Φοιτητική Πορεία Νομικής ΑΠΘ: Τελικά η ΑΦΠ τοποθετείται για ζητήματα "εκτός σχολής";

Κατηγορία: 

Με αφορμή τη στάση της ΑΦΠ ΥΠΕΡ του πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

Στο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μάρτη ως Φοιτητική Πορεία καταθέσαμε ψήφισμα καταδίκης του εξελισσόμενου πραξικοπήματος και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα. Κάθε άνθρωπος με στοιχειώδη δημοκρατική συνείδηση επιβάλλεται να καταγγείλει αυτήν την εξέλιξη , που στρέφεται σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών και της ανεξαρτησίας μιας χώρας αλλά και κατά της ειρήνης στην περιοχή και παγκόσμια. Ωστόσο, η ΑΦΠ μια παράταξη που πουλάει πολλή "Δημοκρατία" ψήφισε κατά στο ψήφισμα, αρνήθηκε δηλαδή να καταγγείλει αυτήν την εξέλιξη με την προκλητική για τα δημοκρατική αισθήματα τοποθέτηση: "ποιος νοιάζεται για τον Μαδούρο και τον Γκουαϊδό", εξισώνοντας μια δημοκρατικά εκλέγμενη κυβέρνηση με έναν πραξικοπηματία-μαριονέτα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, επειδή η τοποθέτηση της ΑΦΠ ολοκληρώθηκε με το γνωστό ότι δεν μας νοιάζουν αυτά, "να μιλήσουμε για την επαναληπτική εξεταστική", θέλουμε να κάνουμε ορισμένα σχόλια. Συνέχεια, στις Γενικές Συνελεύσεις και δημόσια καλεί τους φοιτητές να συζητούν μόνο για ζητήματα σχολής. Την στιγμή μάλιστα που τα είπε αυτά και στο ΔΣ της Τρίτης, δεν είχαν περάσει 24 ώρες από παραταξιακή της εκδήλωση με θέμα τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ όχι και τόσο παλιότερα πραγματοποίησε εκδήλωση για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Στη σελίδα της στο Facebook , θα βρει κανείς τοποθετήσεις για τον Παύλο Φύσσα, τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, τον Νίκο Τεμπονέρα. Θα βρει κάλεσμα για τη διαμαρτυρία ενάντια στην βεβήλωση του Εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ. Ενώ σε προηγούμενο ΔΣ για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε την τοποθέτηση ότι "είναι υπέρ της επέκτασης των διεθνών οργανισμών " , δηλαδή υπέρ του ΝΑΤΟ (που ματοκύλησε την περιοχή μας πριν 20 χρόνια) και της ΕΕ. Για να μη θυμηθούμε ότι η ΑΦΠ συμμετείχε στις συλλογές ειδών για τους πρόσφυγες, την ίδια στιγμή που είναι με το ΝΑΤΟ που τους έκανε πρόσφυγες!
Θέλουμε εδώ να σημειώσουμε ότι με πολλά από τα παραπάνω μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί , αλλά για να είμαστε ειλικρινείς δεν βλέπουμε πράξεις μιας παράταξης που δεν έχει άποψη για τα σοβαρά πολιτικά προβλήματα της περιοχής και της περιόδου. Αντίθετα καταλαβαίνουμε ότι η ΑΦΠ θέλει να προωθεί τις απόψεις της υπέρ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ , υπέρ των πραξικοπημάτων που οργανώνουν αυτοί, υπέρ των πολέμου που αυτοί κάνουν από βάσεις που έχουν στη χώρα μας, υπέρ των μνημονίων που αυτοί μας επιβάλλουν. Και από την άλλη όταν στριμώχνονται να απαλλάσσονται των πολιτικών ευθυνών τους μιλώντας υποτίθεται μόνο για τα ζητήματα της σχολής.

Όσον αφορά την αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική επίθεση: το αν θα μπορέσει να σπουδάσει ένας φοιτητής εξαρτάται πολλές φορές από το αν πχ δικαιούται εστία, αν έχει δωρεάν σίτιση κλπ κλπ. Συνδέεται και με την χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης , η οποία είναι πετσοκομένη λόγω της μνημονιακής επίθεσης. Ωστόσο το ζήτημα των μνημονίων δεν είναι ζήτημα σχολής, οπότε ας μην τα συζητάμε και ας μην κάνουμε τίποτα κι όποιος έχει λεφτά να σπουδάσει καλώς, σύμφωνα με την ΑΦΠ. Το ίδιο και πχ στο ζήτημα των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά της σχολής μας που αυξήθηκαν. Η ΑΦΠ διαφωνεί με την αύξηση τους, μας καλεί όμως(σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό) να μη συζητάμε άρα και να μην αντιπαλεύουμε τον νόμο Γαβρόγλου που εκτός των άλλων(χτύπημα στην ισχύ το πτυχίων, έμμεσο κόψιμο της χρηματοδότησης, νέος γύρος συγχωνεύσεων) γενικεύει τα...δίδακτρα στα μεταπτυχιακά!

Όσον αφορά τα "ζητήματα σχολής": η ΑΦΠ που τόσο πολύ κόπτεται για την επαναληπτική εξεταστική και την κατάργηση των προαπαιτουμένων ήταν εκείνη η δύναμη που το 2015 ήταν υπέρ του Νέου Προγράμματος Σπουδών που κομβικές του αλλαγές ήταν ακριβώς αυτές. Τώρα που αναγκάστηκε να υιοθετήσει αιτήματα που τα ενστερνίζεται η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, αρνείται κάθε αγωνιστική κινητοποίηση για την υλοποίηση τους , βάζοντας πλάτες για να περάσουν και στη σχολή τα αντιφοιτητικά σχέδια.

Συνοψίζοντας, η ΑΦΠ είναι μια δύναμη που αφενός αναγκάστηκε να υιοθετήσει κάποια σωστά αιτήματα σε επίπεδο σχολής για να μην χάσει την επιρροή της στη σχολή. Αφετέρου, είτε με την ρητή συμφωνία της είτε με τη σιωπή της βάζει πλάτες υπέρ της αντιλαϊκής-αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, υπέρ των μνημονίων που έχουν διαμορφώσει μια ζοφερή κατάσταση για τους γονείς μας, για εμάς ως αυριανούς εργαζόμενους, για όλο το λαό. Υπέρ του νόμου Γαβρόγλου που ξαναχτυπά την τριτοβάθμια και το δικαίωμα μας στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Και βέβαια όλα τα παραπάνω καμία σχέση δεν έχουν με μια προοδευτική πολιτική. Από την άλλη , ενώ η ίδια έχει άποψη για όλα δε θέλει οι φοιτητές να συζητούν ακιρβώς για να μην τα αντιπαλεύουν αυτά. Κόντρα σε αυτήν την γραμμή που στην ουσία της είναι ίδια με την γραμμή της ΔΑΠ σε όλα τα ζητήματα, η Φοιτητική Πορεία θεωρεί ότι οι φοιτητές πρέπει να ενωθούμε πλατιά στα αγωνιστικά μας αιτήματα, απέναντι στα καθημερινά προβλήματα, απέναντι στον νόμο Γαβρόγλου και να τα διεκδικήσουμε με αγωνιστικές μορφές πάλης, κόντρα στην γραμμή και την πρακτική των ΔΑΠ-ΑΦΠ. Ακόμα περισσότερο, να βρεθούμε μαζί με το λαό απέναντι στην μνημονιακή λαίλαπα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και να παλέψουμε για την διαφύλαξη της ειρήνης κόντρα στις επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης