Όταν ο "ανεύθυνος" έγινε... "εθελοντής"

Και να που οι «ανεύθυνοι» ξαφνικά έγιναν εν δυνάμει εθελοντές νοσηλευτές και γιατροί. Αρκετά υπεύθυνοι, δηλαδή, για να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης με την επιδημία. Μιας μάχης σκληρής και άνισης. Πράγμα για το οποίο φρόντισαν οι κυβερνήσεις πολλών ετών τώρα με τις πολιτικές απαξίωσης του Συστήματος Υγείας. Και ξαφνικά ο λαός, «σημερινός ανεύθυνος» όπως μας βομβαρδίζουν τα ΜΜΕ και «αυριανός υπαίτιος» ενός σεναρίου «Ιταλίας» και του μακελειού που θα επακολουθούσε στα νοσοκομεία σ’ ένα τέτοιο σενάριο, καλείται να γίνει εθελοντής και να βοηθήσει σε αυτό τον αγώνα τους υγειονομικούς. Και η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις για να καλύψει τα χιλιάδες κενά που υπήρχαν ήδη πριν από την επιδημία, αντί να προμηθεύσει τα νοσοκομεία με μάσκες, γάντια, κρεβάτια ΜΕΘ… καλεί σε εθελοντισμό!

Γιατί, άλλωστε, όπως χρόνια τώρα μας λέει ο ΣΚΑΪ… «Όλοι Μαζί Μπορούμε»!

Τι κι αν οι ίδιοι οι υγειονομικοί δηλώνουν ότι πηγαίνουν παροπλισμένοι στη μάχη με την επιδημία, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ακόμα και στα στοιχειώδη… Τι κι αν λένε ότι ακόμα κι αν γίνονταν τώρα προσλήψεις, οι νεοπροσληφθέντες θα ήταν δύσκολο αρχικά να βοηθήσουν, δεδομένου ότι θέλει γνώσεις ακόμα και για να βγάλεις σωστά τα γάντια και τη στολή… Τι κι αν το ΕΣΥ έχει γερασμένο προσωπικό και 300 άτομα από αυτό σε καραντίνα…

Το Υπουργείο Υγείας επιμένει ότι είναι εφικτό οι εθελοντές να «λάβουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση» και να «ξεκινήσουν άμεσα να εργάζονται»! Ποιός αλήθεια θα τους εκπαιδεύσει;

Και μετά από όλο αυτό το αφήγημα περί ατομικής ευθύνης (ή πιο σωστά «ανευθυνότητας» όπως μας βομβαρδίζουν τις τελευταίες μέρες) πού είναι η ευθύνη της κυβέρνησης; Αντί να κάνει προσλήψεις, ζητά εθελοντές. Αντί να παρέχει τα απαραίτητα εφόδια, ζητά από τους πολίτες ό,τι σχετικό υλικό δεν έχουν σε χρήση. Αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές δομές υγείας, δίνει στους ιδιώτες το τεστ για τον ιό να το μοσχοπουλάνε στη μαύρη αγορά της υγείας. Αντί να κάνει τεστ για τον ιό, κόβει πρόστιμα των 150€ κι έχει το θράσος να δηλώνει ότι τα έσοδα θα διατεθούν στην Υγεία! Για μια ακόμα φορά το βάρος πέφτει στις πλάτες του λαού!

Όχι. «Όλοι μαζί ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ»! Δεν μπορούμε να αναμετρηθούμε με μια κατάσταση με την οποία οι ίδιοι οι υγειονομικοί αδυνατούν. Μακάρι να γινόταν! Μακάρι η θέληση και η αλληλεγγύη να ήταν ικανή συνθήκη για να λειτουργήσει το σενάριο του εθελοντισμού. Και τότε ας έμπαινε αυτό σε εφαρμογή, παράλληλα με την κριτική σε μια κυβέρνηση, που μέχρι τώρα πολεμάει τον ιό με τα σώματα ασφαλείας κι όχι με το σύστημα υγείας!

Αυτό που λείπει, όμως, από το σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή δεν είναι κάποιες χιλιάδες χέρια γενικώς, αλλά κάποιες χιλιάδες χέρια γιατρών και κάποιες χιλιάδες κρεβάτια ΜΕΘ. Το ενδεχόμενο, λοιπόν, του εθελοντισμού, απλά αυξάνει τον κίνδυνο να βρεθούμε «να πηγαίνουμε σαν πρόβατα στη σφαγή» και να αυξήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων.

Όχι. «Όλοι μαζί ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ»! Γιατί για μια ακόμα φορά η ζωή δείχνει ότι ΔΕΝ γίνεται να είμαστε μαζί με αυτούς που δε διστάζουν να καταδικάσουν το λαό σε θάνατο! Γιατί για μια φορά ακόμα οι ίδιες πολιτικές είναι αυτές που μας βάζουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ… Απέναντι σε ένα κράτος που αντί να μεριμνήσει για το σύστημα υγείας, το μόνο που κάνει είναι να μοιράζει απαγορεύσεις και να κατασυκοφαντεί το λαό ως ανεύθυνο! Να στρέφει το λαό στον εθελοντισμό και τα βλέμματα στην ατομική ευθύνη! Είναι το ίδιο κράτος που αύριο θα δείξει τον «ανεύθυνο-εθελοντή» λαό ως υπεύθυνο για ο,τι συμβεί!

Όχι. «Όλοι μαζί ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ»! Γιατί αυτό που επιτάσσει η δική μας αλληλεγγύη, η μόνη πραγματική, είναι να αρνηθούμε να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης που θέλουν να μας ρίξουν! Να αρνηθούμε να ονομαστούμε υπαίτιοι αυτού που ίσως ακολουθήσει και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα… ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: τη μόνη εγγύηση στη μάχη απέναντι στην επιδημία!

24-3-2020

Σοφία Σουλιώτη, μέλος του Μ-Λ ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης