Όχι στις κάλπες των Συμβουλίων Διοίκησης

Κατηγορία: 

Πριν λίγους μήνες εκβίαζε τους φοιτητές: αν εκείνοι θα συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις τους, θα έχαναν την εξεταστική τους περίοδο και ολόκληρο το ακαδημαϊκό εξάμηνο! Σήμερα εκβιάζει καθηγητές και φοιτητές μαζί: αν δεν υποταχθούν στις επιταγές του τυπικά ψηφισμένου εκτρωματικού της νομοθετήματος, αν δεν διεξαχθούν άμεσα εκλογές για να αναδειχθούν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, τότε τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα θα δουν τις κάνουλες της χρηματοδότησής τους να κλείνουν ακόμη περισσότερο! Ο λόγος, φυσικά, για την υπουργό «Παιδείας», Άννα Διαμαντοπούλου, και για ένα ολόκληρο υπουργείο που έχουν κάνει επιστήμη τις απειλές, ενώ έχουν αναβαθμίσει τους εκβιασμούς σε κύρια επιχειρήματά τους.

Η συντριπτική πλειονότητα των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, αρνούμενη να συμμορφωθεί με τον αντεκπαιδευτικό νόμο-πλαίσιο, δεν έχει πραγματοποιήσει τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης (εξαίρεση αποτελούν μόνο τα ΤΕΙ Σερρών και Καλαμάτας). Τα σχέδια της Διαμαντοπούλου για ένα «νεοφιλελεύθερο μάνατζμεντ» των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (με έμφαση στην ενίσχυση του επιχειρηματικού και εμπορικού χαρακτήρα τους) έχουν προς το παρόν ματαιωθεί. Ωστόσο, αρκετοί καθηγητές, πρυτάνεις και πρόεδροι τμημάτων, υπό το βάρος και των οικονομικών εκβιασμών του υπουργείου Δια Βίου Μάθησης, παρουσιάζονται σήμερα να συζητούν για ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών, μοιάζουν να κάνουν βήματα πίσω και να συναινούν σε αποφάσεις σε βάρος του εαυτού τους, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, και, το κυριότερο, σε βάρος του φοιτητικού-σπουδαστικού πληθυσμού της χώρας.

Οι φοιτητές που έδειξαν κατά τους προηγούμενους μήνες σημαντικά δείγματα του αγωνιστικού φρονήματός τους, καλούνται από τα πράγματα να επανέλθουν στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των σχολών τους, οι οποίες κινδυνεύουν πλέον από την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων του νόμου-πλαισίου.

Μολονότι οι ίδιοι οι φοιτητές δεν ψηφίζουν τώρα στις κάλπες αυτές, οφείλουν να εκφράσουν οργανωμένα και μαζικά την αντίθεσή τους προς τη διεξαγωγή των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης, με δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή, και οι ακόλουθες μισο-φυτεμένες Διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ, είναι ένα καθαρό χτύπημα στον χαρακτήρα, την ποιότητα και την κατεύθυνση των σπουδών τους.

Μόνο ο μαζικός και δημοκρατικά οργανωμένος αγώνας, μέσα από την αφύπνιση του φοιτητικού και σπουδαστικού κόσμου, την ενεργοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων και των συλλογικών οργάνων, την πλατιά και ανοικτή ενημέρωση, διαθέτει προοπτικές νίκης. Καμία από τις «θεαματικές δράσεις» που θαυμάσαμε τα προηγούμενα χρόνια στις πρυτανικές εκλογές (κάψιμο, κλοπές κάλπης, κλπ.) δεν έχουν να προσφέρουν το παραμικρό στον αγώνα των φοιτητών, παρά δυσφήμιση, γελοιοποίηση, αποστροφή,  και, τελικά, απομαζικοποίηση της κοινής προσπάθειας.

Η Πορεία καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να ενεργοποιηθούν στις σχολές και τα οικεία τμήματά τους, να δραστηριοποιηθούν στην οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων με πρόθεση την ενημέρωση των συναδέλφων τους και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, να καταγγείλουν μαζικά και συγκροτημένα τη σχεδιαζόμενη διαδικασία εκλογών, να σπάσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς τής Διαμαντοπούλου και του υπουργείου (αποσάρθρωσης τής) Παιδείας.

Να εργαστούν για τη συνολική ανατροπή του νόμου-πλαισίου, με πρώτη μάχη εκείνη ενάντια στα νέα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Διαβάστε επίσης