Φοιτητική Πορεία ΑΠΘ: Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας!

Κατηγορία: 

Συνάδελφοι, -ισσες,

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια», η μνημονιακή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ είναι εδώ και ετοιμάζει νέα φοροεπιδρομή, νέο χτύπημα της ασφάλισης, νέο και μεγάλο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, ενώ η εξάρτηση και η επιτροπεία συνεχίζονται και βαθαίνουν. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Η αντιλαΪκή –αντιεκπαιδευτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων συνεχίζεται. Η πολιτική που έκλεισε σχολές, πετσόκοψε την χρηματοδότηση, χτύπησε την ισχύ των πτυχίων και το δικαίωμα σε σίτιση-στέγαση-συγγράμματα βρίσκεται εδώ.

Κομμάτι ακριβώς αυτής της πολιτικής που οξύνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, δυσκολεύοντας ή και πετώντας έξω όποιον δεν έχει την αντίστοιχη τσέπη να ανταποκριθεί αποτελεί ο νόμος Γαβρόγλου. Ο ν.Γαβρόγλου φέρνει: 1)γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, 2)διάσπαση ενιαίων πτυχίων σε τετραετούς φοίτησης, τα «ισχυρά», και διετούς φοίτησης, τα «αδύναμα», που θα προορίζονται προφανώς για τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, 3)Επαναφορά του θεσμού της μαθητείας και ενίσχυση των απλήρωτων πρακτικών ασκήσεων,

4)Νέες συγχωνεύσεις ΤΕΙ - τμημάτων και σχολών ΑΕΙ, (π.χ. ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά, ΤΕΙ Ιονίων κ.α.).

Ακόμα, κομμάτι αυτής της επίθεσης αποτελεί ιδιαίτερα το χτύπημα του δικαιώματος της δωρεάν σίτισης. Και στη λέσχη μας έχουν θεσπιστεί διάφορα κριτήρια, με σκοπό ακριβώς όσοι δεν τα πληρούν να μην δικαιούνται κάρτα σίτισης και να μην μπορούν να τρώνε δωρεάν(κάτι που σημαίνει μεγάλη αύξηση του κόστους σπουδών τους), όπως άλλωστε έχει συμβεί στη λέσχη του ΠΑΜΑΚ, του ΤΕΙ και σε πολλές άλλες της χώρας. Στα πλαίσια αυτά, πρέπει να διεκδικήσουμε όχι μόνο να μην εφαρμοστούν τα κριτήρια άλλη μία χρονιά, αλλά να καταργηθούν και να ξανακατοχυρώσουμε το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Βέβαια, για να περάσει αυτή η πολιτική πρέπει να χτυπηθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα μας. Η συνεχής υπονόμευση του ασύλου από την κυβέρνηση, την αστυνομία, Πρυτάνεις και Κοσμήτορες έχει στόχο ακριβώς να το παρουσιάσουν στα μάτια του κόσμου σαν «άσυλο ανομίας» ή «άσυλο για εμπόριο ναρκωτικών» κι όχι σαν κατάκτηση του λαού που επέβαλλε ότι οι φοιτητές θα συζητούν, θα κάνουν Γενικές Συνελέυσεις, θα διαδηλώνουν ελεύθερα στο χώρο του πανεπιστημίου δίχως το φόβο να συλληφθούν από την αστυνομία. Και είναι όλοι αυτοί που θα μας «προστατέψουν» από τα ναρκωτικά με αυτόν τον τρόπο, όταν είναι οι ίδιοι που υποβάθμισαν ή έκλεισαν τις δομές Υγείας και απεξάρτησης στην κοινωνία αλλά και στο ΑΠΘ και ταυτόχρονα προωθούν την νομιμοποίηση των (λεγόμενων) ελαφρών ναρκωτικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, έβαλαν κάγκελα στη ΣΘΕ και στο Πολυτεχνείο θέτοντας περιορισμούς όχι στα ναρκωτικά αλλά στις πολιτικές και πολιτιστικές ομάδες, οι οποίες «θα κλειδώνονται μέσα» όταν…περνάει η ώρα!

Απέναντι σε όλα αυτά, η Φοιτητική Πορεία ΑΠΘ καλεί όλους τους φοιτητές να συσπειρωθούμε στους Συλλόγους μας, να τους αναζωογονήσουμε με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις. Ενάντια στην αδράνεια και τη διάσπαση να ενωθούμε στη βάση των αγωνιστικών μας αιτημάτων και να βγούμε μαζικά στο δρόμο για να υπερασπιστούμε και να επανακτήσουμε τα δικαιώματά μας.

Δωρεάν σίτιση για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις!

Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου!

Κάτω τα χέρια από το άσυλο!

Κάτω η αντιλαΪκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ!

Όλοι στη συγκέντρωση Παρασκευή 12/10, στις 11πμ στην πλατεία Χημείου και στη διαδήλωση προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Διαβάστε επίσης