Το πραγματικό παιχνίδι πίσω από το ποδόσφαιρο

Σε λίγες μέρες ξεκινά το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το οποίο θα λάβει χώρα στα γήπεδα της Ρωσίας. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο και γι’ αυτό, όπως είναι φυσικό, η διοργάνωση αυτή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των φιλάθλων ανά την υφήλιο. Συχνά χαρακτηρίζεται σαν μία μεγάλη γιορτή που ενώνει τα έθνη στον κοινό παρανομαστή της αγάπης των λαών για τις εθνικές τους ομάδες.

Ωστόσο τα προεόρτια αυτού του Μουντιάλ κάθε άλλο παρά φιλαθλητική διάθεση καταδεικνύει. Οι εθνικές ομάδες στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για την τελική φάση του κυπέλλου παίζουν μία σειρά από επίσημα φιλικά. Δύο εξ αυτών παρουσιάζουν εξαιρετικό πολιτικό και όχι ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον.

Το προγραμματισμένο παιχνίδι μεταξύ Αργεντινής-Ισραήλ, που ήταν μάλιστα να γίνει στην προσφάτως αναγνωρισμένη από τον Τραμπ πρωτεύουσα Ιερουσαλήμ, ματαιώθηκε με πρωτοβουλία της Αργεντινής. Η ανακοίνωση του φιλικού είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Παλαιστίνη, τη στιγμή που το κλίμα στην περιοχή είναι τεταμένο εδώ και αρκετές εβδομάδες και οι Παλαιστίνιοι θρηνούν αρκετά θύματα από τα δολοφονικά πυρά Ισραηλινών στρατιωτών. Οι Ισραηλινοί θέλουν αποκλεισμό της Αργεντινής, επειδή ματαίωσε το φιλικό στην Ιερουσαλήμ ενώ οι Παλαιστίνιοι υποδέχθηκαν με εκδηλώσεις χαράς την ακύρωση του φιλικού. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Παλαιστίνης ευχαρίστησε τον Λιονέλ Μέσι και τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές για την «άρνησή τους να υπηρετήσουν έναν μη αθλητικό σκοπό».

Ένας ακόμη φιλικός αγώνας που δεν έγινε ποτέ είναι αυτός της εθνικής Ελλάδος με την αντίστοιχη του Ιράν που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι μετά τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, από Τούρκους, στα σύνορα του Έβρου, οι διεθνείς μας δεν θα ταξιδέψουν στην Τουρκία, θέτοντας στην ουσία πολιτικό ζήτημα.

Έπειτα από διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε το παιχνίδι να γίνει στην Αθήνα. Μετέπειτα, ακολούθησαν οι απαιτήσεις των Ιρανών αναφορικά με παραχώρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων κλπ., οπότε τελικά ο αγώνας ακυρώθηκε οριστικά.

Η ιρανική ομοσπονδία θέλει να κινηθεί νομικά εναντίον της Ελλάδας και να διακόψει κάθε ποδοσφαιρική σχέση μαζί μας από δω και πέρα.

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές διαπιστώνουμε πως η ματαίωση αυτού του φιλικού από την πλευρά ττης Ελλάδας, όλως τυχαίως συμπίπτει με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καθώς δεν συμμορφώνεται με τους όρους που αυτή προβλέπει, τονίζοντας πως θα επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος της Τεχεράνης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μένοντας πιστή στο δόγμα «ανήκωμεν εις την δύση» και όντας γονατισμένη και εξαρτημένη από τους δυτικούς της «εταίρους», προφανώς προσφέρει εξυπηρετήσεις παντοιοτρόπως.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο μαγικός κόσμος του Μουντιάλ με τους μπαλαδώρους των εκατοντάδων εκκατομυρίων ευρώ και τα υπέροχα γκολ που βάζουν κρύβει και κάτι όχι τόσο μαγικό, το πολιτικό παιχνίδι που τείνει πολές φορές να επισκιάσει το ποδοσφαιρικό.

Κώστας Κ.

Διαβάστε επίσης