Χιλιάδες μαθητές πετιούνται έξω από το πανεπιστήμιο

Κατηγορία: 
mathites

Με το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια που ψηφίστηκε μέσα στον Φλεβάρη η κυβέρνηση επιτίθεται για μια ακόμα φορά στα φοιτητικά δικαιώματα. Ο νέος αυτός νόμος προβλέπει διαγραφές φοιτητών και χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων με τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς και με άλλες διατάξεις που τιμωρούν σκληρά όσους φοιτητές κινητοποιούνται ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα όμως, με το νέο νόμο προβλέπεται η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι, ένα μεγάλο κομμάτι μαθητών δεν θα καταφέρει να περάσει σε κάποια σχολή την επόμενη χρονιά. Υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 μαθητές λιγότεροι θα περάσουν του χρόνου σε κάποιο πανεπιστήμιο. Η υπουργός παιδείας υποστηρίζει ότι αυτό το κάνει για να ανέβει το επίπεδο και η ποιότητα της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα κυβέρνηση και υπουργείο λένε ψέματα. Και αυτό γιατί την ίδια στιγμή που πετάν έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδες μαθητές με πρόσχημα τη χαμηλή τους βαθμολογία, ταυτόχρονα αναγνωρίζουν τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων ως ισότιμα με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων. Έτσι ακόμα και κάποιος που έγραψε μηδέν στις πανελλήνιες μπορεί εφόσον πληρώσει κάποιο κολέγιο να αποκτήσει ένα πτυχίο που είναι ισότιμο με αυτό ενός δημόσιου πανεπιστημίου. Προφανώς πρόκειται για μια πολιτική που από τη μία πετάει τους μαθητές που προέρχονται από τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας έξω από το πανεπιστήμιο, ενώ από την άλλη δεν έχει κανένα πρόβλημα να δίνονται πτυχία στα πιο πλούσια στρώματα, απλά και μόνο επειδή έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν αυτά τα πτυχία.

Αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε εξυπηρετεί και η κακόφημη τράπεζα θεμάτων. Η τράπεζα θεμάτων αποτελεί έναν μηχανισμό που μετατρέπει ακόμα περισσότερο το λύκειο σε εξεταστικό κέντρο. Στην πραγματικότητα με την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων όλο το εκπαιδευτικό έργο θα προσαρμοστεί σε μια φροντιστηριακού τύπου απομνημόνευση πληροφοριών παρά στην κατεύθυνση κατάκτησης της γνώσης από τους μαθητές. Όλη η εκπαιδευτική διαδικασία θα περιστρέφεται γύρω από την επιτυχία στις εξετάσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα πολλαπλασιαστούν οι μαθητές που εγκαταλείπουν το λύκειο και βασικά εκείνοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στην όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου φυσικά είναι να εξοστρακίσει ένα μεγάλο κομμάτι των μαθητών από το Γενικό και από το Τεχνολογικό Λύκειο, κατευθείαν στην κατάρτιση, στις δίχρονες  Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης και στα «παραμάγαζα» που ιδρύουν οι επιχειρηματίες της γνώσης.

Απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης οι μαθητές θα πρέπει να βγουν ξανά στο δρόμο του αγώνα και να παλέψουν:

  • Ενάντια στην τράπεζα θεμάτων
  • Ενάντια στον νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο που πετάει χιλιάδες μαθητές έξω από τα πανεπιστήμια
  • Ενάντια συνολικά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που χτυπά τα μορφωτικά τους δικαιώματα

Διαβάστε επίσης