Όχι στη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις Βάσεις!

Κατηγορία: 
logo foititiki poreia

Με συνοπτικές διαδικασίες προσπαθεί η κυβέρνηση της ΝΔ να περάσει τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ) ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Στόχος της είναι να ξαναδώσει διαπιστευτήρια υποταγής στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμερική που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Η νέα συμφωνία πατάει σε όσα συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο μεταξύ των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών, Δένδια και Μπλίνκεν. Βαθαίνει την στρατιωτικοπολιτική κατεύθυνση της αντίστοιχης συμφωνίας που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση του «διαβολικά καλού Τραμπ».

Με τη συμφωνία αυτή οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές αποσκοπούν στην ακόμα πιο ασύδοτη αξιοποίηση όλων των στρατιωτικών υποδομών που βρίσκονται στην Ελλάδα, να χρησιμοποιούν δηλαδή κατά το δοκούν τις πολεμικές βάσεις που έχουν ανεγερθεί σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Άραξο, Στεφανοβίκειο, Ανδραβίδα, Λάρισα, Άκτιο.

Καμία «γεωπολιτική αναβάθμιση» δεν προκύπτει για την Ελλάδα από τις συμφωνίες υποτέλειας προς τους αμερικανονατοϊκούς, παρά μόνο κίνδυνοι για το λαό και τη νεολαία. Κίνδυνοι που αυξάνονται από τη σύμπλευση που έδειξαν κυβέρνηση και ΜΜΕ στην αντιρωσική ρατσιστική προπαγάνδα που στοχοποιούσε μέχρι και έργα πολιτισμού, από την αποστολή όπλων στην κυβέρνηση Ζελένσκι, το ανδρείκελο των Αμερικάνων, από το βήμα που δόθηκε στο φασιστικό τάγμα Αζόφ στην ελληνική Βουλή.

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει δηλώσεις υποταγής στα ξένα αφεντικά της, να ξαναπαίξει το ρόλο που έχει υιοθετήσει η άρχουσα τάξη της χώρας ως «το καλό σκυλί του ΝΑΤΟ» προς αυτούς που εδώ και δεκαετίες έχουν ξηλώσει την παραγωγική βάση της χώρας, που έχουν ξεζουμίσει το λαό με μνημόνια, επιτροπές ενισχυμένης εποπτείας, και συνολικά το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες δεν ξεχνάμε πως ήταν σε έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας που δινόταν η κατεύθυνση για κατάργηση του ασύλου, για εξίσωση των δημοσίων πτυχίων με αυτά των κολεγίων, για το χτύπημα των αριστερών παρατάξεων στα πανεπιστήμια, προκειμένου να μην μπαίνουν εμπόδια στα ληστρικά και επιθετικά συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων.

Δυόμιση μήνες μετά τη βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι σαφές ότι η συμπαράταξη με τους αμερικανονατοϊκούς μπορεί να σημαίνει μόνο πραξικοπήματα, πολέμους και όξυνση των κινδύνων για αντίποινα που θα πληρώσει ο λαός μας από τους ανταγωνιστές ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ.

Η θέση της νεολαίας είναι στον αγώνα για την ειρήνη, για να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις που ξεσπούν στη βάση των ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων, για να γίνει η χώρα μας ανεξάρτητη, χωρίς ξένες στρατιωτικές βάσεις, χωρίς οικονομική και πολιτική υποδούλωση.

Όλοι στην αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση Πέμπτη 12 Μάη, 18:30 στην Κλαυθμώνος
Καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών
Έξω ΗΠΑ-Ρωσία-ΝΑΤΟ από την Ουκρανία
Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ-ΕΕ

Διαβάστε επίσης