Έρχονται τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 5ης Αξιολόγησης

Στα σκαριά βρίσκεται και η  πέμπτη «αξιολόγηση» της επιτροπείας, με άλλα δεκατρία επώδυνα «προαπαιτούμενα», τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν από τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης μέχρι τον Ιούνη 2020. Η έγκρισή τους από το αρμόδιο  Eurogroup θα σηματοδοτήσει τη μείωση των «πρωτογενών» πλεονασμάτων στο 2,5% αντί του 3,5% και παράλληλα την επιστροφή περίπου 1,3 δις € κερδών της ΕΚΤ και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.  Ωστόσο, η πρώτη φάση της «αξιολόγησης» από τους δανειστές θα ξεκινήσει στα τέλη Γενάρη του 2020, με ιδιαίτερη έμφαση στους πολλούς «αστερίσκους» για τα δημοσιονομικά,  που έχουν σημειωθεί στις προηγούμενες «αξιολογήσεις» και συγκεκριμένα αναφορικά με τους κινδύνους υποεκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

✔  Οι πιέσεις από την πλευρά των θεσμών είναι ασφυκτικές, ιδιαίτερα στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων, με στόχο τη δραστική μείωση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης (10/12) για ψήφιση στη Βουλή, νέο αντιλαϊκό Ν/σ για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την ονομασία «Ηρακλής». Η κίνηση δέχθηκε τους επαίνους του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, του αντιπροέδρου της Citibank και τη θερμή υποδοχή των επενδυτών στο 21ο Ετήσιο Φόρουμ «Invest in Greece» του Capital Link που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη!

✔ Με τον «αέρα» των ενθουσιωδών σχολίων που αποκόμισε για το σχέδιο «Ηρακλής» από κορυφαίους διεθνείς επενδυτές και τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος στη Νέα Υόρκη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε χθες στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με σχέδιο, οι τράπεζες θα μοιραστούν κρατικό πακέτο ύψους 12 δις €, προκειμένου να τιτλοποιήσουν και να μεταβιβάζουν σε «επενδυτές», funds, κλπ., προβληματικά δάνεια. Η κυβέρνηση παρέχει το προκλητικό κίνητρο των εγγυήσεων για το τμήμα των ενυπόθηκων προβληματικών δανείων και μάλιστα με τη διασφάλιση της κρατικής εγγύησης, και της αποζημίωσής τους σε περίπτωση που εμφανίσουν χασούρα στο πλαίσιο αυτής της «εκ του ασφαλούς» επιχείρησης! Θυμίζουμε ότι στόχος είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 26 δις € (από 78 δις) μέχρι το τέλος του 2021, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα βουλιαγμένα στα χρέη λαϊκά νοικοκυριά. Η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» στηρίζει κραυγαλέα για άλλη μία φορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί από «κόκκινα» δάνεια, ύψους περίπου 30 δις, τα οποία η ίδια η κερδοσκοπική πολιτική τους δημιούργησε με τις αθρόες, έξω από κάθε λογική, δανειοδοτήσεις. 

✔ Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να παραδώσει στοιχεία που θα υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει το ισχύον πλαίσιο απογύμνωσης ουσιαστικά της λαϊκής στέγης και κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας για ένα τετράμηνο, μέχρι τον Απρίλιο του 2020.  Οι θεσμοί δεν δέχονται καμία παράταση ισχυριζόμενοι πως μία τέτοια ρύθμιση «θα επιβραδύνει την ομαλοποίηση της κουλτούρας πληρωμών»! Έτσι, προβλέπεται μία πρωτοφανής έξαρση των πλειστηριασμών και κατασχέσεων, με δεκάδες χιλιάδες ενυπόθηκα ακίνητα να περάσουν στα χέρια αρπακτικών funds, για «ένα κομμάτι ψωμί». 

✔ Εξάλλου, οι δανειστές επισημαίνουν πως η πλειονότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνεχίζει να ακυρώνεται, να αναστέλλεται ή να αποτυγχάνει λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και τα περισσότερα ακίνητα που βγαίνουν επιτυχώς σε πλειστηριασμό εξακολουθούν να καταλήγουν στις τράπεζες. Κατά συνέπεια ζητούν επειγόντως μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

✔ Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες των αντικειμενικών τιμών, με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 περιοχές σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να ολοκληρώσει την άσκηση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών. Παράλληλα, έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών.

✔ Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο νέος τρόπος παρακολούθησης των δημοσίων δαπανών και απαιτούνται από τους θεσμούς πρόσθετες ενέργειες για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης αυτής μέχρι το τέλος του 2019-αρχές Γενάρη του 2020. 

✔ Οι «θεσμοί» ζητούν επιτακτικά να ισχύσει άμεσα η δέσμευση της κυβέρνησης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Για το σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εξέλιξη των χρεών και θα ενημερώνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με εξαμηνιαίες και ενδιάμεσες εκθέσεις έως τη λήξη της θητείας της το καλοκαίρι του 2021.

✔ Επιτακτική είναι η ανάγκη για τη λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα, όπως αυτά έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME.

✔ Επιτάσσεται η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων για Εγνατία, ΔΕΠΑ, περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, «Ελ. Βενιζέλος», ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

✔ Για τη φορολογική διοίκηση, επιμένουν στη στελέχωση  της ΑΑΔΕ με 12.500 άτομα μέχρι το τέλος του 2019. 

✔ Εφαρμογή τριετούς σχεδίου δράσης για τη Δικαιοσύνη με στόχο την ηλεκτρονική κατάθεση νομικών εγγράφων σε όλα τα δικαστήρια, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών μέχρι το τέλος του 2019.

✔  Οι δανειστές περιμένουν την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης για την ταχεία αδειοδότηση των «επενδύσεων» με την πλήρη έκδοση όλων των σχετικών εφαρμοστικών πράξεων.

✔ Σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας, αυτό που προέχει για τους δανειστές είναι η εφαρμογή σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία μέχρι τα τέλη του 2019.

Οι πρόσφατες δηλώσεις, τόσο του Μητσοτάκη, όσο και του υπουργού Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρα, για την αισιόδοξη τάχα πορεία της οικονομίας, αφορούν μονάχα το ξένο μονοπωλιακό κεφάλαιο και τη ντόπια ολιγαρχία. 

Τα εργατολαϊκά και φτωχομεσαία αγροτικά νοικοκυριά θα υποβάλλονται εφεξής σε μεγαλύτερη αιμορραγία, προκειμένου να βοηθηθεί η μεγαλοαστική τάξη να βγει από την κρίση και να ξεπληρωθούν τα χρέη της προς τους δανειστές -τοκογλύφους. Αυτή την πραγματικότητα, των «θυσιών του ελληνικού λαού», επικαλούνται χωρίς ντροπή, Έλληνες και ξένοι αστοί πολιτικοί και οικονομολόγοι, αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός πως οι αιματηρές θυσίες του λαού μας αποτελούν το εφαλτήριο πάνω στο οποίο πατούν και υψώνονται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, με διαχρονική προοπτική. 

Το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος θα εξαθλιώσει για την αποπληρωμή του γενιές και γενιές Ελλήνων, δεν απασχολεί καθόλου την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ούτε βέβαια τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία.   

Ολόκληρη η σημερινή αντιλαϊκή πολιτική παρουσιάζεται από την κυβέρνηση σαν μια νομοτελειακή επιλογή, σαν μια αδήριτη πραγματικότητα που είναι υποχρεωμένη να προσαρμόζεται στους νόμους της παγκόσμιας αγοράς με ψευδεπίγραφο στόχο τάχα το συμφέρον του συνόλου, μέσα στο κοινωνικό πρότυπο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Διαβάστε επίσης