E-FOOD: Το αφεντικό τρελάθηκε και δίνει δώρα

c, E Food, Mihalhs

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Πορεία, τεύχος 51, που κυκλοφορεί

Επηρεασμένη μάλλον από το κλίμα της εποχής η εταιρία e-food δεν αποτέλεσε εξαίρεση, αφού από ότι φαίνεται δεν αναζητά εργαζόμενους  διανομείς αλλά …ήρωες. Όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι της εταιρίας, κάθε μήνα ανακηρύσσουν  τρεις διανομείς «ήρωες » με κριτήριο το ποιος έχει κάνει τις περισσότερες διαδρομές ανά ώρα. Πάνω από όλα η ασφάλεια δηλαδή. Οι «ήρωες» αυτοί ή “delively hero”  κατά την εταιρία, ανταμείβονται με μία μέρα πληρωμένη άδεια. Εντάξει, είναι γνωστό ότι οι εργοδότες αγχώνονται ιδιαίτερα για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά εκεί στην e-food απ’ ότι φαίνεται δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια.
 
Ταυτόχρονα δεν παρέλειψαν να μας αποστείλλουν ενημερωτικό βίντεο που να μας εξηγεί ότι  οι “σφήνες”  τελικά δεν είναι και τόσο επικίνδυνες, καθώς επίσης και ότι δεν έχει υπάρξει ούτε μία κλήση στην Ελλάδα σε μηχανάκι επειδή έκανε “σφήνα”. Θυμίζουμε στον αναγνώστη ότι με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας οι “σφήνες” είναι παράνομες. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτό το νόμο, εδώ αποδεικνύεται  με τον πιο χτυπητό τρόπο ότι οι καπιταλιστές αναγνωρίζουν και σέβονται έναν μόνο νόμο. Το νόμο του κέρδους. Μπροστά σ’ αυτόν το σιδερένιο νόμο δεν διστάζουν να τσακίσουν οποιοδήποτε δικαίωμά μας, δεν διστάζουν να ρισκάρουν τις ζωές μας. Και καλό θα ήταν να σταματήσουν οι διάφοροι εκπρόσωποι αυτού του σάπιου συστήματος να βγάζουν λογύδρια περί νομιμότητας και νομιμοφροσύνης.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν να εξηγούν την πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα για το επάγγελμα των διανομέων. Σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, σχεδόν κάθε 50 μέρες ένας διανομέας αφήνει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, ενώ τον Μάρτιο του 2017 μιλώντας για την οδική ασφάλεια ο Δημήτρης Ναθαναήλ, επίκουρος καθηγητής στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρουσίασε ότι το 75% των ερωτηθέντων διανομέων (σε δείγμα 380 εργαζομένων) είχαν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα. 

Οι εργαζόμενοι διανομείς είμαστε εκτεθημένοι σε μια σειρά κινδύνους για ένα μεροκάματο επιβίωσης δουλεύοντας με δικό μας μηχανάκι, δικά μας μέσα ατομικής προστασίας, μέχρι και δικά μας μετρητά για ρέστα, ενώ για τις βενζίνες μας δίνουν κουπόνια e-food αντί για χρήματα. Δηλαδή, πηγαίνοντας στη δουλειά ο διανομέας βάζει 5 ευρώ από την τσέπη του για βενζίνη μόνο για τις ανάγκες των παραγγελιών, τα οποία του «τα δίνουν πίσω» (εν μέρει κιόλας) μέσω κουπονιών!

Ας μην νομίζουν ότι όλα αυτά περνάνε απαρατήρητα, να μην διανοηθούν ότι θα μείνουν αναπάντητα. Η πλειοψηφία των εργαζομένων ξεφυσάει, δυσανασχετεί, ψάχνει διέξοδο. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα βρούνε τη διέξοδο αυτή στις διαδηλώσεις, στις απεργίες και στους αγώνες. Ήδη στις 8 Οκτώβρη οι διανομείς έκαναν μία μαζική απεργία και μοτοπορεία διεκδικώντας τα δικαιώματα τους.  Εμείς, και στην e-food και όπου μπορούμε, θα αγωνιστούμε στο πλευρό των εργαζομένων υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους.                                                                                            

Διαβάστε επίσης