Φοιτητική Πορεία: ΟΧΙ ΣΤΟ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ-ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Κατηγορία: 
logo foititiki poreia

Πέρασαν δύο μήνες από τότε που η κυβέρνηση επέβαλλε πρωτόγνωρα μέτρα απαγορεύσεων, καταστολής και αστυνομοκρατίας. Σε αυτούς τους 2 μήνες η κυβέρνηση χτύπησε τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα λαού και νεολαίας, την ίδια στιγμή που χάριζε εκατομμύρια σε καναλάρχες και κλινικάρχες, στους εφοπλιστές και σε όλο το μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή που καλλιεργούσε την θεωρία της “ατομικής ευθύνης" στο λαό για τη διασπορά του ιού, η ίδια δεν κάλυπτε τα χιλιάδες κενά στα νοσοκομεία, άφηνε απροστάτευτους τους υγεινομικούς, χωρίς τα αναγκαία μέσα προστασίας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προχώρησε και σε απολύσεις στα νοσοκομεία.
Aντίστοιχα στην εκπαίδευση, πρώτον, η κυβέρνηση έφερε την τηλε-εκπαίδευση. Όσον αφορά τα τριτοβάθμια ιδρύματα, πρακτικά σε ένα μεγάλο μέρος τμημάτων, το σύστημα έπεφτε συνεχώς, με φοιτητές να μένουν έξω από τις "διαλέξεις". Ταυτόχρονα, υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι φοιτητών, από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα που ήταν εξαρχής εκτός της τηλεκπαίδευσης, αφού δεν είχε πρόσβαση στα αναγκαία μέσα για αυτήν και αφού η κυβέρνηση φρόντισε να μην του τα παρέχει, πετώντας στον Καιάδα για άλλη μια φορά την "πλέμπα". Η κυβέρνηση και το Υπουργείο μετά από αυτά δηλώνουν ότι η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει και γι'αυτό εμείς έχουμε κάθε λόγο να βρεθούμε απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και στο μέλλον, το οποίο υπονομεύει την ποιότητα των σπουδών μας και ορθώνει ακόμα μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς στην παιδεία. Δεύτερον, εν μέσω πανδημίας, ενώ η κυβέρνηση καλεί το λαό και τη νεολαία να βάλουμε πλάτες για να ξεπεραστεί η κρίση, το Υπουργείο Παιδείας έφερε σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία. Ένα βαθιά αντιλαϊκό-αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που προβλέπει την κακόφημη αξιολόγηση, με σκοπό τη μείωση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία, την επαναφορά της "Τράπεζας Θεμάτων" και της βάσης του 10, την αύξηση των μαθητών ανά τάξη στο δημοτικό και αρκετά ακόμη, μαζί με την αυστηροποίηση των κριτηρίων των μετεγγραφών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τρίτον, σε πολλά τμήματα, καθηγητές, με την πλήρη κάλυψη των Κοσμητειών, των Πρυτανειών και τελικά και του Υπουργείου, βρήκαν χρυσή ευκαιρία για να οξύνουν ακόμα περισσότερο την εντατικοποίηση των σπουδών μας. Επιπλέον εργασίες, επιπλέον ύλη, μαθήματα τα σαββατοκύριακα και πόσα άλλα συνέβησαν εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, σαν να μην είχαμε ήδη πολλά προβλήματα.
Με αυτά τα δεδομένα, τώρα η κυβέρνηση έπρεπε να άρει την καραντίνα, γιατί "η οικονομία δεν άντεχε άλλο". Την ίδια στιγμή, ανοίγει τα σχολεία χωρίς να εξασφαλίζει τα απαραίτητα και το ίδιο συμβαίνει και στα τριτοβάθμια ιδρύματα, όπου στις 25 Μάη θα ανοίξουν τα εργαστήρια. Οι εξεταστικές πλησιάζουν, αλλά τα συγγράμματα δεν έχουν διανεμηθεί ακόμα από τον Εύδοξο, με ευθύνη της κυβέρνησης. Μια σειρά από Πρυτανείες συνεχίζουν στο μοντέλο του υπουργείου και προτείνουν τηλε-εξεταστική. Εξ αποστάσεως εξεταστική, στην οποία τα μόνα σίγουρα θα είναι οι καθηγητικές αυθαιρεσίες, τα τεχνικά προβλήματα, αλλά και ο αποκλεισμός των πιο φτωχών φοιτητών που δεν θα έχουν τα μέσα (υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο) για να συμμετάσχουν. Και αυτό είναι το "καλό" σενάριο, αν συνυπολογίσουμε ότι σε διάφορες σχολές ακούγεται μέχρι και το να μη γίνει καθόλου εξεταστική. Αυτές είναι οι συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που χρόνια τώρα ακολουθούν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις των μνημονίων, αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής που υπηρετεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή που τα κυβερνητικά στελέχη καυχιούνται πως αντιμετώπισαν με «συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο την πανδημία», η εκπαίδευση και ιδιαίτερα η τριτοβάθμια βαθμίδα της, βρίσκεται αντιμέτωπη με την αδυναμία των «εκσυγχρονισμένων» πανεπιστημίων και ενός ολόκληρου μηχανισμού που διαθέτει το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση, όχι για την οργάνωση ολόκληρου του εκπαιδευτικού χάρτη, αλλά για το πιο απλό, την εξασφάλιση μιας εξεταστικής!
Συνάδελφοι-ισσες,
Το δίλημμα για εμάς δεν είναι αν θα χτυπιούνται τα μορφωτικά μας δικαιώματα με καραντίνα ή χωρίς. Ούτε το τηλε-εξεταστική ή χαμένο εξάμηνο. Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο το ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να εξασφαλίσει τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, να μας παρέχει μάσκες και αντισηπτικά, να βρει κτήρια και εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Ιδιαίτερα όταν την ίδια στιγμή ανοίγουν τα σχολεία και χιλιάδες μαθητές της Γ’ Λυκείου θα καλεστούν να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, είναι το λιγότερο υποκρισία να ισχυρίζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και οι διοικήσεις των σχολών πως δεν μπορεί να γίνει δια ζώσης εξεταστική. Εμείς πρέπει να παλέψουμε απέναντι σε αυτήν την αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Εν όψει της εξεταστικής, καλούμαστε να αγωνιστούμε μέσα από τους συλλόγους μας:
Για την πλήρη απόρριψη της τηλε-εξεταστικής που αποκλείει φοιτητές που δε διαθέτουν υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Για να καλυφθούν όλα τα μεταφορικά έξοδα φοιτητών που σπουδάζουν έξω από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.
Για λελογισμένη μείωση της εξεταστέας ύλης (με δεδομένο το πώς "έγιναν" μαθήματα 2 μήνες).
Για την παροχή όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας (μάσκες και αντισηπτικά).
Για την άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικούκαι διοικητικού προσωπικού για τις ανάγκες των σχολών.
Για να δοθούν όλα τα συγγράμματα.
Για να μην περάσει η εντατικοποίηση των σπουδών μας.
Για τη διεξαγωγή διπλής εξεταστικής τον Σεπτέμβρη.

ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΚΑΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ- ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΜΕΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΥΛΗ
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Διαβάστε επίσης