Τηλεργασία με επιπλέον... φόρο για τους εργαζόμενους!

Κατηγορία: 
tilergasia

Μείωση μισθών με έξτρα φόρο 5% για τους εργαζόμενους με τηλεργασία ζητά σε έκθεσή της η Deutsche Bank. Η διαβόητη γερμανική τράπεζα που έχει συνδέσει το όνομά της με μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα παγκοσμίως, καθώς και με τις πολιτικές λιτότητα και μνημονίων, έκανε την αρχή, εν ονόματι των ολιγαρχών της Γερμανίας, αλλά και παγκοσμίως, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις  του διεθνούς μονο­πωλιακού κεφαλαίου απέναντι στους εργα­ζόμενους για τη μετά κορονοϊό εποχή.

Την ώρα που η τηλεργασία έχει οδηγήσει σε εντατικοποίηση της εργασίας, με απλήρωτες υπερωρίες, όπως επίσης και σε σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, αφήνοντας ουσιαστικά ανεξέλεγκτους τους εργοδότες, με επιπτώσεις ακόμα και στην κοινωνική και ψυχική ζωή του εργαζόμενου, η Deutsche Bank κάνει λόγο για... εργασιακά «προνόμια» που θα πρέπει να φορολογούνται. Τι κι αν σωρεία καταγγελιών για τη στάση της εργοδοσίας σε πολλές χώρες έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας; Ακόμα και κάμερες στους υπολογιστές των εργαζομένων προσπάθησαν να βάλουν. Οι ιθύνοντες της τράπεζας το αποσιωπούν, παραποιώντας την πραγματικότητα. 

Το βασικό και συνάμα ύπουλο επιχείρημα της διαβόητης γερμανικής τράπεζας είναι ότι οι τηλεργαζόμενοι εξοικονομούν καθημερινά εισόδημα, αφού δεν πληρώνουν για συγκοινωνίες, δεν ξοδεύουν χρήματα για φαγητό, ρούχα κλπ, όπως επίσης και ότι δε... σπαταλούν χρήματα για κοινωνικές συναναστροφές! Θρασύτατα ισχυρίζεται πως πρέπει να πληρώσουν οι τηλεργαζόμενοι γιατί «συνέβαλαν λιγότερο στην υποδομή της οικονομίας και εξακολουθούν να λαμβάνουν τα κέρδη αυτής»!

Η έκθεση υπολογίζει ότι ένας φόρος 5% σε όλους τους τηλεργαζόμενους θα απέφερε ετησίως στις ΗΠΑ 48 δισ. δολάρια, στη Βρετανία 6,9 δισ. λίρες και στη Γερμανία 15,9 δισ. ευρώ. Αυτά τα μεγάλα ποσά προκύπτουν γιατί λογαριάζεται ότι στις ΗΠΑ δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των τηλεργαζομένων και στη Βρετανία επταπλασιάστηκε και καλύπτουν σχεδόν το 50% του εργατικού δυναμικού! Για να προωθήσει αυτό το χαράτσι η έκθεση πλασάρει και την κοροϊδία ότι δήθεν αυτά τα ποσά θα στηρίξουν τους χαμηλόμισθους! 

Το μεγάλο κεφάλαιο το λέει ανοιχτά: την κρίση, υγειονομική και οικονομική, θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και μόνο αυτοί. Ο κορονοϊός αποτέλεσε την καλύτερη ευκαιρία για την παγκόσμια πλουτοκρατία για μια νέα σφοδρή επίθεση στους εργαζόμενους, προκειμένου να τσακίσουν ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι και στην Ελλάδα μία από τις βασικές προτεραιότητες του ΣΕΒ ήδη πριν από τον κορονοϊό ήταν η ενίσχυση της τηλεργασίας στις επιχειρήσεις, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να αναφέρει ότι «η τηλεργασία συμβάλλει στη μείωση εκτάκτων απουσιών, εξαιτίας ασθενειών ή άλλων εξωγενών παραγόντων»! 

Οι σημερινές συνθήκες και η διαχείριση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις δίνουν, όπως φαίνεται, το καλύτερο «πάτημα». Ο κορονοϊός κάποια στιγμή θα αντιμετωπιστεί, όμως οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που έφερε μαζί του και η αντεργατική πολιτική που χτυπά εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα ήρθε για να μείνει.

Η νέα κατάσταση απαιτεί από τους εργαζομένους συνεχή επαγρύπνηση. Ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους είναι η συσπείρωση γύρω από τα σωματεία και τα συνδικάτα, ο μαζικός, οργανωμένος και επίμονος αγώνας ενάντια στη νέα αντεργατική πολιτική που προσπαθούν να μας επιβάλουν.

Διαβάστε επίσης