Ψήφισμα της Φοιτητικής Πορείας: Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών! Να μην περάσει η αξιολόγηση!

Κατηγορία: 
φοιτητική πορεία εκπαιδευτικός όμιλος

Στο πλαίσιο στήριξης του αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αντιδημοκρατική επιβολή της "αξιολόγησης" από το υπουργείο παιδείας, που προωθεί τον ανταγωνισμό και την κατηγοριοποιήση-υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων, η Φοιτητική Πορεία καταθέτει στους φοιτητικούς συλλόγους ψήφισμα στήριξης των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν τα σωματεία και οι ομοσπονδίες των δασκάλων και καθηγητών. Παλεύουμε στην κατεύθυνση του πανεκπαιδευτικού αγώνα μαθητών-εκπαιδευτικών-φοιτητών, για την υπεράσπιση της δημόσιας-δωρεάν παιδείας, των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στον χώρο της εκπαίδευσης.

Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών!

Να μην περάσει η αξιολόγηση!

Με 5 τροπολογίες για την εκπαίδευση που εισήχθησαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου μεταφορών, η Κεραμέως με πρακτικές και τακτικές που παραπέμπουν σε κοινούς «πορτοφολάδες» επιχειρεί ξανά με αιφνιδιαστικό τρόπο να επιβάλει την ατομική αξιολόγηση. Πρόκειται για το μεγάλο πρόταγμα και αυτής της κυβέρνησης στον χώρο της εκπαίδευσης, που από την πρώτη στιγμή περηφανεύεται για την επιβολή της. Όμως για όσους έχουν σχέση με την πραγματικότητα των σχολείων είναι γνωστό, ότι η αξιολόγηση έχει απορριφθεί από την μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου και ότι παρά τον αυταρχισμό, τις διαρκείς απειλές και τον βούρδουλα με τον οποίο αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς το υπουργείο αυτά τα χρόνια, πρόκειται για άταφο νεκρό. Πρόκειται για διαδικασίες που εκμαιεύονται από τα σχολεία με το ζόρι και για υποκριτικές φόρμες που συμπληρώνονται με μικρή, στην πράξη, συμμετοχή.

Για αυτό το λόγο και για μία ακόμη φορά η Κεραμέως επιχειρεί να διασπάσει τον κλάδο χτυπώντας τον τμηματικά και μάλιστα ξεκινώντας απο το πιο ευάλωτο κομμάτι του. Έτσι σύμφωνα με το υπουργείο η ατομική αξιολόγηση θα ξεκινήσει μόνο για τις περιφέρειες της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου. Και από αυτές όμως θα ξεκινήσει μόνο για τους νεοδιόριστους! Πρόκειται για τακτικές που όχι απλά δεν έχουν καμία σχέση με «διαλόγους», παιδαγωγικές και «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις», αλλά που χρησιμοποιούνται μόνο στα πεδία του πολέμου. Και αυτό ακριβώς αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία της Κεραμέως και τα ψεύδη της περί «αποδοχής» της αξιολόγησης. Αυτό ακριβώς πιστοποιεί την αξία ενός μεγάλου αγώνα που έχει αποδομήσει και απορρίψει την αξιολόγηση τους.

Η αξιολόγηση έρχεται για να κατηγοριοποιήσει εκπαιδευτικούς και σχολεία. Μαζί με την προωθούμενη αποκέντρωση, στοχεύει στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην χειραγώγηση και την πειθάρχηση των εκαιδευτικών, στην διαβάθμιση των σχολείων και τελικά σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα έχει ακόμα πιο ισχυρά και απροσπέλαστα ταξικά φίλτρα. Το σχολείο της ΕΒΕ, της Τράπεζας θεμάτων και όλων αυτών των «μεταρρυθμίσεων» που στοχεύουν στην αποδόμηση του δημόσιου και καθολικού χαρακτήρα του και στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης και των «επενδυτών» του χώρου. Η αξιολόηση έρχεται για να αποτελέσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της σχολικής ζωής. Μαζί με τους συνεχείς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και το αέναο ακριβοπληρωμένο κυνήγι προσόντων που εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έρχεται να μετατρέψει τους συλλόγους σε αρένες που οι εκπαιδευτικοί θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για μια «θέση στον ήλιο». Να τους υποτάξει στις απαιτήσεις και τις «προτιμήσεις» των επιθεωρητών και του υπουργείου. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο καμία πραγματικά παιδαγωγική λειτουργία δεν μπορεί να υπάρξει στους συλλόγους. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπου ο καθένας θα ανταγωνίζεται και θα έχει διαφορετική εργασιακή σύμβαση από τον διπλανό του, υπονομεύεται κάθε δυνατότητα συλλογικής συζήτησης και διεκδίκησης. Γι’ αυτό και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και με ξεχωριστή ένταση η τωρινή θέλουν να επιβάλλουν την αξιολόγηση. Γι’ αυτό και ως φοιτητές έχουμε χρέος να σταθούμε στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σ.Φ. ……………………………………………... καλεί σε στήριξη και συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στις 15 Φλεβάρη

Διαβάστε επίσης