Όταν ο Τσίπρας βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ (για μπίζνες και «προστασία» από τους ιμπεριαλιστές)

τσιπρας αναστασιαδης νετανιαχου

Στην Ιερουσαλήμ(!) βρέθηκε ο Τσίπρας, να περιφέρει το αποκριάτικο κουρελιασμένο πια «αριστερό» κουστούμι του, στα πλαίσια της  τριμερούς με Κύπρο, Ισραήλ. Σε μια συνάντηση που έγινε υπό την εποπτεία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και  όπου περίσσεψαν τα χαμόγελα, η χαρά, η προκλητική υποκρισία και ο μέχρι διασυρμού ραγιαδισμός των πρωθυπουργών Ελλάδας και Κύπρου.

Τρεις φορές επανέλαβε ο Τσίπρας ότι είναι χαρούμενος που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ. Εξαιρετικά χαρούμενος (extremely happy!) δήλωσε ο έτερος λακές, της κατεχόμενης Κύπρου, ενώ και οι τρεις, μαζί με τον Νετανιάχου, δήλωσαν ευτυχείς για την παρουσία Πομπέο. 

Σε μια λυπηρή μακρόσυρτη επανάληψη των ανακοινώσεων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, στις δηλώσεις του Τσίπρα περίσσεψαν οι λέξεις ενέργεια, ασφάλεια, σταθερότητα, ειρήνη, δημοκρατία, αλλά και τα άλλα υποκριτικά παραμύθια της τριμερούς. Στο ίδιο κλίμα άλλωστε, κάτω από την μπαγκέτα του Πομπέο κινήθηκαν οι δηλώσεις και των τριών πρωθυπουργών.

Άλλωστε, προς επιβεβαίωση των δημοκρατικών και ειρηνικών προθέσεων της τριμερούς, η συνάντηση έγινε στην Ιερουσαλήμ. Την αιματοβαμμένη, από τον σιωνιστικό φασισμό πόλη, την οποία πρόσφατα αναγνώρισαν οι Αμερικάνοι ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενισχύοντας την κατοχή και τις θηριωδίες των Ισραηλινών. Για την παρουσία του σε αυτή την πόλη και για τα όσα συμβαίνουν εκεί, ο Τσίπρας, που θέλει τάχα να χτίσει δημοκρατικά μέτωπα σε Ελλάδα και Ευρώπη, … ποιήθηκε την νήσσαν!

«Η παγίωση του αγωγού East Med μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως προς την ασφάλεια, όσο και ως προς την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής…» δήλωσε ο Τσίπρας και μιλώντας για τον αγωγό έκανε λόγο για «γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας…». Πρόκειται γι’ αυτή την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη που απολαμβάνουν όλοι οι λαοί, της περιοχής και του κόσμου, στις χώρες των οποίων οι ΗΠΑ εμπλέκονται στη διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τους. Πρόκειται ακριβώς γι’ αυτήν τη «σταθερή»… αποσταθεροποίηση και τους πολέμους, που προσφέρουν δεκαετίες τώρα οι ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Και όμως, είναι τέτοιος ο ξεπεσμός του Τσίπρα, που κανένα πρόβλημα δεν έχει να επαναλαμβάνει τα παραμύθια για ασφάλειες και σταθερότητες που προσφέρει η συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αναστασιάσης, που βλέπει στην τριμερή και την παρουσία των ΗΠΑ τους εγγυητές της «ειρήνης, ασφάλειας, σεβασμό κυριαρχίας των κρατών της περιοχής…»! Πρόκειται ακριβώς για τον ίδιο σεβασμό της κυριαρχίας και της ειρήνης, που απολαμβάνει και η χώρα του, που η μισή βρίσκεται υπό τούρκικη κατοχή, για την εξυπηρέτηση πάντα των αμερικάνικων σχεδιασμών και συμφερόντων στην περιοχή. Πρόκειται για την ίδια ασφάλεια που διακατέχει και τη «σύμμαχο» των ΗΠΑ, Ελλάδα, στην οποία αμφισβητείται πλέον η συνθήκη της Λωζάνης και σχεδόν το σύνολο του χώρου του Αιγαίου. Πρόκειται για τους πρωθυπουργούς δύο χωρών, που οι λαοί τους έχουν ματώσει, από τους… Αμερικάνους «συμμάχους» τους.

Πίσω όμως από τις αφελείς δηλώσεις και το ρεσιτάλ υποτέλειας των Τσίπρα και Αναστασιάδη και τις αστείες δηλώσεις τους στην τριμερή, το πραγματικό διακύβευμα για τους λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου είναι πολύ σοβαρό. 

Η κυβέρνηση Τσίπρα εμπλέκει τη χώρα στο κουβάρι των ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων στην πιο εύφλεκτη περιοχή του πλανήτη, με όρους αμερικάνικου βραχίονα. Συνυπολογίζοντας τον νέο ρόλο που προσδιορίζει σε Κύπρο και Ελλάδα η εξόρυξη υδρογονανθράκων και η κατασκευή αγωγού, πίσω από το χαρούμενο και πανηγυρικό κλίμα της συνάντησης στην Ιερουσαλήμ, κρύβεται το πραγματικό αντιδραστικό περιεχόμενο της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και οι μεγάλοι κίνδυνοι που σηματοδοτεί αυτή για τους λαούς.

Οι σαφείς αναφορές για τη Ρωσία, την  Κίνα και το Ιράν, που έγιναν πολλές φορές από τον Πομπέο, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για το ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος που προσδίδει ο δημιουργός της τριμερούς (ΗΠΑ) σε αυτήν τη «συνεργασία». 

Και δεν υπάρχει πιο επικίνδυνη αντίληψη από αυτήν που κομίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι λαοί μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη κάτω από την «προστασία» των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Αυτήν ακριβώς την προστασία πληρώνουν χρόνια τώρα οι λαοί της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτή την «υποταγή και προστασία» που πρεσβεύουν όλοι οι εκπρόσωποι της μεγαλοαστικής τάξης στη χώρα μας. Όλοι οι παλιοί και νέοι λακέδες του τόπου. Γι’ αυτό και η ΝΔ έσπευσε να δηλώσει για την τριμερή ότι «πολύ σωστά κάνει η κυβέρνηση» (Χατζιδάκης), μη και την ξεπεράσει στο ρόλο του «καλού παιδιού» των Αμερικάνων ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η «νεοφιλελεύθερη-ακροδεξιά» ΝΔ, ενάντια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ -  ενόψει εκλογών -  υψώνει  κάλπικα μέτωπα.

Διαβάστε επίσης