1,5 χρόνος ΣΥΡΙΖΑ...

Στις 25 Ιουλίου 2016 συμπληρώθηκαν 18 μήνες κυβερνητικής εξουσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, το τελευταίο ενάμισι έτος απέδειξε περίτρανα, ακόμη και στον πιο καλοπροαίρετο, ότι (και) στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε περισσότερο για εγχώριους διαχειριστές της πολιτικής ζωής και για μεταφραστές των εντολών τής τρόικας ή του κουαρτέτου, αλλά, εν πάση περιπτώσει, το προνόμιο του …μεταφραστή κατά τους τελευταίους μήνες το είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ως άλλος Ιανός της πολιτικής, έχοντας αναρριχηθεί στο τιμόνι της χώρας στις αρχές του 2015, φυσικά μήνα …Ιανουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ίσως πιο γρήγορα από κάθε άλλο κόμμα στη ιστορία τού τόπου να πετάξει την προεκλογική του μάσκα.

Δυστυχώς για τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει βγάλει στο σφυρί ό,τι βρίσκει μπροστά του και κυριολεκτικώς ξεπουλάει τη χώρα, είναι προκλητικά πρόσφατες οι μνήμες τού …αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τις (ψευτο-)φιλολαϊκές υποσχέσεις του κήρυσσε ακριβώς τα αντίθετα από όσα τώρα ο ίδιος εφαρμόζει.

Καλά καλά, για να το πούμε με άλλα λόγια, ούτε από τις δικές τους ιστοσελίδες δεν έχουν προλάβει οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσουν, να σβήσουν, να αποκρύψουν, όλα εκείνα τα οποία μέχρι πρότινος υποστήριζαν, και τα οποία σήμερα με κάθε επισημότητα αποκηρύσσουν και ξεπουλούν. Ενδεικτικά: 

ΟΣΕ

(Και) στο site της Ρένας Δούρου, κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και Περιφερειάρχη Αττικής, ακόμα θα βρει κανείς την αφίσα με την οποία προ 5ετίας ο ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωνε την αντίθεσή του στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και ξεπουλήματος της περιουσίας του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που πριν λίγες ημέρες έδωσε όλον τον ΟΣΕ κοψοχρονιά στους Ιταλούς, έναντι του ελάχιστου αντιτίμου των 45 εκατομμυρίων ευρώ, ζητούσε τότε «να αποκρουστούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών» και εγκαλούσε την κυβέρνηση Παπανδρέου για τους σχεδιασμούς της. Στο σχετικό αναρτημένο κείμενο στο site της Περιφερειάρχη, υπό τον επιτυχημένο τίτλο «Να μη χάσουμε το τρένο» εξηγείται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει κατηγορηματικά τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ» και μάλιστα «Συμφωνεί με την εκτίμηση των εργαζομένων ότι είναι σχέδιο διάλυσης - ξεπουλήματός του». 

ΟΛΠ

«Δε μπορείς να πουλήσεις κάτι που δεν σου ανήκει» έγραφε η προεκλογική αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το σύνθημά της γρήγορα έγινε γαργάρα. Τελικώς, ο Τσίπρας απέδειξε ότι μπορεί να πουλήσει κάτι που δεν είναι δικό του, κι έτσι έπραξε προ ολίγων μηνών με το Λιμάνι του Πειραιά το οποίο ξεπούλησε στην κινεζική Cosco. Σειρά εξάλλου έχει ήδη πάρει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει με μια απλή αναζήτηση, τον Θ. Δρίτσα, σημερινό υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε φωτογραφία από διαδήλωση του 2014 ενάντια …στην πώληση του ΟΛΠ, καθώς και αφίσες με πηχυαίους τίτλο   «ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ» οι οποίες καλούν σε εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον Θ. Δρίτσα, και επίτιμο προσκεκλημένο τον Α. Τσίπρα για να απευθύνει χαιρετισμό στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ (νυν και πρώην!)

Μετά από την τελευταία «επιτυχημένη» αξιολόγηση της χώρας μας, και με την έκδοση του ΦΕΚ της 25ης Μαΐου 2016, άνοιξε ο δρόμος για την εκποίηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, αλλά και για το οριστικό ξεπούλημα του κεντρικού μας αεροδρομίου (το οποίο βρισκόταν σε καθεστώς «παραχώρησης» από το Δημόσιο μέχρι το 2026 στη γερμανική Hochtief, αλλά στο τέλος ο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρέθηκε σε Καναδικά χέρια).

Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και στην περίπτωση αυτή δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό να καταπατήσει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις: όχι μόνο έβγαλε στο σφυρί ορισμένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, όχι μόνο έβγαλε το ενοικιαστήριο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να βάλει… πωλητήριο, αλλά πήρε φόρα για να «σκοτώσει» και.. πρώην αεροδρόμια: χαρακτηριστική είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση του Ελληνικού, το οποίο προοριζόταν για «μητροπολιτικό πάρκο», για «πνεύμονας της πόλης» και πολλά άλλα.

Στο διαδίκτυο θα βρει κανείς προσκλήσεις από εκδηλώσεις που έγιναν πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναρριχηθεί σε κυβερνητικούς θώκους. Σε αυτές κύριοι ομιλητές εμφανίζονται ο Α. Τσίπρας και η Ρ. Δούρου, για να βροντοφωνάξουν, σύμφωνα και με τον τίτλο της πρόσκλησης, ότι «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ».

Σε άλλες πάλι πρόσφατες φωτογραφίες ο Α. Τσίπρας στέκεται πίσω από πανό με το ίδιο σύνθημα. «Κι όμως…», για να παραφράσουμε ελαφρώς τον Γαλιλαίο, «…πωλείται»!      

 ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΕΥΑΘ

Δύο περίπου χρόνια πριν, ο σημερινός πρωθυπουργός, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μαζί με τον άλλοτε κοντινό του συνεργάτη Γ. Σακελλαρίδη δέχονταν ξενάγηση σε  διυλιστήριο της ΕΥΔΑΠ στην Αττική και προειδοποιούσαν την κυβέρνηση πως «δεν μπορεί να πουλήσει κάτι που δεν της ανήκει». Ο Α. Τσίπρας διαπίστωνε με απογοήτευση την «εξέλιξη ενός σχεδίου ιδιωτικοποίησης ενός δημόσιου αγαθού όπως το νερό. Ένα σχέδιο που προχωρά παρότι το ΣτΕ έχει βγάλει το συμπέρασμα ότι η μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ είναι έξω από το Σύνταγμα». Μάλιστα, εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών, ονόμασε τις κάλπες τής 18ης και 25ης Μαΐου 2014 «Δημοψήφισμα για την σωτηρία του σημαντικότερου κοινωνικού αγαθού όπως είναι το νερό», προσθέτοντας ότι «κάθε ψήφος στον Γ. Σακελλαρίδη και τη Ρ. Δούρου θα είναι ψήφος για τη σωτηρία του νερού». 

Περιττό είναι να αναφέρουμε ότι τα αντίστοιχα έλεγε ο προεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ και για την ΕΥΑΘ (Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης). Περιττό επίσης είναι να σημειώσουμε ότι σήμερα ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πωλούνται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε τιμή ευκαιρίας, προς κάθε επίδοξο Ιταλό, Κινέζο, Καναδό, προς κάθε φιλότιμο επενδυτή, όπου γης, ο οποίος θα καταδεχτεί να μας βοηθήσει να βγούμε από τη δύσκολη οικονομική μας θέση.

Γη και ύδωρ

Η αλήθεια είναι, ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς …ντετέκτιβ για να εντοπίσει κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, αφίσες, προσκλήσεις σε εκδηλώσεις, και κάθε λογής ντοκουμέντα που πιστοποιούν ότι πριν 1,5 χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κήρυσσε ακριβώς τα αντίθετα από όσα (εγκληματικά) σήμερα πράττει:

Μα, στο ίδιο το …site του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί κανείς να καμαρώσει τον πατριωτισμό και την αγωνιστική στάση του άλλοτε αντιπολιτευομένου, σήμερα κυβερνώντος κόμματος. Το ένα «ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ» διαδέχεται το άλλο, και όλα μαζί στήνουν ένα μαχητικό μπλόκο στις διαθέσεις των δανειστών. Μεταξύ άλλων που «ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ», «Οι αιγιαλοί, οι ακτές, ο πολιτισμός και οι μνήμες», σύμφωνα με την αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Περίεργο. Ο πλούσιος κατάλογος-πωλητήριο που παρουσίασε προσφάτως ο ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει τόση ακίνητη περιουσία και εκτάσεις-φιλέτα τού Δημοσίου σε περιοχές όπως το Πήλιο, η Μύκονος, η Ηλεία, η Εύβοια, η Ρόδος, κλπ., που θα έλεγε κανείς ότι δεν θα μένει πέτρα σε ελληνικά χέρια.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτός ο Ιανός της πολιτικής, μέσα σε 1,5 χρόνο αναποδογύρισε πλήρως και ξεπούλησε ακόμη κι αυτά τα ελάχιστα και αυτονόητα που υποσχέθηκε, τι άραγε θα μπορούσε να περιμένει κανείς στο συμπλήρωμα της τριετίας, αν -ο μη γένοιτο- αυτό τούς βρει σε θέση κυβερνητικής εξουσίας;

Διαβάστε επίσης