Φοιτητικό κίνημα μαζικό, αγωνιστικό, αντιπολεμικό! Όλοι στην απεργία και τις συγκεντρώσεις στις 6 Απρίλη!

Κατηγορία: 
logo foititiki poreia

Από το “άνοιγμα” των σχολών μας, οι φοιτητές δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τα ανεπαρκή υποτιθέμενα υγειονομικά μέτρα κυβέρνησης και υπουργείου, την ελεγχόμενη είσοδο και τους αποκλεισμούς χιλιάδων φοιτητών, τον ελλιπή καθαρισμό των αιθουσών και αμφιθεάτρων λόγω έλλειψης προσωπικού, το στοίβαγμα στα μαθήματα και στις ουρές στα εστιατόρια και τις γραμματείες, το πλήθος απαράδεκτων φαινομένων καθηγητικής αυθαιρεσίας και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Ιδιαίτερα στην τελευταία εξεταστική, λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της κακοκαιρίας, χιλιάδες αποκλείστηκαν λόγω αδυναμίας προσέλευσης ή έλλειψης ηλεκτρονικού υπολογιστή και πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς πολλά μαθήματα, εντελώς αυθαίρετα, αλλά με πλήρη ανοχή των διοικήσεων των σχολών και των τμημάτων δόθηκαν εξ αποστάσεως.

Σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία να προωθήσει περαιτέρω την πανεπιστημιακή αστυνομια, ένα μέσο για την καταστολή των αγώνων του φοιτητικού κινήματος και τον έλεγχο των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών των φοιτητών, ξεκινώντας την εκπαίδευση των πρώτων 400 αστυνομικών στην Κομοτηνή. Παράλληλα, προετοιμάζει την εισαγωγή μηχανισμών ηλεκτρονικής ελεγχόμενης εισόδου σε μια σειρά πανεπιστήμια, εφαρμόζοντας περαιτέρω τον αντιεκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και εντείνοντας τα μέτρα ενίσχυσης του κλίματος καταστολής, τρομοκρατίας και εκφοβισμού των φοιτητών.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε πρόσφατα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων έναν νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο-πλαίσιο. Έναν νόμο που:
-Προωθεί την ίδρυση διετών και τριετών προγραμμάτων σπουδών, φέρνοντας από την πίσω πόρτα συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και απαξιώνοντας περαιτέρω τα πτυχία μας.
-Yποβαθμίζει περισσότερο τα ήδη διαλυμένα πτυχία, μετατρέποντας τα σε κουρελόχαρτα και “διαβατήρια” για την ανεργία, σε “προσόντα” που θα προστεθούν στους καταλόγους “προσόντων και δεξιοτήτων” στο κυνήγι για μια θέση εργασίας.
-Απελευθερώνει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.
-Εισάγει τον θεσμό των κακόφημων “Συμβουλίων Διοίκησης” με μέλη εξωπανεπιστημιακούς, επιχειρηματίες, εφοπλιστές κλπ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, την έρευνα και τις σπουδές μας.
-Ισοβαθμίζει και τα λίγα πτυχία που δεν έχουν ισοβαθμιστεί ακόμη, με εκείνα των ιδιωτικών κολεγίων.
-Προχωρά περισσότερο στον ασφυκτικό έλεγχο των πανεπιστημίων μέσω της αξιολόγησης και της ήδη ελάχιστης και πετσοκομμένης χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από τα αποτελέσματά της.

Οι ζωές μας όμως δεν αρχίζουν και τελειώνουν στους τέσσερις τοίχους της σχολής μας. Βιώνουμε μαζί με τις οικογένειές μας τις συνέπειες της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής και ιδιαίτερα του νόμου Χατζηδάκη στο πετσί μας. Τις μαζικές απολύσεις, την εκτεταμένη φτώχεια, την ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα, την αύξηση της φορολογίας, τις περικοπές μισθών και επιδομάτων, τα καθηλωμένα μεροκάματα, την επιχείρηση κρατικού ελέγχου των σωματείων και των μαζικών φορέων των εργαζομένων, τη διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας, την προσπάθεια έξωσης χιλιάδων υγειονομικών από το ΕΣΥ και δεκάδες άλλα μέτρα που τσακίζουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον της γενιάς μας.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες για τον ουκρανικό λαό και τους λαούς της περιοχής και όλου του κόσμου. Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ουκρανία είναι αποκαλυπτικές της νέας φάσης στην οποία έχουν περάσει οι άσβεστες αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη ΗΠΑ, Κίνας, ΕΕ και Ρωσίας. Η σκιά του πολέμου που πέφτει ξανά πάνω από τους λαούς της Ευρώπης θυμίζει ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι δεν αποτελούν παρελθόν, αλλά το αναπόδραστο μέλλον όσο οι λαοί δεν οργανώνουν τους αγώνες τους. Είναι ακραία υποκριτική η «καταδίκη» του πολέμου από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Είναι αυτοί (με τις ΗΠΑ επικυρίαρχες) που ευθύνονται για αναρίθμητες επεμβάσεις, πολέμους και κατοχές σε βάρος των λαών του πλανήτη. Είναι η συστηματική επιδίωξη των νατοϊκών για ασφυκτική περικύκλωση της Ρωσίας που εξώθησε την τελευταία σε αυτή την πολεμική εισβολή. Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν την δικαιολογεί. Η απάντηση στα τεράστια εγκλήματα των ΗΠΑ και του δυτικού ιμπεριαλισμού στον μεταπολεμικό κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει στη στοίχιση με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Μπορεί να υπάρξει μόνο στους αγώνες για την αποτίναξη κάθε ιμπεριαλιστικής κηδεμονίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, η πανεργατική-πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Για την απόκρουση όλων των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων που πέρασαν τα χρόνια των μνημονίων και τα δύο χρόνια της πανδημίας, καθώς και εκείνων που βρίσκονται στα σκαριά. Για την ανατροπή της αντιδημοκρατικής πολιτικής των απαγορεύσεων, της υποχρεωτικότητας, της καταστολής, της αστυνομοκρατίας και του φόβου. Για να χτυπηθεί η πολιτική των ταξικών φραγμών και της επιχείρησης διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, για να υπάρξει μια πραγματικά αγωνιστική απάντηση στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα για τον οποίο προορίζουν τη γενιά μας. Η Φοιτητική Πορεία καλεί τους εργαζόμενους συμφοιτητές μας να δώσουμε με θάρρος τη μάχη της απεργίας, καθώς και όλους τους φοιτητές να κατεβούμε μαζικά στους δρόμους στις 6 Απρίλη!

Διαβάστε επίσης