Ανακοίνωση της Κ.Ο. Ημαθίας του Μ-Λ ΚΚΕ για το νομοθετικό τερατούργημα ενάντια στο περιβάλλον

Κατηγορία: 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας, βρήκε για μία ακόμη φορά την ευκαιρία να φέρει στην Βουλή και να ψηφίσει ένα ακόμα νομοσχέδιο, για το περιβάλλον αυτή τη φορά, που έρχεται να σαρώσει ό, τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με βασικό της στόχο την επιτάχυνση των «επενδύσεων» από τη μεριά των κεφαλαιοκρατών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο λαό, στο περιβάλλον και στα δασικά οικοσυστήματα.

Με απατηλά συνθήματα όπως “πράσινης – βιώσιμης ανάπτυξη» «πράσινη οικονομία» και υλοποιώντας κατευθύνσεις της Ε.Ε έχει ως αποκλειστικό της στόχο την εξυπηρέτηση των επενδύσεων των πολυεθνικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και την πράσινη ενέργεια.

Με το νόμο αυτό ανάμεσα στ’ άλλα:

Επιταχύνονται οι «περιβαλλοντικές» αδειοδοτήσεις. Περιορίζεται ο χρόνος έκδοσης των αδειών σε 120 μέρες οδηγώντας σε εγκρίσεις εξπρές κάθε είδους, που μπορούν να ανατεθούν και σε ιδιώτες.

Διευκολύνεται και η αδειοδότηση-επέκταση έργων ΑΠΕ, με άδειες που θα βγαίνουν σε λιγότερο από 120 μέρες βαφτίζοντας “περιβαλλοντική προστασία” τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορυφή και τα δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά σε όλη την χώρα. Κάτι το οποίο θα έχει άμεση επίπτωση και στις νέες ανεμογεννήτριες που πρόκειται να στηθούν στο Βέρμιο.

Σχετικά με τους δασικούς χάρτες. Ακυρώνει τους μέχρι σήμερα δασικούς χάρτες, αλλάζει το περιεχόμενό τους και δημιουργεί “οδικό χάρτη” όπου θα νομιμοποιεί κάθε παράνομη αλλαγή στη χρήση και καταπάτηση κρατικών δασών, κάτι που θα έχει συνέπειες και στην Ημαθία, περιοχή που διατηρεί ακόμη πλήθος δασικών εκτάσεων στους ορεινούς της όγκους

Καταργεί το καθεστώς προστασίας των περιοχών «Natura» και άλλες προστατευόμενες περιοχές (όπως π. χ η περιοχή του Αλιάκμονα), διευρύνοντας το είδος των επεμβάσεων σε αυτές, κυρίως από το κατασκευαστικό, τουριστικό κεφάλαιο, τις μεταλλευτικές και εξορυκτικές εταιρίες.

Ως Κομματική Οργάνωση Ημαθίας του Μ-Λ ΚΚΕ καταδικάζουμε την κυβερνητική πολιτική και καλούμε και το λαό της περιοχής μας με τους αγώνες του να παλέψει ώστε «να μείνει στα χαρτιά» η επιχείρηση άλωσης και καταλήστευσης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και της περιοχής μας, από τα αρπακτικά της ιμπεριαλιστικής Ε.Ε. στο βωμό των κερδών.

Διαβάστε επίσης