Το ΜΑΣ πνιγμένο στην αντίφαση

Κατηγορία: 

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών κινδυνεύει να ανακηρυχθεί αρκετά πρώιμα στον εφετινό «πρωταθλητή της αντίφασης», πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό έτος. Οι πολιτικές του επιλογές στα μεγάλα ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αδιέξοδες για το ίδιο, και καταστρεπτικές για το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, μοιραία το οδηγούν στην αυτο-γελοιοποίηση και την απομόνωση. Δυστυχώς όμως, η ζημία δεν περιορίζεται στο ίδιο, αλλά, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, αγγίζει όλο τον χώρο της λεγόμενης «αριστεράς» στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Θυμίζουμε ότι το ΜΑΣ, πλάθοντας μια επιχειρηματολογία που δεν αντέχει στην στοιχειωδέστερη κριτική, πρότεινε τη διεξαγωγή ξεχωριστών φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών ανά Σχολή. Για να το πούμε διαφορετικά: με μία διαλυτική, διασπαστική λογική, όμοια με εκείνη που έχουμε δει να εφαρμόζει το ΠΑΜΕ στο εργατικό κίνημα, το ΜΑΣ έθεσε βόμβα στα θεμέλια της ενότητας των Φοιτητικών Συλλόγων, επιχειρώντας να στήσει ξεχωριστές κάλπες στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που διαθέτει κάποιες δυνάμεις. Με επίφαση, και μόνο, δημοκρατικότητας, το ΜΑΣ καλούσε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να πάρουν τις τύχες των Σχολών τους στα χέρια τους: «Είναι θέμα του κάθε συλλόγου οι εκλογές του. Παντού να γίνουν εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις που να αποφασίσουν για την ημερομηνία των εκλογών του συλλόγου, τα ψηφοδέλτια, τα μέλη του, τον εκλογικό κανονισμό. Να διεξαχθούν οι εκλογές σε διάστημα 3 μηνών…»

 

Μάλιστα, ο Ριζοσπάστης με άρθρο του της 06/04 παρουσίαζε ως υπόδειγμα το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, που διάλεξε διαφορετική μέρα εκλογών από εκείνη που είχαν ορίσει όλες οι άλλες «μεγάλες» παρατάξεις, και για όλες τις σχολές πανελλαδικά, δηλαδή την 18η Μάη: «Το κάλεσμα του ΜΑΣ για τη διεξαγωγή των εκλογών από τους ίδιους τους φοιτητές βρίσκει έδαφος να προχωρήσει. Για παράδειγμα, Σύλλογος Σπουδαστών του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Κρήτης στην τελευταία του Γενική Συνέλευση με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε διεξαγωγή εκλογών στις 11 Μάη.»

Όμως το τραγελαφικό της υπόθεσης δεν σταματάει εδώ. Καθώς πέρναγαν οι ημέρες και δεν μπορούσαν να βρεθούν άλλα «πρόθυμα» τμήματα, το ΚΚΕ, για να αποφύγει το ρεζιλίκι, έκανε την ανάγκη του φιλοτιμία: με άρθρο του στον Ριζοσπάστη της 03/05 (υπό τον τίτλο «Μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία και στις φοιτητικές εκλογές») καλεί όλους τους ψηφοφόρους του ΜΑΣ να προσέλθουν μαζικά στις φοιτητικές εκλογές της ..18ης Μαΐου: «Στις φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη να τους μαυρίσουμε. Όλοι οι φοιτητές από εργατικές - λαϊκές οικογένειες που βιώνουμε την αντιλαϊκή επίθεση στο πετσί μας θα πρέπει να στηρίξουμε μαζικά τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ που στηρίζει το ΜΑΣ.»

Και γιατί να μας προκαλέσει έκπληξη η στάση του ΚΚΕ στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς χώρους; Μήπως στο εργατικό κίνημα το ΚΚΕ δεν ευτελίζεται (και ταυτόχρονα ευτελίζει τις διαδικασίες) με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, βάζοντας το ΠΑΜΕ να καλέσει σε απεργία τις ημέρες που, όλως τυχαίως, έχει προκηρύξει η κατά τα άλλα πολυμίσητή του ..ΓΣΕΕ;

Βέβαια, το ένα παρατράγουδο, φέρνει το άλλο. Το ΜΑΣ και «ανεξάρτητες» Επιτροπές Αγώνα του ΤΕΙ Λαμίας, κρίνοντας ότι ο υφιστάμενος Σύλλογος είναι πολιτικά σάπιος, προτείνουν τη δημιουργία ξεχωριστού, ..αφυπνισμένου Συλλόγου, ενώ καλούν τελικά σε μαζική …αποχή από τις κάλπες της 18ης Μάη: «Η κατάσταση στους συλλόγους σπουδαστών στο ΤΕΙ Λαμίας είναι άθλια και σε πλήρες αδιέξοδο. (…) Ο σύλλογος αυτός είναι απονεκρωμένος. Απομακρύνει τους σπουδαστές από τιςμαζικές διαδικασίες. Έναν τέτοιο σύλλογο πρέπει να τον απονεκρώσουμε πλήρως και να νομιμοποιήσουμε τον Σύλλογο που τηρεί όλες τις τυπικές διαδικασίες. (…) Ο απονεκρωμένος Σύλλογος και τα όργανά του δεν στηρίζονται σε έναν συσχετισμό δύναμης που διαμορφώθηκε σε κάποιες εκλογές δίνοντας την πλειοψηφία στην ΔΑΠ. Στηρίζονται σε διαδικασίες βίας και νοθείας που παραπέμπουν σε φασιστικές αντιλήψεις. (…) Απέναντι σε όλη αυτήν την κατάσταση το ΜΑΣ και οι Επιτροπές Αγώνα ΣΤΕΦ - ΣΕΥΠ καλούν όλους τους σπουδαστές να γυρίσουν την πλάτη τους, παίρνουμε διαζύγιο από τέτοια φαινόμενα. Δεν συμμετέχουμε στις 18 Μάη σε εκλογές - παρωδία. Δεν νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας τέτοιες εκφυλιστικές διαδικασίες!»

Στην πράξη το ΜΑΣ μετράει τις δυνάμεις του σε κάθε σχολή, και, περιπτωσιολογικά, αποφασίζει σε ποιες περιπτώσεις θα υποχρεωθεί να προσέλθει στις κάλπες μαζί με τους υπολοίπους και σε ποιες περιπτώσεις διαθέτει κάποιες δυνάμεις για να ορίσει δική του ημερομηνία εκλογών ή να τολμήσει να προτείνει σύσταση νέου Συλλόγου, ο οποίος θα διοργανώσει εκλογές υπό νέους όρους.

Η πρόταση του ΜΑΣ για δημιουργία νέου Συλλόγου («…παίρνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε το σύνολο των σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας που όλα αυτά τα χρόνια έχει σιχαθεί αυτή τη κατάσταση και θέλει να πάρει μέρος σε υγιείς διαδικασίες μέσα στο ΤΕΙ, ακόμα και αν διαφωνεί με τις θέσεις του ΜΑΣ, να συμμετέχει και να μπει μπροστά σε αυτή την πρωτοβουλία με το μάζεμα υπογραφών ώστε να αποκτήσει σάρκα και οστά ο νέος Σύλλογος.»), η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόπειρα υφαρπαγής ψήφων και στήριξης μεταξύ άλλων και από καλοπροαίρετους σπουδαστές, αποτελεί πρακτική που δεν τόλμησαν τόσα χρόνια να εισαγάγουν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, αποτελεί ισχυρότατο πλήγμα στον ενιαίο, μέχρι τώρα, χαρακτήρα των φοιτητικών και σπουδαστικών Συλλόγων.

Η ίδια η ΔΑΠ του ΤΕΙ Λαμίας, που μάλλον θα τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση, βγαίνει από «τ’ αριστερά» (!) στο ΜΑΣ, κατηγορώντας το δικαίως για την απόπειρα διάλυσης του υφιστάμενου Συλλόγου: «Στην ανακοίνωση που μόνοι τους γράψανε και κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα και ενώ ανακοινώνουν την υποψηφιότητα τους στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές μέσω των νόμιμων φοιτητικών συλλόγων ανακοινώνουν ταυτόχρονα την προσπάθεια δημιουργίας νέου σπουδαστικού συλλόγου ενώ γνωρίζουν ότι αυτό θα προκαλέσει σύγχυση και θα παραπλανήσει το σπουδαστικό σύνολο.»

Το ΜΑΣ έδωσε το δικαίωμα σε παρατάξεις που πράγματι ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια των Συλλόγων, να ασκούν κριτική, και μάλιστα δικαιολογημένη. Όμως το τέλμα και η απαξίωση στην οποία οδηγούν τους Συλλόγους οι «μεγάλες» παρατάξεις των Σχολών, δεν δικαιολογούν τις διασπαστικές, διαλυτικές ενέργειες του ΜΑΣ. Οι δημοκρατικές φωνές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας πρέπει να καταγγείλουν και τις δύο αυτές εκδοχές του ίδιου προβλήματος.

Διαβάστε επίσης