ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Κατηγορία: 

Η Φοιτητική Πορεία συμμετείχε στη συνέλευση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Πανεπιστημίου Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31/1 διαδικτυακά σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο με κεντρικό ζήτημα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου. Παρά το γεγονός πως διαφωνούμε με την πραγματοποίηση συνελεύσεων και γενικά συλλογικών διαδικασιών ηλεκτρονικά, συμμετείχαμε στη συνέλευση, λόγω της ειδικής συνθήκης. Η συνέλευση στο Ηράκλειο είχε μαζικότητα, για τα δεδομένα ενός όχι ιδιαίτερα ενεργού συλλόγου, με τους φοιτητές να δείχνουν ενδιαφέρον και να ζωντανεύουν τη συλλογική διαδικασία.
Οι δυνάμεις που τοποθετήθηκαν ήταν η Ε.ΚΙ.Μ και η ΔΗΠΑΚ. Η Ε.ΚΙ.Μ τάχθηκε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και τις συνέπειές της σε επίπεδο διδάκτρων και έρευνας, χωρίς την ανάλυση των αιτίων ουσιαστικά, αναφέροντας την καταστολή από την κυβέρνηση της ΝΔ και τη συμμετοχή στους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Η ΔΗΠΑΚ αναφέρθηκε πιο γενικόλογα και αφηρημένα στην ιδιωτικοποίηση, κινούμενη και αυτή στις συνέπειές της και πιο αναλυτικά στα αίτια, τονίζοντας την ανάγκη συμμετοχής σωματείων και φορέων στις κινητοποιήσεις.
Η Φοιτητική Πορεία πήρε τον λόγο έπειτα και ανέδειξε την ανάγκη εδραίωσης του αγώνα των φοιτητών με την κλιμάκωση των καταλήψεων και των κινητοποιήσεων των φοιτητών ενάντια στους ταξικούς φραγμούς και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ενάντια στη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, προσδιορίζοντας ως αιτία την πολιτική της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και των ιδιωτικοποιήσεων των ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ, καταδικάζοντας την όξυνση της τρομοκρατίας και της καταστολής καθώς και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της ΝΔ, όπως και την απαράδεκτη εισαγγελική παρέμβαση που διώκει τους αγώνες των φοιτητών, μετατρέποντας τις καταλήψεις από συλλογικό μέσο πάλης σε ποινικό αδίκημα.
Συνολικά τοποθετήθηκαν και κάποιοι συνάδελφοι, με κάποιους να εκφράζουν ανησυχίες για τη διεξαγωγή της έρευνας υπό κατάληψη, στους οποίους απάντησε με επιχειρήματα η Φοιτητική Πορεία. Η Φοιτητική Πορεία ανέφερε ως βασικά αιτήματα την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού και αντιδραστικού νομοσχεδίου Πιερρακάκη, τους αγώνες ενάντια στους ταξικούς φραγμούς και υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, τη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία και τη συνέχιση του ενιαίου και ανυπόχωρητου αγώνα για τη διεκδίκηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και του δικαιώματος σε αξιοπρεπή ζωή και εργασία με πτυχία με αξία και γερή επιστημονική βάση.
Κατατέθηκε στο τέλος ενιαίο πλαίσιο, ουσιαστικά της ΕΚΙΜ, στο οποίο έγιναν ελάχιστες προσθήκες από τη ΔΗΠΑΚ. Η Φοιτητική Πορεία πίεσε να τεθεί ως αίτημα η στήριξη των καταλήψεων ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση και στο νομοσχέδιο των ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς και ενάντια στους ταξικούς φραγμούς, όμως πέρασε τελικά στο τελικό κείμενο, χωρίς να γίνει ξεκάθαρο εξ αρχής, το εξής αίτημα: «σταμάτημα της λειτουργίας των τμημάτων και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, όπου είναι εφικτό».
Η Φοιτητική Πορεία στήριξε με ψήφο την ενιαία απόφαση του συλλόγου, για να περάσει μια απόφαση υπέρ του αγώνα των φοιτητών στον δρόμο και στις σχολές, καθώς και τη συνέλευση με τη συμμετοχή της, γνωστοποιώντας τη και στο ΣΕΕΕΗ, το σωματείο των ερευνητών, και έθεσε αγωνιστικούς στόχους για την περαιτέρω ενεργοποίηση του συλλόγου και για τη συλλογική και ενιαία πάλη των φοιτητών και του λαού ενάντια στο βάρβαρο νομοσχέδιο Πιερρακάκη και για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Διαβάστε επίσης