Άγριο χτύπημα στο λαό, πακτωλός παροχών στην ολιγαρχία

mitsotakis

Πληθαίνουν οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις και τα κυβερνητικά αδιέξοδα καθώς η σφιχτοδεμένη με τα δεσμά της εξάρτησης κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί απεγνωσμένα να διαχειριστεί δύο απολύτως αντίθετες πολιτικές: από τη μία μεριά η χώρα και ο λαός βρίσκονται στα όρια της οικονομικής καταστροφής μαζί με την πανδημία που καλπάζει και από την άλλη οι παντός είδους πιέσεις και διευκολύνσεις προς τη ντόπια ολιγαρχία και τους ξένους επικυρίαρχους. Κι αυτές οι αντιφατικές μεθοδεύσεις διαπιστώνονται σε όλο το εύρος των κυβερνητικών επιλογών, όπως λχ: 

- Οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις κατά του εγκληματικού ναζιστικού μορφώματος, και από την άλλη το φασιστικής κοπής κυβερνητικό σχέδιο άμεσης διάλυσης ενός από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων. Και επιπρόσθετα η υιοθέτηση της θεωρίας των «δύο άκρων».

- H πρόσφατη θεομηνία στη Θεσσαλία (και σε άλλες περιοχές της χώρας) που κατέστρεψε σχεδόν το σύνολο της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, περιμένει ακόμα την «Περιφέρεια» και τον ΟΓΑ για τις πενιχρές αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν ούτε το 1/3 της παραγωγής, σε αντίθεση με τις fast truck αδειοδοτήσεις για περιπτώσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

- Το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων (καταστρατήγηση ωραρίου, ατομικές συμβάσεις, «ευελιξία» εργασιακών σχέσεων, παραβίαση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, κ.ά.), και επιπλέον το επικείμενο αντεργατικό Ν/σ για τα Εργασιακά, με το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεμπερδεύει και τυπικά μια για πάντα με το οκτάωρο. Και από την άλλη, ένα πλήθος νέων διευκολύνσεων (μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 3%, επιδοτήσεις 200 € σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου για περίοδο 6 μηνών, μείωση συντελεστή φορολογίας στα κέρδη κλπ), πέραν των θεσμοθετημένων μέτρων (τα 21,5 δισ. €), κυρίως υπέρ των επιχειρηματιών, που πάρθηκαν τον περασμένο Ιούνη λόγω της πανδημίας. 

- Η επικείμενη αγορά δεκαοκτώ γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Dassault Rafale» και 2 φρεγατών FREΜΜ ύψους 2,5 δισ. € (η Ελλάδα για την περίοδο 2010-2017 δαπάνησε περίπου 35,7 δισ. € για εξοπλιστικές δαπάνες), μαζί με το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, σε συνδυασμό με την μόνιμη κυβερνητική επωδό στις λαϊκές απαιτήσεις για Νοσοκομεία, σχολεία, ΜΕΘ, αυξήσεις μισθών και μεροκάματων, επιδομάτων Πρόνοιας κλπ, ότι «η χώρα δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες».

- Η πρόσφατη ανακοίνωση της δημιουργίας «Κέντρου δεδομένων» (data center) από το μεγαθήριο της «Microsoft» (ύψος επένδυσης 26 δισ. €), για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους προς όφελος των λαϊκών αναγκών» (δήθεν ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προνοιακές παροχές, τηλεκπαίδευση, κ.ά.), σε συνδυασμό με την πραγματική διάσταση του θέματος που αφορά στο νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό σχέδιο σε όφελος της αστικής τάξης (fast truck αδειοδοτήσεις με παραβίαση περιβαλλοντικών όρων, περικοπές στα φάρμακα, επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις, εκμετάλλευση της εργασίας, εκβιασμοί και κατασχέσεις λαϊκών περιουσιών, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, κ.ά.) και των ξένων μονοπωλίων. 

Και η αλυσίδα των αντιδραστικών κυβερνητικών αποφάσεων εν μέσω υγειονομικής και -κυρίως- οικονομικής κρίσης, συνεχίζεται…

★★★

Πρόσφατα κατατέθηκε στην Κομισιόν το προσχέδιο κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021, με τη σημείωση για «την εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα στις προβλέψεις», προβάλλοντας ως αιτία το ζήτημα της εξάπλωσης της πανδημίας σαν βασικό παράγοντα της «αβεβαιότητας». Επιπλέον ενοχοποιούνται η οικονομική κρίση, το διεθνές ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον και το προσφυγικό, αιτίες βεβαίως που προϋπάρχουν τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία. Όλες αυτές οι αιτιάσεις είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού είναι βέβαιο ότι το προσχέδιο θα ξαναγραφτεί -όπως άλλωστε τα τελευταία χρόνια- προκειμένου να εξυπηρετήσει όρους και προϋποθέσεις που θα επιβάλει ο γερμανογαλλικός άξονας στο σύνολο των Προϋπολογισμών της Ευρωζώνης, δεδομένης της δωδεκαετούς οικονομικής κρίσης της ΕΕ, της εξάπλωσης της πρόσφατης πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και ειδικότερα, της «μεταμνημονιακής εποπτείας» της χώρας μας. 

Το προσχέδιο προβλέπει για το 2021, «ανάπτυξη» άνω του 6% του ΑΕΠ (στο 7,5% την καθορίζουν οι ειδήμονες, υπολογίζοντας ότι το 2,5% θα προέλθει από το «Ταμείο Ανάκαμψης»), μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξάλειψη των τεράστιων πρωτογενών ελλειμμάτων (που ήδη καλπάζουν λόγω κορονοϊού σε επίπεδα άνω του 6,23% ή πάνω από τα 10,64 δισ. € που προβλέπει το προσχέδιο, προκαλώντας συναγερμό στην κυβέρνηση), αλλά και σημαντική αύξηση των εσόδων. Προβλέπεται ακόμα και ακόμα και ένα μικρό -ματωμένο όμως- «πρωτογενές πλεόνασμα! Τώρα, το πώς μπορεί αφενός η εκτιμούμενη φετινή κατάρρευση του ΑΕΠ γύρω στο 11% κ.μ.ο. να μειωθεί στο 6-7% στο τέλος του χρόνου και αφετέρου το φετινό «πρωτογενές έλλειμμα» του 6,23% να μετατραπεί σε πλεόνασμα 0,5% του χρόνου και τέλος να έχουμε και αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5-7,5% το 2021, σύμφωνα με τις «προβλέψεις» του υπουργού Χ. Σταϊκούρα, αυτά ανάγονται στην κυβερνητική αντιφατικότητα που αναφέρθηκε την αρχή.

Παράλληλα, τα «εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας 2021-2023, των κρατών-μελών που θα κατατεθούν προς τα τέλη Οκτώβρη, έχουν σαν μοναδικό στόχο να πιέσουν την Κομισιόν για την όσο το δυνατόν ταχύτερη συγκρότηση και λειτουργία του «Ταμείου Ανάκαμψης», προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της εκταμίευσης, προς όφελος των αστικών τους τάξεων. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επαίρεται για το φετινό «πρόγραμμα εθνικής ανάκαμψης» -προφανώς της ολιγαρχίας- με 21,5 δισ. € σε παροχές ρευστότητας, επιδοτήσεις ανεργίας, αναβολή φορολογίας, κλπ., που θα επιδράσουν δήθεν θετικά στην «μακροοικονομία της χώρας». Τώρα για το πόσο «εθνικό» είναι το «πρόγραμμα», έτσι που το παρουσιάζουν οι εκφραστές της μεγαλοαστικής τάξης, ας κρατήσουμε σοβαρές επιφυλάξεις. Γιατί η ντόπια ολιγαρχία (στη συντριπτική της πλειοψηφία), δεκάδες φορές στην ιστορία του τόπου, λεηλάτησε, λήστεψε, ξεπούλησε, πρόδωσε, ξευτέλισε, μακέλεψε, παρέδωσε σιδεροδέσμιο το λαό και τους λαϊκούς αγωνιστές στους ξένους κατακτητές και επικυρίαρχους. Κι αυτό συνεχίζει να κάνει…

Για όλο το λαό, τόσο με το «πρόγραμμα εθνικής ανάκαμψης», όσο και με τον Προϋπολογισμό, είναι δεδομένη η εργασιακή εκμετάλλευση, η ληστρική φορολογία, τα ψευτοεπιδόματα πείνας, το ξεθεμελίωμα του Ασφαλιστικού, η διάλυση του Συστήματος Υγείας, η υποβάθμιση της Παιδείας, οι πλήρως ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας, η ανυπαρξία συμβάσεων, οι αθρόες και απροειδοποίητες απολύσεις, η πείνα και η δυστυχία που εξαπλώνονται σε όλα τα λαϊκά στρώματα.

★★★

Ο ρότορας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το προσχέδιο δεν είναι άλλος από το «Ταμείο Ανάκαμψης», από το οποίο ντόπιοι και ξένοι σωτήρες αναμένουν πολλαπλά οφέλη που θα δώσουν ώθηση σε «νέες επενδύσεις» (αύξηση «επενδύσεων» 30,4% έναντι πτώσης 10,9% φέτος) στους τομείς ενέργειας, ψηφιοποίησης, «καινοτόμων τεχνολογιών». Τα πάντα απευθύνονται στην «επιχειρηματική δραστηριότητα», μαζί με το σίγουρο χαρτί της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής: τη φοροληστεία των λαϊκών εισοδημάτων. Παρά τις ψεύτικές υποσχέσεις περί του αντιθέτου, η φορολογία αυξάνεται (49,5 δισ. € το 2021, έναντι 44,6 δισ. € φέτος) ενώ καταγράφεται μείωση της συνολικής δαπάνης για τις συντάξεις και άλλων κοινωνικών παροχών. Μάλιστα εξ αιτίας της συνολικής σύνθλιψης των λαϊκών εισοδημάτων, προβλέπεται και -ματωμένο προφανώς-, «πρωτογενές πλεόνασμα» ύψους 1,065 δισ. €!

Έμφαση δίνεται και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο όλ’ αυτά τα χρόνια αποτελεί τον κυβερνητικό «κουμπαρά» από τον οποίο καλύπτονται τα διάφορα ελλείμματα. Ωστόσο τώρα, και κάτω από την πίεση των ιμπεριαλιστικών κέντρων, το ΠΔΕ επιδοτείται με 6 δισ. € από τα κονδύλια του «Ταμείου Ανάκαμψης», που προβλέπεται να διατεθούν στον τομέα της Υγείας (sic), της ψηφιακής «μεταρρύθμισης», της πράσινης ανάπτυξης, των logistics και της «στήριξης της απασχόλησης». Κι αυτά θα παρακολουθούνται με άγρυπνο μάτι από τους δανειστές. 

Την ίδια στιγμή οι «παγωμένες υποχρεώσεις» φορολογουμένων και δανειοληπτών, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, ξεπερνούν τα 26 δισ. €, ενώ παράλληλα η εισπραξιμότητα φόρων επιδεινώνεται, δημιουργώντας νέα πηγή «κόκκινων» δανείων και εκτοξεύοντας το ιδιωτικό και κρατικό χρέος σε πάνω από 200% του ΑΕΠ! 

Ήδη, στο τελευταίο Eurogroup (4-5/10), όλα τα ζητήματα που αφορούσαν στη χώρα μας ήταν κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της ντόπιας ολιγαρχίας και των ξένων μονοπωλίων, δεχόμενα μάλιστα και τους επαίνους των Π. Ντόνοχιου (νέος Πρόεδρος του Eurogroup), του Π.Τζεντιλόνι (Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων) και του Κλ. Ρεγκλινγκ (επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας -ESM). «Επενδύσεις», ενεργειακά, πτωχευτικό Δίκαιο, σύστημα SURE, «μεταρρυθμίσεις», δημόσια διοίκηση, τα πάντα συζητήθηκαν με κοινό παρονομαστή την κερδοσκοπία της μεγαλοαστικής τάξης που δήθεν θα «αναπτύξει» τη χώρα μαζί με τη διείσδυση των ξένων μονοπωλίων σε όλο το εύρος των κρατικών υποδομών. Τα καυτά λαϊκά προβλήματα όχι μόνο παραμερίσθηκαν, αλλά προστέθηκαν κι άλλα. Έτσι, η όγδοη «μεταμνημονιακή αξιολόγηση» εστιάζει κατά πρώτον στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης, στις αντεργατικές «μεταρρυθμίσεις» και επιπλέον -μετά και τη νομοθετική κατοχύρωση του Πτωχευτικού Κώδικα, το Ν/σ του οποίου κατατέθηκε χθες (12/10) στη Βουλή- στην οριστική «τακτοποίηση» των «κόκκινων» δανείων με βάση και την ηλεκτρονική διαδικασία που αναφέρθηκε παραπάνω. Στο ζήτημα αυτό παρεμβαίνει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αξιώνοντας την ένταση των απαιτήσεων (δηλ. απειλών, εκβιασμών, άμεσων πλειστηριασμών κ.ά.), τον περιορισμό των οφειλετών από τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης, άμεση λειτουργία του Πτωχευτικού Κώδικα από τους εμπλεκομένους φορείς (δηλ. τις τράπεζες, του φορέα μεταβίβασης του ακινήτου και τα ξένα funds). 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιστός υπηρέτης των συμφερόντων των ξένων κέντρων και της ντόπιας ολιγαρχίας και κυρίως του τραπεζικού κεφαλαίου, περιμένει να αντιμετωπίσει την επερχόμενη λαίλαπα της κρίσης με μεγαλοστομίες και προχειρότητα, όπως πάντα άλλωστε. Αλαζονική και αδιάφορη για το λαϊκό βόγγο, προχωρά απτόητη στην τακτοποίηση των ξένων δεσμεύσεων και πρωτίστως στο σχέδιο πλειστηριασμών και κατασχέσεων της λαϊκής κατοικίας, όπως αυτό καθορίστηκε εξ ολοκλήρου από την Κομισιόν, κάτω από τις επιταγές της ΕΚΤ και του ντόπιου τραπεζικού κατεστημένου.

★★★

Χωρίς αμφιβολία, τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο προσχέδιο όχι μόνον θα αλλάξουν αλλά θα ξαναγραφτούν, εφόσον αυτό απαιτηθεί από το κοινοτικό ιερατείο. Κατά συνέπεια, όλες οι κυβερνητικές αξιολογήσεις, αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων, όπως άλλωστε αυτό αποκαλύφθηκε σε όλο το φάσμα των κυβερνητικών ενεργειών. Οι πρόσφατες δηλώσεις, τόσο του Μητσοτάκη, όσο και του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα για την αισιόδοξη τάχα πορεία της οικονομίας, αφορούν μονάχα το ξένο μονοπωλιακό κεφάλαιο και τη ντόπια ολιγαρχία. Τα εργατολαϊκά και φτωχομεσαία αγροτικά νοικοκυριά θα υποβάλλονται εφεξής σε μεγαλύτερη αιμορραγία, προκειμένου να βοηθηθεί η μεγαλοαστική τάξη να βγει από την κρίση και να ξαναμπεί στην τροχιά της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας. Αυτή την πραγματικότητα, των «θυσιών του ελληνικού λαού», επικαλούνται χωρίς ντροπή Έλληνες και ξένοι αστοί πολιτικοί και οικονομολόγοι, αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός πως οι αιματηρές θυσίες του λαού μας αποτελούν το εφαλτήριο πάνω στο οποίο πατούν και υψώνονται όχι μόνο οι ντόπιοι αλλά και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, με διαχρονική προοπτική. Το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος θα εξαθλιώσει για την αποπληρωμή του γενιές και γενιές Ελλήνων δεν απασχολεί καθόλου την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ούτε βέβαια τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία και πρωτίστως τη Γερμανία, τα οποία έχουν αποφανθεί για τη «βιωσιμότητά» του. 

Κάτω απ’ αυτό το στημένο σκηνικό, ολόκληρη η σημερινή αντιλαϊκή πολιτική παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και τα περισσότερα ΜΜΕ σαν μία τεράστια επιτυχία, σαν μία καθοριστική νίκη κατά της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορονοϊού, σαν μια νομοτελειακή επιλογή, σαν μια αδήριτη πραγματικότητα που προσαρμόζεται στους νόμους, τα πρωτόκολλα και τις επιταγές του συστήματος, με ψευδεπίγραφο στόχο τάχα το συμφέρον του συνόλου, μέσα στο κοινωνικό πρότυπο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. 

Διαβάστε επίσης