Το ολλανδικό κόμμα Rode Morgen για το αποτέλεσμα εκλογών: Να κλάψουμε; Ούτε κατά διάνοια!

Κατηγορία: 

Ανακοίνωση του ολλανδικού κόμματος «Κόκκινη Αυγή» (Rode Morgen) για τα αποτελέσματα των Ολλανδικών εκλογών

Να κλάψουμε; ούτε κατά διάνοια!

Οργανωνόμαστε για μια πραγματική αριστερή εναλλακτική!

Ναι, και τώρα πρέπει να εξηγήσετε στους ξένους φίλους σας ότι ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές στις Κάτω Χώρες. Πώς το κάνετε αυτό;

Με ποσοστό συμμετοχής περίπου 78%, το PVV[1] κέρδισε πάνω από το 23% των ψήφων, επιτρέποντάς του να εκλέξει τον αριθμό ρεκόρ των 37 ακροδεξιών βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Η μεγαλύτερη από τις 15 νεοεκλεγμένες κοινοβουλευτικές ομάδες.

Η εκλογική νίκη του PVV προσβάλλει κάθε προοδευτικό και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί, αλλά δεν αποτελεί και έκπληξη. Όπως έγραψε το Rode Morgen τον Αύγουστο μετά την πτώση της κυβέρνησης:

«Tο VVD[2] θέλει να απελευθερωθεί από αυτόν τον συνασπισμό για να ωθήσει την κυβερνητική πολιτική πιο δεξιά. Η σημερινή ασταθής κυβερνητική ομάδα δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων με ευνοϊκές γι’ αυτές πολιτικές. Μπροστά στο πρωτοφανές απεργιακό κύμα, την κρίση του αζώτου, την κρίση στέγασης, τον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ όλων των ιμπεριαλιστών του κόσμου, η ολλανδική αστική τάξη θέλει να μπορεί να φέρει σε πέρας την δουλειά: να "ξεκλειδώσει την Ολλανδία". Δηλαδή, να κάνει μπίζνες, αποκομίζοντας κέρδη και να μετακυλίσει τις συνέπειες για τους ανθρώπους και τη φύση στις μελλοντικές γενιές. Το εργατικό κίνημα πρέπει να προετοιμαστεί για μια περαιτέρω όξυνση των αντιθέσεων. Αυτές αφορούν την εργασία και το εισόδημα, αλλά και τον αγώνα για το μέλλον: καπιταλισμός της κρίσης ή σοσιαλισμός».

Η δεξιά μετατόπιση της αστικής τάξης αντανακλάται στην εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης για οτιδήποτε δεξιό. Και για αυτή τη δεξιά μετατόπιση, ο Βίλντερς έπρεπε να ξαναζεσταθεί. Όποιος έχει παρακολουθήσει λίγο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αρχίσει σχεδόν να πιστεύει ότι ο στρατός των τρολ του Μπάουντετ αναπτύχθηκε στην υπηρεσία του PVV αυτή τη φορά. Έτσι, η ανάλυση του Καρλ Μαρξ: «η επικρατούσα γνώμη είναι η γνώμη της άρχουσας τάξης» αποδείχθηκε για άλλη μια φορά στην πράξη.

Η δεξιά μετατόπιση, η δυσαρέσκεια των μαζών που εκτρέπεται με τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης σε ψήφους για την ακροδεξιά. Αλλά οι προεκλογικές υποσχέσεις του Βίλντερς -Κάντε την Ολλανδία Μεγάλη Ξανά- δεν διαρκούν περισσότερο από μία ημέρα- θυμηθείτε το PVV και την πρώτη κυβέρνηση του Ρούτε το 2010. Η αντιδραστική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η άρχουσα τάξη θα οδηγήσουν σε δικαιολογημένη αντίσταση και αγώνες. Όλη η προοδευτική Ολλανδία καλείται να συμβάλει στην οργάνωση αυτού του αγώνα και να του δώσει μια μελλοντική προοπτική.

Η κοινοβουλευτική αριστερά έχει αποδειχθεί απρόθυμη και ανίκανη να εκφράσει τη φωνή των εργαζόμενων μαζών στο Κοινοβούλιο και την Γερουσία. Οι εργαζόμενοι έχουν ακόμα ζωντανή τη μνήμη της λιτότητας και της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε με την πλήρη συνεργασία της PvdA[3] και της Πράσινης Αριστεράς. Ο ηγέτης του κόμματος GL-PvdA[4] Τίμερμανς δηλώνει ότι πρόκειται τώρα να «υπερασπιστεί τη δημοκρατία» στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, η «δημοκρατία» την οποία υπερασπίζεται η ρεφορμιστική αριστερά είναι στην πραγματικότητα μια δικτατορία των μεγάλων καπιταλιστών - των διεθνών επιχειρήσεων. Το GL-PvdA και το SP[5] έχουν κάνει παρωδία το τι είναι η αριστερή πολιτική και δεν ενδιαφέρονται για τις ζωές των απλών ανθρώπων και τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στις καθημερινές πράξεις βίας του κεφαλαίου. Έχουν διαστρεβλώσει ανάμεσα στους ανθρώπους την ιδέα του τι είναι η «αριστερά», με το κυνήγι των θέσεων και ρίχνοντας ευθύνες για τα προβλήματά στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, που είναι απλά οι γείτονές μας.

Η ρεφορμιστική πολιτική και ο κοινοβουλευτισμός έχουν αποδειχθεί αδιέξοδο. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πρέπει να οργανωθούμε -και αυτή τη φορά στην πραγματική αριστερά! Οι βουλευτικές κάλπες δεν θα βοηθήσουν ενάντια στην καπιταλιστική κρίση, τον ρατσισμό και τον φασισμό -αυτό απαιτεί οργάνωση της ταξικής πάλης. Ενάντια στον ρατσισμό, τον σοβινισμό και τον φασισμό -γι’ αυτό χρειάζεται ο διεθνισμός του εργατικού κινήματος. Ο καπιταλισμός φέρνει μόνο κρίσεις και αντιδράσεις σε όλα τα μέτωπα - ο σοσιαλισμός προσφέρει προοπτική για το μέλλον. Οργανωθείτε στο Rode Morgen για μια επαναστατική εναλλακτική!

23 Νοεμβρίου 2023

[1] To ακροδεξιό “Κόμμα για την Ελευθερία” (Partij voor de Vrijheid)

[2] Το μέχρι τώρα κυβερνών δεξιό κόμμα “Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία”

(Volkspartij voor Vrijheid en Democratie)

[3] Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα “Εργατικό Κόμμα” (Partij van de Arbeid)

[4] Συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και της “Πράσινης Αριστεράς”.

[5] Το σοσιαλιστικό κόμμα (Socialistische Partij)

Διαβάστε επίσης