικό κίνημα στα μυαλά των ποικίλων ρεφορμιστών.

Για τη Φοιτητική Πορεία, απαραίτητη προϋπόθεση για τη νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος και την απόσυρση του νομοσχεδίου, αποτελεί η μαζική συμμετοχή των φοιτητών στους αγώνες και τις διαδηλώσεις, συνθήκη που μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσα από την άμεση σύγκλυση και προετοιμασία Γενικών Συνελεύσεων. Όποιος όμως «δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει» με «συντονιστικά», «συμβολικές δράσεις», «συλλογές υπογραφών» και λοιπά υποκατάστατα της μαζικής εξόδου των φοιτητών στο δρόμο, που το μόνο που υποκαθιστούν τελικά είναι η απραξία όσων τα οργανώνουν.

Οι όροι ανάληψης της πρωτοβουλίας αποκλεισμού της Πολυτεχνειούπολης διέπονται για μια ακόμη φορά από τη ρεφορμιστική λογική αυτών των δυνάμεων. Την τελευταία στιγμή, με μηδενική συμμετοχή και ελάχιστη ενημέρωση των μελών των σωματείων και συλλόγων, οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο μαζικό κίνημα προσπάθησαν μέσω ενός διήμερου ακτιβισμού να αποτινάξουν από πάνω τους τις ευθύνες για την παγωμάρα την οποία είχαν επιβάλει στο κίνημα όλον αυτόν τον καιρό, υιοθετώντας πλήρως την κυβερνητική προπαγάνδα περί «κινδύνου διάδοσης του ιού» σε περίπτωση που γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις.

Κάτω από την πίεση του κόσμου που ασφυκτιά από τα κυβερνητικά μέτρα, που αγανακτά από την απρόσκοπτη αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης ενόσω έχει κλειδαμπαρώσει το λαό με τα περιοριστικά μέτρα, και κάτω από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά την Πέμπτη 14/1 στις οποίες οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δεν είχαν παρά να επιδείξουν «συμβολικά και αντιπροσωπευτικά» μερικές δεκάδες διαδηλωτές, από τα κατά τα άλλα «εκατοντάδες ταξικά σωματεία», τώρα αναγκάστηκαν να αλλάξουν πλώρη ώστε να μην απομονωθούν για ακόμα μια φορά. Κάτω από την πίεση των φοιτητών και κόντρα στην τακτική των κρυφών, αντιπροσωπευτικών κινητοποιήσεων της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη, οι δυνάμεις του ΚΚΕ αναγκάστηκαν να καλέσουν σε συγκέντρωση με ορισμένη ώρα και τοποθεσία, για πρώτη φορά ύστερα από το δεύτερο lock-down. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΚΕ συνέχισε στη λογική των ξεχωριστών «καθαρών» συγκεντρώσεων με άλλη ώρα και τοποθεσία σε όλες τις πόλεις εκτός της Αθήνας, όπου η πρωινή συγκέντρωση στα Προπύλαια έχει εξασφαλισμένη μαζικότητα και ειδησεογραφική κάλυψη την οποία δεν δύναται να υποτιμήσει το ΚΚΕ.

Στο συντονιστικό η Φοιτητική Πορεία τοποθετήθηκε σε πνεύμα αντιπαράθεσης με τις ηττοπαθείς λογικές που προβάλλουν ΚΚΕ και ΜΑΣ του «μένουμε δυνατοί», τα ΕΑΑΚ του «μένουμε ενεργοί» και «μετά θα λογαριαστούμε», συνθήματα που δεν παύουν να υπονοούν το κυβερνητικό «μένουμε σπίτι» και τα ευχολόγια για ανατροπή του νομοσχεδίου μέσω συλλογής υπογραφών. Οι τραμπουκισμοί και οι φωνασκίες οπαδικού χαρακτήρα με τις οποίες αντιμετωπίστηκε η τοποθέτηση της Φοιτητικής Πορείας από μέλη της ΕΑΑΚ αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πως η «συγκρουσιακή» λογική είναι το περίβλημα αυτών που βρίσκονται χρόνια εγκλωβισμένοι στη ρεφορμιστική σύγχυση των «αριστερών κυβερνήσεων», περίβλημα όσων «συγκρουσιακών» κατέβαιναν σε συγκεντρώσεις υποστήριξης της «έντιμης διαπραγμάτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι ξένες προς την αριστερά πρακτικές δεν μας τρομοκρατούν κι ούτε πρόκειται να μας φιμώσουν, αντίθετα αποδεικνύουν πως ενοχλούμε πάρα πολύ όσους καπελώνουν και ζημιώνουν χρόνια τώρα το φοιτητικό κίνημα, αποξενώνοντας τους φοιτητές από τους συλλόγους και τις μαζικές διεργασίες. Κόντρα στις «συμβολικές και αντιπροσωπευτικές διαδηλώσεις», η Φοιτητική Πορεία καλεί τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και όλο το λαό να στηρίξουν έμπρακτα τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως, να προχωρήσουν σε συλλογικές διεργασίες και ζωντάνεμα των συλλόγων και σωματείων με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και διαδηλώσεις.

Φοιτητική Πορεία

Διαβάστε επίσης