Ανακοίνωση της Μαθητικής Πορείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς: ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Συμμαθητές-τριες,

     Η φετινή σχολική χρονιά ανοίγει με τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου για το «νέο» σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξαγγελίες όπως ότι το νέο σύστημα «θα μειώσει ή εξαλείψει τη φροντιστηριακή εκπαίδευση», ότι «δε θα ακυρώνει παιδαγωγικά την Γ' Λυκείου» και πολλές ακόμα γίνονται κάθε φορά όταν κάποιος Υπουργός Παιδείας θέλει να «αλλάξει» το σύστημα εισαγωγής, με μόνο σκοπό να εξαπατήσει γονείς και μαθητές για τον πραγματικό στόχο των «μεταρρυθμίσεων». Ο στόχος βέβαια δεν είναι άλλος παρά να συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ στην εκπαίδευση. Δηλαδή η πολιτική της υποβάθμισης της δημόσιας-δωρεάν παιδείας για να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο εξεταστικό και ταξικό σχολείο για τους λίγους κι εκλεκτούς. Υπό αυτήν την έννοια όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται πως «βγαίνουμε από τα μνημόνια», το ίδιο ισχύει όταν υποστηρίζει πως το νέο σύστημα εισαγωγής έρχεται να βελτιώσει την εκπαίδευση και να μειώσει τις εξετάσεις.

     Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές πλέον θα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: στην πρώτη όπου οι μαθητές θα έχουν δαπανήσει χρόνια και λεφτά στα φροντιστήρια και θα μπορούν να ανταποκριθούν στις Πανελλήνιες και στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία όπου εκεί οι μαθητές που δε θα έχουν την αντίστοιχη...τσέπη για φροντιστήρια θα βολεύονται είτε στις λεγόμενες σχολές «χαμηλής ζήτησης» όπου εκεί θα μπαίνουν με εξετάσεις ανά νομό, πόλη κλπ, είτε θα βολεύονται με το απολυτήριο Λυκείου. Ακόμα, η αύξηση του ποσοστού του προφορικού βαθμού (10%) κατά το οποίο θα συνυπολογίζεται στον τελικό βαθμό σημαίνει πιο εντατικούς ρυθμούς προετοιμασίας μες στη χρονιά, με τα πρόχειρα, τα τεστ, τα project που θα διαμορφώνουν άμεσα τώρα τον τελικό βαθμό. Όλα αυτά έρχονται σε μια εκπαίδευση που στενάζει υπό το καθεστώς των μηδαμινών διορισμών καθηγητών, με 30% λιγότερους καθηγητές και 40% λιγότερη χρηματοδότηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπό το καθεστώς των εκατοντάδων σχολείων που έχουν συγχωνευτεί και κλείσει και των υπολοίπων που υπολειτουργούσαν, δεν έχουν θέρμανση ή στάζουν τα ταβάνια στην παραμικρή βροχή. Ένα καθεστώς που έχει υποβαθμίσει διπλά και τριπλά τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ και που για τους μαθητές εκεί σημαίνει απλήρωτη εργασία από τα 15.  Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση στόχο έχει να συνεχίσει και να εντείνει αυτή την κατάσταση, να χτυπήσει κι άλλο το λαϊκό δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία και όχι το αν θα εξεταζόμαστε στα Λατινικά ή στην Κοινωνιολογία!

     Η Μαθητική Πορεία απέναντι σε αυτήν την κατάσταση καλεί κάθε μαθητή και μαθήτρια να βαδίσουμε στο δρόμο του αγώνα για να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Πρέπει να ξαναζωντανέψουν τα συλλογικά όργανα και διαδικασίες του μαθητικού κινήματος, τα 5μελη, τα 15μελή συμβούλια, οι Γενικές Συνελεύσεις. Εκεί να συζητήσουμε τα πραγματικά προβλήματά μας και να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις. Το μαθητικό κίνημα στο παρελθόν έδωσε μεγάλες μάχες και βγήκε μαζικά στο δρόμο. Αυτό πρέπει να κάνει και τώρα μαζί με τους φοιτητές που χτυπιούνται επίσης από τον νόμο Γαβρόγλου, μαζί με τους καθηγητές, μαζί με όλο το λαό που στενάζει από τα μνημόνια κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

 

Να μην περάσει το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου!

Κάτω η μνημονιακή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ!

Διαβάστε επίσης